Jedzenie dla Chińczyków jest świętością, każda uroczystość i ważny moment w życiu jest nierozerwalnie związany z jedzeniem. Często chińskie pozdrowienie „ni hao” zastępowane jest „czy jadłeś już ryż”. Kuchnia chińska jest popularna na całym świecie głównie za sprawą licznych imigrantów chińskich.
W astrologii chińskiej 2015 rok to rok kozy, często nazywany również rokiem owcy. Chiński rok Kozy (Owcy) rozpoczyna się 19 lutego 2015 r. a kończy 7 lutego 2016 r. Według horoskopu chińskiego będzie to niezwykły rok, szczególnie dla osób aktywnych i pomysłowych, którzy swoją kreatywnością otworzą sobie wrota do szczęścia…
Chiński Nowy Rok – zwyczaje
Chiński Nowy Rok to najważniejsze święto w chińskim kalendarzu. Ustalany jest według kalendarza księżycowego – zatem jest to święto ruchome. Rozpoczyna się wraz z nowiem księżyca i kończy po 15 dniach w czasie jego pełni. Do obchodów Nowego Roku Chińczycy przygotowują się już miesiąc wcześniej. W ósmy dzień ostatniego miesiąca starego roku cała rodzina przystępuje do generalnych porządków w domu, po to, by wygnać z niego wszystkie złe duchy.
W obchody chińskiego Nowego Roku ulice miast toną w ozdobach, a ponieważ kolor czerwony ma chronić przed złem, dekoracje i lampiony wiszące w oknach są w tym właśnie kolorze.
Na to święto czekają całe rodziny, Chińczycy zjeżdżają do rodzinnych domów i ostatniego dnia starego roku spotykają się podczas uroczystej kolacji.
Jednym z głównych dań są wtedy pierożki jiaozi, w których przyrządzeniu bierze udział cała rodzina. Jiaozi, nadziewane są nietypowym nadzieniem, sporządzonym z jajek i krewetek. Tradycyjnie na stole pojawia się także ryba. Po kolacji Chińczycy całymi rodzinami udają się do świątyń, gdzie modlą się o powodzenie w nowym roku.
W pierwszy dzień nowego roku każdy, kto nie jest zamężny lub żonaty otrzymuje koperty z monetami, jednocześnie każdy, kto jest zamężny lub żonaty powinien dawać pieniądze. Dawanie pieniędzy jest znakiem powodzenia i dobrobytu. Czerwone koperty, dawane dzieciom w czasie obchodów nowego roku, to prezent urodzinowy – bowiem Nowy Rok w Chinach jest chwilą, w której do wieku osoby dolicza się kolejny rok życia. O zmroku na ulicach odbywają zabawy i pokazy sztucznych ogni, tańce. Kulminacyjnym elementem świętowania jest korowód kilkudziesięciu osób niosących „smoka”. Zabawy uliczne trwają do późnych godzin nocnych. Szczególnie hucznie świętuje się w dużych miastach, na przykład w Hongkongu.
Gotowanie po chińsku
Kuchnia chińska znana jest na całym świecie jako kuchnia oryginalna i niezwykle zróżnicowana. Miliony przepisów na miliony sposobów – to jedna z jej cech charakterystycznych. Najpopularniejszymi daniami kuchni chińskiej znanymi na świecie są: kurczak po chińsku, ryż po chińsku, ryba po chińsku, jajka po chińsku, sałatka po chińsku, sajgonki. Warto wspomnieć, że kuchnia chińska opiera się w dużej mierze na produktach takich jak: sos sojowy, mleko kokosowe, ocet ryżowy, sos hoisin, sos ostrygowy oraz tofu. Nie może zabraknąć w chińskiej kuchni specjalnego ryżu oraz świeżych warzyw.
Obszar Chin można podzielić na cztery kuchnie: północną z Pekinem, południową z Kantonem, wschodnią z Szanghajem oraz zachodnią z centrum w prowincji Syczuan.
Kulinarne regiony Chin bardzo się od siebie różnią. Każdy ma swoje charakterystyczne cechy.
Północna część państwa z Pekinem na czele rozsmakowała się w mące pszennej i wyrobach na niej bazujących: kluskach, pierogach i bułeczkach gotowanych na parze. Kuchnia Kantońska to przede wszystkim wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym i pierożki won ton. Kuchnia części wschodniej z siedzibą Szanghaju oparta jest na owocach morza. W tej części Chin doprawia się je dużą ilością sosu sojowego i cukru. Kuchnia Syczuańska jest pikantna dzięki częstemu stosowaniu chilli, czosnku, porów. Pamiętajmy też, że kuchnia chińska to także przepyszna herbata, która jest integralną częścią życia każdego Chińczyka. Według tradycji chińska herbata oczyszcza umysł i dodaje sił, a parzenie jej to prawdziwa sztuka.
Chińskie specjały w polskim sklepie
Ewelina Milczarska, która prowadzi sklep na jednym z warszawskich osiedli, przyznaje, że wielbicieli kuchni chińskiej jest coraz więcej. „Mam wielu klientów, dla których zamawiam konkretne produkty do przygotowania chińskiej potrawy. Chińskimi przysmakami delektują się głównie ludzie młodzi, rozwijający się, poszukujący nowych smaków, lubiący eksperymenty w kuchni” – mówi pani Ewelina.
Co zatem znajdziemy na sklepowej półce? Przede wszystkim szeroki wybór sosów, a wśród nich: sojowy, chilli, słodko-pikantny, słodko-kwaśny, do sajgonek, rybny. „Mamy także różnorodne pasty, na przykład curry czy z trawy cytrynowej. Popularnością cieszą się makarony ryżowe oraz oleje sezamowe, ryżowe czy papier ryżowy wykorzystywany do przygotowania sajgonek, a także popularne grzyby mun. Jeżeli chodzi o marki/producentów oferujących asortyment, z którego można przygotować chińskie danie są z pewnością Tao Tao, Thai, Unifood, De Care ” – mówi detalistka.
Oczywiście potęgą chińskich potraw są odpowiednio dobrane przyprawy. Producenci oferują gotowe mieszanki przypraw chińskich, o uniwersalnej kompozycji, pasującej do większości dań. „Wśród marek przypraw najlepiej sprzedaje się Kamis – Przyprawa chińska 5 smaków, drugie miejsce zajmuje Prymat. Mam także przyprawy Interior, które również mają swoich stałych klientów. Bardziej doświadczeni kucharze częściej wybierają pojedyncze przyprawy jak curry, kurkuma, trawa cytrynowa, papryka chili i inne. A jest ich naprawdę wiele. Dobrze rotują także fixy do potraw chińskich Knorr oraz Winiary” – mówi z uśmiechem pani Milczarska.
Oczywiście kuchnia chińska to również warzywa – wśród świeżych klienci mają naprawdę szeroki wybór, w końcu sklep nazywa się „Warzywa Owoce”. Jeżeli chodzi o mrożonki, klienci najchętniej wybierają markę Hortex, która w swoim portfolio posiada mieszankę chińską. „Dla początkujących kucharzy, producenci jak np. Agros-Nova oferują gotowe sosy chińskie. Tak więc jest w czym wybierać” – mówi pani Ewelina.
Tak naprawdę nie ma jednej kuchni chińskiej – jest ich wiele, tak jak wiele jest odrębnych regionów, stref klimatycznych i grup narodowościowych w Chinach. Podróż przez Chiny to podróż przez różne kulinarne światy. Rozmaitość składników może przyprawić o zawrót głowy, a liczba słynnych potraw pozbawić złudzeń kogoś, kto chciałby spróbować wszystkiego. Ale będąc w Polsce, również możemy posmakować Chin, nie tylko w popularnych restauracjach specjalizujących się w kuchni orientalnej, ale przede wszystkim w domowej kuchni możemy przyrządzić niejedno wyśmienite chińskie danie. Wystarczy zrobić odpowiednie zakupy!
Monika Dawiec
tagi: Kuchnia chińska , przyprawy , dania chińskie ,
W listopadzie 2024 r. całkowita wartość sprzedaży w...
ALDI kontynuuje dynamiczną ekspansję na polskim rynku...
Najwięcej konsumentów chce kupić podarunki dla 4-5 osób –...
Przedsiębiorcy domagają się konsultowania nowych przepisów...
Może objąć technologie pochłaniania CO2...
Zrównoważona produkcja i zabezpieczenie żywności dla...
Prognozy na najbliższe miesiące są zróżnicowane, a...
Już ponad 38% dorosłych Polaków słyszało o tym, że ktoś...