Strict Standards: Non-static method DB::connect() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 28

Strict Standards: Non-static method DB::parseDSN() should not be called statically in /PEAR/DB.php on line 520

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /PEAR/DB.php on line 551

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /PEAR/DB.php on line 557

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 29

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method HTML_QuickForm::registerRule() should not be called statically in /__handel_admin/lib/SoftRequired.php on line 66

Strict Standards: Non-static method HTML_QuickForm_RuleRegistry::singleton() should not be called statically in /PEAR/HTML/QuickForm.php on line 354

Strict Standards: Declaration of HTML_QuickForm_hidden::accept() should be compatible with HTML_QuickForm_element::accept(&$renderer, $required = false, $error = NULL) in /PEAR/HTML/QuickForm/hidden.php on line 34

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /__handel2/config/db.php:28) in /www2.hurtidetal.pl/index.php on line 231
Żywieniowe trendy 2019

Kategorie produktów

Żywieniowe trendy 2019

Czwartek, 17 stycznia 2019 HURT & DETAL Nr 01/155. Styczeń 2019
Co będzie modne w 2019 roku? Czy rynek czekają rewolucyjne zmiany? Prezentujemy przegląd najważniejszych trendów kulinarnych na cały nowy rok.
Od kilku lat trendy żywieniowe oscylują wokół pojęć takich jak: prozdrowotność, sezonowość, lokalność, zrównoważony rozwój, zero waste, rozwój technologii, food science, wegetarianizm, weganizm, ekologiczność. Z roku na rok zmienia się tylko trochę ich zasięg i forma.

Urozmaicony i zdrowy

Taki powinien być każdy posiłek. Zdrowie ponad wszystko – to jeden z najważniejszych – już od jakiegoś czasu – trendów które na stałe zagościły na polskich talerzach. Mówiąc o dietach – nie mamy już na myśli odchudzających i wyniszczających organizm głodówek, myśląc o dietetycznym posiłku teraz widzimy talerz pełen zdrowych i różnorodnych produktów. Podróżujemy coraz częściej i dalej, oglądamy liczne programy kulinarne, chętnie przygotowujemy zdrowe posiłki w domach i nie boimy się nowych smaków. Społeczeństwo bogaci się, dlatego chętniej i więcej wydajemy na dobrej jakości produkty. Jednocześnie jesteśmy smart shopperami – chcemy kupować dobre rzeczy w rozsądniej cenie.

Raport Cheers* wykazał, że przeszło połowa Polaków zjada codziennie zalecane 4-5 posiłków. Pozostałe dane wskazują również na poprawę naszych nawyków żywieniowych. Po fast-foody sięgamy sporadycznie, włączamy coraz większą ilość owoców i warzyw do diety oraz chętniej czytamy etykiety i skład produktów – czynność tę deklaruje 68% Polaków. Powód jest oczywisty – rośnie nasza świadomość na temat tego, co jemy. Według badań przeprowadzonych przez Bakalland**, aż 85% Polaków zwraca uwagę na jakość produktu spożywczego. Z kolei 67% respondentów badania odpowiedziało, że zwraca uwagę na pochodzenie żywności. To świadczy o rosnącej w nas świadomości na temat tego, co ląduje na naszych talerzach.

Weganizm i wegetarianizm jako styl życia

Wege oraz health&wellness to już nie tylko sposób żywienia, ale przede wszystkim filozofia życia oraz czynniki określające tożsamość. Weganizm (i wegetarianizm) jest tylko jednym z aspektów tzw. zielonego ruchu. W handlu detalicznym jego wpływ można dostrzec w sklepach lokalnych czy placówkach z żywnością ekologiczną. Na rozwój tego segmentu żywności niewątpliwe wpływ mają także aspekty zdrowotne i moda. To czynniki napędzające wzrost sprzedaży produktów bezglutenowych i bezlaktozowych. Pomijając alergie i zaburzenia odżywiania, znaczna część tej zmiany zachowań prawdopodobnie związana jest z procesem budowania tożsamości.

Trend zero waste – także w kuchni

Trend ten to styl życia polegający na ograniczaniu produkcji śmieci, w celu ochrony środowiska. Zatacza on coraz szersze kręgi również w kuchni, bo tutaj także nic nie może się zmarnować. Odpowiedzią na problem marnowania żywności jest założenie, że w kuchni można wykorzystać niemal każdą część warzywa czy zwierzęcia. Resztki z kolacji będziemy coraz bardziej kreatywnie wykorzystywać do przyrządzenia kolejnego posiłku. Już dziś zachęcają nas do tego znani szefowie kuchni, jak choćby Jamie Olivier.

Ważne opakowanie

Konsumenci stają się coraz bardziej zajęci, więc w codziennych zakupach i odżywianiu szukają wygody. Chcą kupować jak najwięcej produktów gotowych do spożycia tu i teraz. Z drugiej strony te produkty muszą być zdrowe oraz wpisywać się w zbilansowaną dietę. To z kolei sprzyja rozwojowi segmentu diet pudełkowych oraz tzw. „cooking box’ów”, czyli cotygodniowych zestawów składników do przygotowania dań wraz z przepisami i propozycjami podania.

Równie ważny co samo jedzenie będzie sposób, w jaki zostanie zapakowane. Świadomi konsumenci odchodzą od plastikowych opakowań, rurek – słomek czy foliowych toreb. W 2019 roku coraz więcej z nas będzie eko i chętniej wybierze opakowanie papierowe a na zakupy uda się z własną ekologiczną torbą.

Comfort food w restauracjach

Comfort food to tradycyjnie przygotowane potrawy, budzące dobre skojarzenia z dzieciństwem i rodzinnym domem. To po prostu jedzenie poprawiające nastrój. Modę na comfort food lansują miedzy innymi gwiazdy brytyjskich programów kulinarnych Nigella Lawson i Jamie Oliver, a w Polsce Tomasz Jakubiak. Gotowanie w domowym zaciszu i cieszenie się przygotowanymi potrawami to duża psychologiczna wartość. „Jak pokazują badania i ankiety, comfort food to dla Polaków przede wszystkim smak rosołu, zupy pomidorowej, kotleta mielonego, kopytek, czekoladowego budyniu, ciasta drożdżowego, kakao i jajecznicy” – mówi Michał Orłowski, szef kuchni, ekspert marki Royal Catering firmy expondo. „Comfort food to jednocześnie smak modnej ostatnio prostoty i lokalności” – dodaje.

Senior – nowy typ konsumenta

Polska jest najszybciej starzejącym się krajem w całej Unii Europejskiej! Szacuje się, że do 2050 roku osoby powyżej 60-tego roku życia będą stanowiły aż 40,4% społeczeństwa. Już teraz, w naszym kraju, jest około 13 milionów osób powyżej 50-tego roku życia. 24% Polaków to seniorzy. Choć oni sami wolą raczej określać się jako „stypendyści ZUS”. Daleko im do niesamodzielnych staruszków, a z internetem są za pan brat. Korzystają z bankowości, poczty elektronicznej i robią w sieci zakupy – wynika z badania przeprowadzonego przez Kantar oraz Krajowy Instytut Gospodarki Senioralnej.

Na demograficzne zmiany najszybciej zareagował rynek farmaceutyczny, szeroko pojęty rynek opieki, następnie segment turystyczny z pełną ofertą wypoczynku dla osób dojrzałych. W segmencie spożywczym tzw. silversi mogą znaleźć pojedyncze produkty, jednak powoli ulega to zmianie i kategorie dedykowane tej grupie konsumentów będą się roziwjały. Silver konsument to zróżnicowana grupa zarówno pod względem dochodów, jak i preferencji zakupowych. Obecnie wydają nie mniej niż ludzie młodzi – przy podobnych zarobkach per capita, jednakże pospłacanych kredytach i odchowanych dzieciach. W przeciwności do młodszych pokoleń wykazują silniejszą tendencję do stałych i powtarzalnych zwyczajów zakupowych.

Na rynku żywności nadal niewiele jest produktów skierowanych stricte do grupy osób dojrzałych. Jednakże wraz ze zmianami demograficznym lista ta zacznie się wydłużać i znajdą się na niej produkty prozdrowotne, funkcjonalne jak również skierowane typowo dla seniorów związane z wymaganiami ich wieku i zmianami fizjologicznymi.

Ważne pochodzenie i ochrona środowiska

Konsumenci chcą wiedzieć skąd pochodzi żywność i szukają tego typu informacji na etykietach. Niektórzy producenci poszli o krok dalej i starają się zamieszczać dokładne lokalizacje farm, a nawet zdjęcia miejsc, gdzie powstają produkty lub skąd pochodzą surowce. Coraz popularniejsze są także kody QR, które można zeskanować za pomocą urządzenia mobilnego i dowiedzieć się więcej. Konsumenci cenią zrównoważony charakter żywności rozumiany jako wpływ produkcji na środowisko. Producenci chętnie więc wchodzą w skład organizacji wspierających zrównoważony rozwój i zrównoważoną produkcję.

Lokalność i patriotyzm

Polacy coraz większą uwagę przywiązują do rodzimych marek oraz towarów, które są wytwarzane z użyciem krajowych surowców. Według Prezesa Zarządu Lewiatan Holding S.A., Wojciecha Kruszewskiego, umieszczanie na opakowaniach oznakowania wskazującego na polskie pochodzenie produktów, przyczynia się do pozytywnej reakcji konsumentów. „Jeszcze kilkanaście lat temu kupno produktu zachodniego było wręcz nobilitujące. Obecnie nastąpiło zupełne przewartościowanie tego trendu” – mówił Wojciech Kruszewski podczas Kongresu 590. Jak wskazał, świadomość rodzimych konsumentów wzrasta i Polacy coraz częściej sięgają po towary produkcji krajowej. Wynika to z konsekwentnej pracy i budowania zaufania do polskich marek w ciągu ostatnich lat.

Prezes Kruszewski zwrócił uwagę, że przejawia się to m.in. w zakupie produktów lokalnych. „Konsumenci cenią sobie taki towar, identyfikują go z wysoką jakością i postrzegają jako produkt zdrowy” – mówił Prezes Lewiatan Holding S.A. Zawieranie umów z lokalnymi producentami przynosi szereg korzyści dla sieci handlowej. „Świeże produkty, takie jak: warzywa, owoce czy nabiał pozyskane od lokalnych dostawców, są w lepszej cenie, ponieważ niższy jest koszt ich dostawy. Poza tym klienci, wiedząc, że towary te pochodzą z najbliższego regionu, są przekonani o ich wysokiej jakości” – mówił Kruszewski.

Fundacja Polskiego Godła Promocyjnego zaprojektowała i zleciła wykonanie badania opinii publicznej. Zapytano między innymi o współczesne rozumienie patriotyzmu oraz jego rolę w podejmowaniu decyzji zakupowych. Badanie wykonała firma ASM – Centrum Badań i Analiz Rynku. Co wynika z analizy danych? Otóż najważniejszymi kryteriami wyboru produktów są oczywiście nadal cena i jakość, przy czym najnowsze badania Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego (fale badań z lat 2017 i 2018) pokazują, że jakość doskonale konkuruje z ceną, wybijając się nawet na pierwsze miejsce w rankingu ważności kryteriów zakupowych.

„Silny wpływ technologii, mediów i marketingu sprawia, że konsumenci stają się coraz bardziej wymagający, co oczywiście oznacza konieczność podnoszenia standardów jakości. Z badań Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego przeprowadzonych przez ASM wynika, że około 2/3 konsumentów jest skłonnych płacić więcej za produkty wyższej jakości. Można to rozumieć jako wzrost dojrzałości, bo żeby „jakość była w cenie”, konsument musi nauczyć się rozpoznawać, z czego w praktyce owa wyższa jakość produktu wynika” – mówi dr Jarosław Górski, ekonomista, doradca Prezesa Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego.

„Badania Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego pokazują, że wysoko cenimy symboliczny przejaw patriotyzmu. Na czoło wysuwa się duma z bycia Polakiem. Przywiązanie do polskiej kultury i poznawanie historii to kolejne spośród najczęstszych wskazań osób badanych. Gdy mowa o patriotyzmie bardziej konkretnym, wyrażającym się w jakimś działaniu, aktywności, chęci zmiany współczesnych uwarunkowań, najważniejszy jest dla nas patriotyzm zakupowy, który ma wysoką pozycję wśród popieranych przez polskie społeczeństwo przejawów patriotyzmu, zaraz po dumie z bycia Polakiem, przywiązaniu do polskiej kultury oraz historii” – mówi Krzysztof Przybył, Prezes Zarządu Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego, która organizuje Konkurs „Teraz Polska”.

Żywność jak celebryta

Żywność jest w centrum uwagi i staje się coraz bardziej spersonalizowana. Jest traktowana jako odzwierciedlenie danej osoby, stąd popularność zdjęć jedzenia na portalach społecznościowych. To jest szczególnie widoczne w lokalach gastronomicznych, gdzie często goście fotografują swoje posiłki. Wygląd jedzenia stał się tak samo ważny co smak. I dlatego właśnie ważne stało się, żeby żywność „pasowała” do konsumenta i jego stylu życia. „Ani przemysł spożywczy, ani naukowcy nie mają już wpływu na to, jakie trendy obowiązują na rynku. Wyborami i przekonaniami konsumenckimi kierują w dużej mierze celebryci, influencerzy i szeroko pojęty świat social mediów” – mówił Andrzej Gantner, Dyrektor Generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności podczas ING Food & Retail Round Table. Zdaniem Andrzeja Gantnera, żywność stała się celebrytą. „Jeszcze nigdy w historii świata nie przykładano takiej uwagi do żywności. I bardzo łatwo zostać popularnym tylko poprzez jedzenie. To ciekawy trend obserwowany szczególnie wśród młodszych konsumentów” – podsumował.Dyrektor Generalny.

Nie bez powodu – to co spożywamy – stało się obiektem wzmożonego zainteresowania społecznego. Skutki takiego zainteresowania są tylko i wyłącznie pozytywne.

Najważniejsze trendy, które na stałe już zagościły w polskich kuchniach to prozdrowotność oraz wygoda spożycia – czyli odpowiednie opakowanie. I to one będą rozwijały się najintensywniej w tym roku. Czy pozostałe światowe tendencje żywieniowe zagoszczą w naszym kraju? Z pewnością. Pytanie brzmi – tylko kiedy.

Monika Górka
Zastępca Redaktora Naczelnego



tagi: żywieniowe trendy , dieta , produkty , sprzedaż , konsument ,


Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51