Uwielbiamy wakacje, bo to czas odpoczynku i bezkarnego objadania się świeżymi owocami. Na szczęście jesienią również możemy delektować się ich smakiem, wystarczy sięgnąć po słoik pysznego dżemu, powideł, bądź marmolady. Pamiętajmy, że owoce są bogate w witaminy, niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza teraz, kiedy znacznie spada odporność i narażeni jesteśmy na wszechobecne, bakterie, zarazki i wirusy. Dla przykładu gruszka zawiera witaminy z grupy B, A, C, PP, błonnik, pektyny, pierwiastki (fosfor, magnez, miedź, sód, żelazo, jod) oraz kwasy owocowe. Spożywanie gruszek zaleca się w przypadku problemów z trawieniem, przy zatruciach i zaparciach. Gruszki są wskazane dla osób nawet z bardzo wrażliwym żołądkiem, a także przy zapaleniu dróg moczowych oraz kamicy nerkowej. Jabłka doskonale wpływają na trawienie, chronią nas przed zaparciami, są pomocne w diecie odchudzającej. Sporo w nich witaminy C, A i z grupy B, potasu, fosforu, wapnia, żelaza, błonnika, kwasów organicznych. Działają na organizm odkwaszająco. Śliwki znane są ze swoich właściwości regulujących trawienie – spożywając je unikniemy zaparć i wyregulujemy perystaltykę jelit. Dzięki temu regularne jedzenie śliwek chroni nas przed nowotworem jelita grubego. Związki obecne w tych owocach – witaminy (A, C, E), pierwiastki (magnez, potas, żelazo, fosfor), pektyny i kwasy organiczne – obniżają wysoki cholesterol, działają przeciwmiażdżycowo. Truskawki bogate są w witaminę C i PP, która reguluje m.in. dotlenienie krwi. Znajduje się w nich bogactwo soli organicznych, poprawiających przemianę materii i pektyn, oczyszczających jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływających na naturalną florę bakteryjną. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Co więcej, poprzez spalanie tłuszczów owoce te posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, są również ważnym składnikiem kobiecej diety. Ochronią przed anemią, wzmacniają organizm, wpływają odświeżająco na cerę i włosy. Są poza tym wielkim sprzymierzeńcem w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi. Maliny podobnie jak truskawki bogate są w witaminę C, a także kwas foliowy, które są dla organizmu niezbędnymi przeciwutleniaczami, zawierają duże ilości błonnika, dzięki czemu zapobiegają nowotworom jelita grubego, prostaty i trzustki, zawierają substancje podobne do aspiryny i dlatego działają przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo, obniżają gorączkę. Maliny mają także właściwości rozkurczowe. Dlatego dżemy to nie tylko słodka przyjemność, ale i bogactwo witamin.
„Owoce leśne, kiwi, truskawka, cytryna, pomarańcza, malina – to ulubione smaki dżemów naszych klientów. I chociaż gospodynie domowe nadal szykują samodzielnie przetwory, to gotowe produkty również są chętnie kupowane. Producenci dbają o ofertę, ich dżemy są naprawdę smaczne, sporo ostatnio na rynku pojawiło się produktów niskokalorycznych, co jest odpowiedzią na trend dbania o linię. Świetnie przyjęła się ostatnia nowość Stovit – dżem malinowy. To bardzo dobry produkt, klienci od razu go polubili. Chętnie kupują także nowości Łowicz, staramy się wszystkie na bieżąco wprowadzać do oferty, hitem jest obecnie dżem Łowicz agrest-kiwi” – mówi Grzegorz Koślarz, właściciel działającego od pięciu lat sklepu w Raciborach.
Rynek dżemów zdominowany jest przez markę Łowicz, według badania TGI Millward Brown (lipiec 2013-czerwiec 2014), aż 57,09% respondentów deklaruje jej spożywanie, natomiast w miarę w równym stopniu sięgają po pozostałą ofertę, czyli po następujące produkty: Sorella, Fruktus, Międzychód, Stoczek, Materne, Provitus, Stovit, Fruta (obecnie sukcesywanie zastępowane przez nowe dżemy Stovit), Agrovita, Owocowa rozkosz i Jamar. Spożycie dżemów deklaruje 55,2% przebadanych respondentów, z czego 20,27% raz w tygodniu, 18,76% 2 razy w tygodniu, 8,9% 3-4 razy w tygodniu, 3,85% 5-6 razy w tygodniu, codziennie 1,6%, rzadziej niż raz w tygodniu 46,63%.
Trzeba przyznać, że producenci dżemów wyjątkowo dbają o kategorię, wprowadzają nowe produkty, ciekawe smaki i ciekawe połączenia smaków. Pamiętają także o opakowaniach, ich estetyka i kolorystyka przykuwa uwagę i zdecydowanie zachęca do zakupów. Co więcej, jak w przypadku Owocowej rozkoszy, jej producent, firma Scandic Food zastosowała na słoikach etykietę typu easy peel off, która łatwo schodzi i nie zostawia śladów, dzięki czemu można go wykorzystać w kuchni ponownie, na przykład jako pucharek do deserów, czy estetyczne opakowanie do przechowywania drobnych produktów spożywczych, może także być oryginalnym świecznikiem. Nie tylko nowe opakowania i nowe smaki powodują to, że rynek dżemów rozwija się dynamicznie. To także pojawienie się na nim nowego gracza.
Jesienią 2014 Herbapol zaskoczył konsumentów i wprowadził na sklepowe półki nową kategorię produktów, w której nie był dotychczas obecny. Nowe produkty to kompleksowa oferta dżemów, konfitur i powideł, która zaspokoi podniebienie każdego entuzjasty owocowych przetworów.
Firma Herbapol przemierzyła całą Polskę w poszukiwaniu najbardziej sprzyjających wzrostowi roślin regionów, wyselekcjonowano najlepsze, lokalne odmiany owoców i w zgodzie z tradycyjnymi recepturami zostały zamknięte w słoikach. Wśród nowej oferty znajdują się najbardziej lubiane przez Polaków smaki, takie jak: truskawka, wiśnia i czarna porzeczka. Herbapol zaskakuje konsumentów nie tylko nowymi smakami, ale również i nowymi odsłonami dżemów.
tagi: przetwory , dżemy , witaminy , konfitury , marmolady , owoce ,
W listopadzie 2024 r. całkowita wartość sprzedaży w...
ALDI kontynuuje dynamiczną ekspansję na polskim rynku...
Najwięcej konsumentów chce kupić podarunki dla 4-5 osób –...
Przedsiębiorcy domagają się konsultowania nowych przepisów...
Może objąć technologie pochłaniania CO2...
Zrównoważona produkcja i zabezpieczenie żywności dla...
Prognozy na najbliższe miesiące są zróżnicowane, a...
Już ponad 38% dorosłych Polaków słyszało o tym, że ktoś...