Linię otwierają śliwki kalifornijskie, morele suszone oraz rodzynki sułtańskie - wszystkie produkty są dostępne w opakowaniach o gramaturze 150 gram.
Nowa linia, w której debiutują trzy produkty - morela, śliwka i rodzynka sułtańska to produkty, do których nie dodano typowych dla tych gatunków konserwantów używanych w produkcji owoców suszonych, tj. dwutlenku siarki, czy kwasu sorbowego. Dzięki naturalnemu procesu suszenia uzyskano produkty pełnowartościowe, soczyste i odpowiednio miękkie, a jednocześnie naturalnie zdrowe, o naturalnie wyjątkowym smaku i naturalnym dla suszonych owoców ciemnym kolorze. Nowa linia owoców suszonych charakteryzuje się niską zawartością sodu, przez co pomaga utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi. Owoce serii HELIO Natura są szczególnie polecane w diecie alergików, a duża zawartość błonnika predestynuję je do stałej obecności w diecie osób na dietach redukcyjnych. Owoce HELIO Natura mogę być stosowane również w diecie niskosodowej.
Produkty są dostępne w poręcznej gramaturze 150 gram w opakowaniach z zamknięciem strunowym. Wygodna, stojąca torebka ułatwia przechowywanie produktu, a także umożliwia jego serwowanie bez konieczności przesypywania do innego naczynia, co jest szczególnie przydatne w pracy, szkole czy na wycieczce. Matowa biel opakowań współgra z delikatnymi zielonymi listkami podkreślając esencję nowej serii - naturę i świeżość owoców. Każda torebka zawiera 6 porcji ("garstek zdrowia") owoców. Każdorazowo producent na opakowaniu umieszcza pełną informację o składnikach odżywczych produktu, w tym GDA, a także kraju pochodzenia danego owocu.
Suszone owoce ? Ależ naturalnie...
Suszone morele dzięki zawartych w nich składnikach odżywczych, to owoc doskonale wpływający na naszą skórę. Zawarta w nich niacyna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania skóry. Stymuluje syntezę kolagenu, reguluje produkcję ceramidów i proces dojrzewania naskórka, zapobiega szkodom wywołanym przez promieniowanie UV i przyspiesza proces regeneracji skóry uszkodzonej działaniem promieni UV, zmniejsza ilość barwnika obecnego w powierzchniowych warstwach skóry, zapobiega powstawaniu przebarwień, normalizuje proces produkcji sebum i zmniejsza łojotok. Nie bez znaczenia jest także ogromna ilość beta-karotenu zawartego w morelach, który znacząco poprawia koloryt skóry. Poza rekordową ilością beta karotenu, suszone morele mogą pochwalić się także sporą zawartością żelaza, wapnia, fosforu czy potasu, jak i witaminy B2. Mają także w sobie dużo błonnika, dlatego wspomagają przemianę materii. Suszone morele HELIO Natura przypominają w smaku karmel i są słodsze od powszechnych na rynku moreli suszonych z dodatkiem konserwantów. Są one również ciemniejsze w barwie, co jest efektem naturalnie prowadzonego procesu suszenia.
Śliwka kalifornijska to naturalny "przyspieszacz" spalania tłuszczów, dzięki czemu nasze ciało jest smuklejsze i szybciej tracimy na wadze. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit, dzięki czemu zapobiegają zaparciom. Hamują wchłanianie cukrów i cholesterolu w organizmie. Suszone śliwki zawierają witaminy A, C i K, a także witaminę E, która jest naturalnym antyoksydantem (chroni komórki przed utleniaczami i bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek). Dodane do porannej owsianki sycą i oczyszczają organizm ze złogów i toksyn.
Rodzynka sułtańska - suszone owoce winogron zawierają witaminy z grupy B, usprawniające procesy metaboliczne układu nerwowego, natomiast obecność potasu sprawia, że krwi pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i funkcjonowanie mięśni. Zaletą suszonych winogron jest obecność znacznej ilości antyoksydantów, dlatego te brązowe owoce są doskonałym zamiennikiem czerwonego wina dla osób, które nie powinny spożywać alkoholu. Połączenie błonnika pokarmowego i kwasu winowego, z których ten ostatni zawarty jest w tak dużej ilości tylko w rodzynkach i winogronach, pozwala na stworzenie w jelicie grubym odpowiedniego środowiska dla rozwoju korzystnej flory bakteryjnej, co w efekcie może mieć duże znaczenie w zapobieganiu raka jelita grubego.