Sposób na udaną, sylwestrową „domówkę” i organizacja przyjęć w okresie karnawałowym to przede wszystkim ludzie i dobre jedzenie. Warto wziąć pod uwagę preferencje kulinarne gości, by przygotować zróżnicowane przekąski.
Pstrąg od lat cieszy się niesłabnącą popularnością wśród Polaków. Ma delikatny, słodkawy smak i świetnie komponuje się z innymi produktami, dlatego warto uwzględnić go w menu sylwestrowym.
Oto kilka prostych i szybkich w przygotowaniu, a jednocześnie pysznych i efektownych pomysłów na przekąski z pstrąga.
Jakie przekąski z pstrągiem w karnawale?
Pstrąg uważany jest za rybę o wszechstronnym zastosowaniu i dającą dużo swobody w kuchni. Najczęściej pieczemy lub grillujemy go w całości lub przygotowujemy w formie filetów, jednak równie doskonale sprawdza się w karnawałowych sałatkach, finger foods czy w formie tatara. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, możesz śmiało popuścić wodze fantazji i przygotować efektowne tartaletki z kruchego ciasta. Wypełnij je śmietankowym serkiem, na wierzch ułóż kawałki wędzonego pstrąga i udekoruj posiekanym koperkiem. Prostszy i szybszy sposób na sylwestrowe mini kanapki z pstrągiem to użycie jako bazy pumperniklu, razowego chleba lub krakersów, a nawet – z myślą o osobach ograniczających pieczywo – przygotowanie tej wersji przekąsek na grubiej pokrojonych plastrach świeżego ogórka.
Pstrąg jest wdzięcznym produktem do przyrządzenia różnych rodzajów sałatek, np. makaronowej (w formie kokardek) z wersją ryby wędzoną na gorąco, jajkiem gotowanym na twardo, kukurydzą, kaparami i papryką konserwową. Bardzo efektownie będzie prezentować się również sałatka Cezar z pstrągiem, podana na liściach sałaty rzymskiej. Na przyjęciach dużo uznania zyskują zwykle także hummusy, tatr czy pasty, np. pasta z pstrąga z suszonymi pomidorami lub lekki tatar z surowego pstrąga, który zachwyci niejedno podniebienie – z dodatkiem szalotki, kaparów, koperku, szczypioru, sosu sojowego i soku z cytryny.
Pstrąg w kuchni = zdrowie na talerzu
Pstrąg to ryba o wyjątkowych właściwościach odżywczych. Cechuje go wysoka zwartość pełnowartościowego i – co istotne – łatwo przyswajalnego białka. Jest także bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 – spośród wszystkich ryb słodkowodnych to właśnie pstrąg dostarcza ich najwięcej. Ponadto to prawdziwa skarbnica niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania witamin i minerałów, m.in.: witaminy z grupy B: niacyny (witaminy B3), B6 oraz B12, a także witaminy A, D oraz E. Pstrąg zawiera ponadto duże ilości cennych minerałów, takich jak: magnez, żelazo, miedź, wapń, potas, cynk, jod, mangan, selen czy fosfor.
Postaw na certyfikowany produkt
O smaku pstrąga w dużej mierze decyduje fakt pochodzenia ryby. Ważne jest, by kupować ze sprawdzonych źródeł, najlepiej lokalnych hodowli, których jakość potwierdzają certyfikaty, np. certyfikat „Nasz Pstrąg”, przyznawany tym gospodarstwom rybackim, które prowadzą hodowle w sposób zrównoważony, zgodnie z polskim prawem, restrykcyjnymi normami europejskimi i w pełnym poszanowaniu zasobów środowiska naturalnego. Kupując produkty akwakultury z certyfikowanej hodowli, mamy pewność, że ryba jest bezpieczna i wysokiej jakości.
Przepisy autorstwa Agnieszki Jasińskiej dla kampanii Nasz Pstrąg
Sałatka Cezar z pstrąga
Składniki:
2 filety z pstrąga
2 jajka
2 średnie sałaty rzymskie
1 bułka lub 1/3 bagietki
2 łyżki oleju do smażenia lub oliwy
50 g drobno tartego parmezanu
Sos:
80 g majonezu
1 łyżka ostrej musztardy
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka sosu sojowego
30 g parmezanu
Przygotowanie:
Sos: do miski dodaj majonez, musztardę, sok z cytryny, sos sojowy i wymieszaj całość. Czosnek obierz, posiekaj drobno i dorzuć do sosu. Ser zetrzyj na tarce z małymi oczkami i dodaj połowę do sosu. Włóż jajka do garnka z wodą i gotuj 7 min, by były na twardo, a następnie obierz je i przetnij oba jajka na 8 części. Rozgrzej patelnię średniej wielkości. Wlej na nią łyżkę oleju do smażenia lub oliwy i na mocno nagrzanym tłuszczu ułóż ostrożnie kawałki filetów. Rybę podsmaż na rumiany kolor po około 5 min. z każdej strony. Usmażone filety przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć zbędny tłuszcz.
Patelnię po rybie oczyść kawałkiem ręcznika papierowego. Połowę długiej bagietki (może być już lekko czerstwa) pokrój na kromki, a potem na mniejsze kawałki/kostkę i wyłóż na patelnię. Ustaw średnią moc i praż kawałki bagietki, aż lekko się zarumienią. Po chwili wlej trzy łyżki oliwy. Mieszaj często grzanki, by równomiernie się rumieniły ok. 7 min.
Liście sałaty oderwij i przepłucz pod zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Porwij sałatę na kawałki, wlej do niej część sosu Cezar i wymieszaj całość. Następnie ułóż pokrojone jajka oraz usmażony filet i polej danie drugą częścią sosu. Posyp grzankami i drugą częścią tartego parmezanu.
Pasta z pstrąga z suszonymi pomidorami
Składniki:
300 g fileta z pstrąga
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
¼ łyżeczki chilli
6 szt. suszonych pomidorów
2 łyżeczki kaparów
1 szalotka
2 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
1 łyżka jogurtu greckiego
świeżo mielony pieprz
2 łyżeczki posiekanego szczypioru
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 st., a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Filety ze pstrąga przypraw solą, pieprzem i chilli i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 20 min. Ostudzoną rybę rozgnieć widelcem, obierz szalotkę i drobno ją posiekaj, a suszone pomidory i szczypiorek pokrój w drobne paski. Połącz ze sobą: pstrąga, posiekaną szalotkę, suszone pomidory, kapary i szczypior. Majonez połącz z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie dodaj do pozostałych składników, przypraw pieprzem, wymieszaj – i gotowe. Tak przygotowaną pastę z pstrągiem podawaj z krakersami lub grzankami.
Źródło: M&CC
Fot: mat. prasowe