Nie skleja się, jest zdrowy i doskonale smakuje – czy to sposób gotowania, czy rodzaj makaronu sprawia, że w tradycyjnym włoskim makaronie jest zakochany prawie każdy? Sekret włoskiej pasty jest prosty: nie jest on przyrządzany ze zwykłej mąki pszennej, lecz z pszenicy DURUM.
Czym jest pszenica Durum?
Pszenica DURUM uprawiana jest na obszarach charakteryzujących się suchym klimatem. Do Polski importuje się ją głównie z Kanady, USA oraz krajów basenu Morza Śródziemnego. Nazywana jest również pszenicą twardą, bądź pszenicą makaronową – gdyż do produkcji tej potrawy wykorzystywana jest najczęściej.
Dlaczego tak łatwo ugotować makaron z pszenicy DURUM?
Pszenica DURUM charakteryzuje się wysoką zawartością glutenu, dzięki czemu makaron z niej produkowany powstaje bez dodawania jajek. Co za tym idzie: jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Nie skleja się podczas gotowania, pozostaje sprężysty i zachowuje swój kształt. Jest również zdrowszy niż makaron z białej mąki ze względu na bogactwo błonnika oraz makro- i mikroelementów.
Jaka jest różnica między pszenicą DURUM a zwyczajną?
Tym, co odróżnia ją od pszenicy zwyczajnej są bardzo twarde, bursztynowo-żółte ziarniaki. To dlatego makarony wytwarzane w 100% z semoliny - gruboziarnistej mąki otrzymywanej z wysokogatunkowej pszenicy DURUM, takie jak np. makarony Podravki - wyróżnia złocista barwa. Świderki, kolanka, pióra czy spagetti zawdzięczają swój kolor naturalnemu barwnikowi - luteinie, która korzystnie wpływa na obniżanie poziomu wolnych rodników w organizmie.
A jak jeszcze pszenica DURUM wpływa na nasze zdrowie?
Makaron, szczególnie w połączeniu z gotowanymi na parze warzywami, chudym mięsem drobiowym lub rybami, doskonale bilansuje codzienną dietę. Jest to propozycja idealna dla osób, które cenią zdrowy styl odżywiania. Ze względu na wysoką zawartość substancji odżywczych i składników mineralnych, powinien być spożywany przynajmniej raz w tygodniu, zarówno przez osoby dorosłe, jak i dzieci. Ze względu na bogactwo błonnika oraz makro- i mikroelementów makaron 100% DURUM zalecany jest do spożywania osobom uprawiającym sport. Stanowi on również bogate źródło węglowodanów (ok. 72%) i białek (ok. 12%), czyli składników pokarmowych potrzebnych ludziom, dla których wzmożony wysiłek fizyczny jest codziennością.
Wygodne i łatwe w przygotowaniu makarony w torebkach dostępne są w trzech rodzajach – świderki, kolanka i pióra. Dzięki wykorzystaniu najlepszej jakości naturalnych składników oraz nowoczesnej technologii produkcji, makaron Podravka zachowuje sprężystość, nie skleja się ani nie rozpada podczas gotowania. W estetycznych opakowaniach znajdują się cztery 85-gramowe torebki makaronu z wygodną perforacją, ułatwiającą otwieranie. Dzięki temu można ugotować razem różne jego rodzaje bez obawy, że się wymieszają. Oferta Podravki to odpowiedź na oczekiwania konsumentów, którzy przywykli do gotowania ryżu czy kaszy w torebkach, przede wszystkim ze względu na wygodę. Dzięki odmierzonym porcjom, nawet amatorzy gotowania będą mieli pewność, że ugotują dokładnie tyle produktu, ile w danej chwili potrzebują.
Cena: ok. 5,00 zł za 4x85g.
Więcej na: www.makarondurum.pl
Sprzedaż perfum i kosmetyków na lotniskach była wyższa o...
O zakupie konkretnych art. spożywczych na święta...
W listopadzie 2024 r. całkowita wartość sprzedaży w...
Przedsiębiorcy domagają się konsultowania nowych przepisów...
Może objąć technologie pochłaniania CO2...
Zrównoważona produkcja i zabezpieczenie żywności dla...
Prognozy na najbliższe miesiące są zróżnicowane, a...
Już ponad 38% dorosłych Polaków słyszało o tym, że ktoś...