Międzynarodowa inicjatywa „Veganuary” cieszy się coraz większym zainteresowaniem także dlatego, że wegańskie dania są zróżnicowane i pyszne. Jeśli chcemy się w nich rozsmakować, warto sięgnąć po oryginalne przepisy i sprawdzone dodatki. Produkty WSP „Społem”, takie jak musztardy czy ketchupy doskonale uzupełniają roślinne potrawy, a Snack – Przysmak Świętokrzyski to przekąska, po którą mogą sięgać także weganie.
Roślinne chrupanie
Snack – Przysmak Świętokrzyski to produkt, który doskonale wpisuje się w ideę Veganuary dzięki swojej prostocie i wszechstronności. Powstaje wyłącznie z roślinnych składników i można go przygotować w zaledwie kilka minut. To sprawia, że jest idealną, wegańską przekąską lub bazą do bardziej kreatywnych dań. Można podawać go z przyprawami lub dipami na bazie jogurtów roślinnych, albo zrobić z niego sycący „bowl”.
Wegańska miska obfitości z Przysmakiem Świętokrzyskim
Składniki:
• 1 opakowanie Przysmaku Świętokrzyskiego
• 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
• 1 awokado
• 1/2 główki sałaty rzymskiej
• 1/2 czerwonej cebuli
• 1 pomidor
• 2 łyżki Ketchupu Kieleckiego łagodnego
• 1 łyżka Musztardy Kieleckiej sarepskiej
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• Sok z cytryny
• Sól i pieprz
Snack - Przysmak Świętokrzyski smażymy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W dużej misce umieszczamy umyte liście sałaty, ciecierzycę, pokrojone awokado, pomidora i cebulę. Na wierzchu kładziemy ostudzony Snack – Przysmak Świętokrzyski. W mniejszej misce przygotowujemy sos z ketchupu, musztardy, oliwy, soku z cytryny oraz przypraw i polewamy nim danie. Tę pożywną potrawę możemy zjeść na późne śniadanie lub lunch.
Kreatywnie i roślinnie Produkty WSP „Społem” to doskonała baza do tworzenia prostych i nieoczywistych dań bezmięsnych. Roślinne burgery z ciecierzycy nabiorą głębi dzięki Musztardzie Kieleckiej czeskiej, a do zapiekanek z wegańskim serem idealny będzie Ketchup Kielecki łagodny lub pikantny. Dodatki te idealnie pasują także do pieczonych warzyw, takich jak: ziemniaki, papryka, bakłażany czy bataty.
Pieczone bataty z sosem musztardowymSkładniki:
• 2 bataty
• 2 łyżeczki Musztardy Kieleckiej delikatesowej
• 3 łyżki jogurtu roślinnego
• Sól, pieprz, wędzona papryka do smaku
Bataty kroimy na ćwiartki lub grubsze paski, skrapiamy oliwą i przyprawiamy wędzoną papryką. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 30 minut. W tym czasie mieszamy Musztardę Kielecką delikatesową z jogurtem roślinnym, solą i pieprzem. Upieczone bataty podajemy z sosem musztardowym.
W poszukiwaniu dodatków, które idealnie komponują się z roślinnymi potrawami oraz przepisów na smaczne posiłki, warto zajrzeć na stronę WSP „Społem”:
https://www.wspspolem.com.pl/produkty Źródło: Soul & Mind
Fot: mat. prasowe