Letnia i lekka dietaW sezonie letnim nie tylko zmienia się pogoda za oknem, której pozytywna aura poprawia nam nastrój, ale także nasza codzienna dieta. O tej porze roku chętniej sięgamy po lekkie potrawy, które są proste do przygotowania, a do tego pyszne, dzięki szeroko dostępnym sezonowym produktom takim jak, marchewka, pomidory, cukinia, kalafior czy fasolka szparagowa. Przygotujesz z nich ulubioną zupę lub świeżą sałatkę. Świeże warzywa będą doskonałe również do dań mięsnych lub ryb – możesz dodać świeżo pokrojoną paprykę lub pomidora, które podkreślą ich smak i nadadzą wyrazistości. Zawierają dużo witaminy C, a dodatkowo o tej porze roku smakują najlepiej!
Aromatyczne i kolorowe posiłki
Wybierając składniki do swoich ulubionych potraw, zwracaj uwagę na to, aby były świeże i dobrej jakości. Twoje danie stanie się dzięki nim bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku. Idealne w doprawieniu letnich obiadów czy przekąsek są produkty Vegeta Natur. Można je wykorzystać w potrawach mięsnych, zupach, potrawkach oraz sałatkach. Co więcej, naturalne przyprawy smakują lepiej w ulubionych potrawach i takie są właśnie produkty Vegeta Natur. Stworzone dzięki połączeniu najnowszych technologii z naturą, zawierają wyłącznie naturalne składniki: warzywa, przyprawy, zioła, sól morską.
Szukasz pomysłu na lekki posiłek dla bliskich? Zainspiruj się przepisami na letnie dania od Vegeta Natur. Więcej propozycji znajdziesz na stronie: www.vegeta.pl lub na kanale Youtube Podravka Polska
Letnia patelniaSkładniki
• 400 g piersi kurczaka
• 400 g makaronu penne Podravka
• 50 ml oliwy z oliwek
• 80 g cebuli
• 100 g marchwi
• 150 g cukinii
• 150 g papryki czerwonej
• 75 g pora
• 1 opakowanie pomidorów krojonych z bazylią i oregano Podravka (390 g)
• 1 łyżeczka Vegety Natur do złocistego kurczaka
• 1 łyżeczka Vegety Natur do pieczonych warzyw
• sól do gotowania makaronu
Sposób przygotowania
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
- Piersi kurczaka kroimy w małe paski i doprawiamy Vegetą Natur do złocistego kurczaka. Na większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy mięso.
- Gdy kurczak uzyska lekko złocisty kolor zdejmujemy go na bok, a na tę samą patelnię dolewamy resztę oliwy z oliwek i wrzucamy marchew pokrojoną w słupki oraz cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Wszystko smażymy na średnim ogniu przez około 1-2 minuty.
- Następnie dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w cienkie paski. Smażymy kolejne 2-3 minuty, po czym dodajemy cukinię pokrojoną w paski oraz pora pokrojonego w plastry i smażymy kolejne 2 minuty.
- Warzywa doprawiamy VegetąNatur do pieczonych warzyw, dodajemy pomidory krojone. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu przez około 5 minut, dodając wodę w razie potrzeby.
- Na koniec do warzyw dodajemy mięso i ugotowany makaron. Wszystko razem mieszamy i podajemy przyozdobione listkami bazylii.
Sałatka z serem fetaSkładniki
• 250 g lodowej sałaty
• 50 g rukoli
• 50 g roszponki
• 100 g pomidorów cherry
• 150 g sera feta
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 2 łyżeczki Vegety natur do Sałatek i dipów (6 g)
• 2 - 3 łyżki octu (lub soku z cytryny)
Sposób przygotowania
- Sałatę lodową myjemy i kroimy. Dodajemy umyte liście rukoli i roszponki oraz pokrojone w połówki pomidory koktajlowe.
- Ser feta odsączamy i kroimy w kostkę, wsypujemy do salaterki.
- Przygotowujemy dressing mieszając oliwę z oliwek z octem lub sokiem z cytryny, wodą oraz Vegetą Natur do sałatek i dipów. Sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
- Sałatkę można podawać z grzankami z masłem czosnkowym, które łatwo przygotujemy mieszając masło z Vegetą Natur z czosnkiem.