Farsz:• 1 szklanka soczewicy czerwonej Halina
• 1,5 szklanki groszku zielonego świeżego lub mrożonego
• 200 g fety
• 100 g gorgonzoli
• 2 ząbki czosnku
• sól
• pieprz
• 2–3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
Ciasto:• 3 szklanki mąki pszennej (ok. 400 g) + do podsypywania
• ok. 250 ml ciepłej wody
• 1 łyżka masła roztopionego
• sól
Wykonanie:- Soczewicę czerwoną marki Halina ugotuj wg zaleceń producenta, ostudź.
- Groszek ugotuj, ostudź, ugnieć widelcem (nie rozdrabniaj całego groszku, niech mniejsza część zostanie nierozdrobniona). Czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Sery rozdrób widelcem.
- Połącz soczewicę, z ugniecionym groszkiem, serami i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.
- Z podanych składników zagnieć ciasto. Nie podsypuj j go zbyt dużą ilością mąki, ciasto powinno być elastyczne, a przy tym miękkie i delikatne. Wyrobione ciasto zawiń w ściereczkę i odstaw na 15 minut.
- Ciasto rozwałkuj, wykrawaj koła. Nakładaj łyżeczką farsz i sklejaj pierogi. Odkładaj je na posypaną mąką tackę lub talerz.
- Zagotuj w dużym garnku wodę, lekko ją osól. Partiami gotuj pierogi, 1–2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.
- Na dużej patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu i ugotowane pierogi smaż porcjami na lekko brązowy kolor.
- Podawaj gorące z ulubionymi warzywami i/lub np. zimnym kefirem.
Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki Halina zapraszamy na stronę:
www.halina.eu