Festa della Liberazione upamiętnia obalenie faszyzmu we Włoszech przez partyzantkę. W całym kraju tego dnia, przedstawiciele władz państwowych, składają wieńce pod pomnikami na cześć ofiar faszystowskiego reżimu.
Nie brakuje również i mniej oficjalnych wydarzeń. Korzystając z dnia wolnego od pracy, Włosi chętnie biorą udział w imprezach plenerowych. Do jednych z najpopularniejszych należą targi młodych serów. We Włoszech wiosna zaczyna się znacznie wcześniej niż w naszym kraju. Dzięki temu wypas zwierząt możliwy jest już na początku roku. W efekcie w połowie kwietnia można już delektować się pierwszymi wyrobami lokalnych serowarów.
Zważywszy, że we Włoszech wyrabia się przeszło 600 rodzajów sera, wybór na takich targach może przyprawić o zawrót głowy. Aby ułatwić identyfikację, większość tradycyjnie przygotowywanych serów posiada odpowiednie unijne oznaczenia*.
W Polsce najbardziej znanym włoskim serem jest Parmigiano Reggiano, czyli Parmezan. Stosowany jest zwykle do posypywania dań makaronowych czy pizzy. Warto jednak poeksperymentować ze smakami i wypróbować takie wspaniałe sery jak aromatyczny Grana Padano, owczy Peccorino, łagodny owczo-krowi Caciocavallo, intensywna w smaku pleśniowa Gorgonzolla czy delikatny Montasio.
Włoskie sery to wspaniała przekąska np. do wina. Świetnie sprawdzają się również jako dodatek do dań, którym nadają niepowtarzalny charakter. Miłośnicy aromatycznych sosów mogą w kilka chwil przygotować wykwintną włoską kolację sięgając po sosy Barilla przygotowane z dodatkiem najwyższej jakości serów: Barilla Pecorino Sauce i Barilla Ricotta Sauce. Również sosy pesto marki Barilla to kompozycja smaku i zapachu liści bazylii z delikatnym aromatem serów Grana Padano i Pecorino Romano.
Jeśli jednak ktoś ma ochotę sam wyczarować pyszny włoski posiłek, proponujemy wypróbować oryginalny przepis Barilli – Orechiette z bobem, ricottą i pieprzem.
Orechiette z bobem, ricottą i pieprzemSkładniki:• 150 g makaronu Barilla Orechiette
• 150 g świeżej ricotty
• 300 g bobu
• oliwa
• sól
• pieprz
• rukola i rukiew wodna lub inne ulubione zioła do dekoracji.
Sposób przygotowania:• Ugotuj bób w osolonym wrzątku (ok 7 minut, powinien być al dente).
• Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
• Obierz bób z łupinek, oprósz go solą i polej oliwą.
• Doprawiony bób zmieszaj z ugotowanym makaronem.
• Wymieszaj ricottę z dużą łyżką oliwy i pieprzem.
• Na talerz wyłóż rukolę, skrop ją oliwą i ew. sokiem z cytryny, oprósz solą i delikatnie wymieszaj.
• Na rukoli ułóż makaron z bobem a na wierzch wrzuć kilka kleksów kremowej ricotty.
• Udekoruj danie kilkoma listkami ziół.
Buon appetito!
*Unijne oznaczenia serów:
- D.O.P – Denominazione D’Origine Protetta, czyli Chroniona Nazwa Pochodzenia. Oznacza to, że dany wyrób od początku do końca powstawał na określonym obszarze. Certyfikat ten jest zawsze gwarancją najwyższej jakości.
- I.G.P. – Indicazione Geografica Protetta, czyli Chronione Oznaczenie Geograficzne. W tym wypadku, wystarczy by tylko jedna z faz produkcji danego sera odbywała się w regionie, której nazwę nosi.
- S.T.G. – Spezialita Tradizionale Garantita. Oznacza to, że ser został wyprodukowany w tradycyjny sposób charakterystyczny dla danego regionu, choć nie koniecznie w tym regionie.