Strict Standards: Non-static method DB::connect() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 28
Strict Standards: Non-static method DB::parseDSN() should not be called statically in /PEAR/DB.php on line 520
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /PEAR/DB.php on line 551
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /PEAR/DB.php on line 557
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 29
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /__handel2/config/db.php:28) in /__handel2/config/functions.inc.php on line 609
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method HTML_QuickForm::registerRule() should not be called statically in /__handel_admin/lib/SoftRequired.php on line 66
Strict Standards: Non-static method HTML_QuickForm_RuleRegistry::singleton() should not be called statically in /PEAR/HTML/QuickForm.php on line 354
Strict Standards: Declaration of HTML_QuickForm_hidden::accept() should be compatible with HTML_QuickForm_element::accept(&$renderer, $required = false, $error = NULL) in /PEAR/HTML/QuickForm/hidden.php on line 34
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /__handel2/config/db.php:28) in /www2.hurtidetal.pl/index.php on line 231 Tymon Straburzyński zwycięzcą II edycji konkursu Tahona Society w Polsce!
Tymon Straburzyński zwycięzcą II edycji konkursu Tahona Society w Polsce!
Poniedziałek, 27 kwietnia 2015
22 kwietnia odbył się krajowy finał największego na świecie konkursu koktajlowego dla miłośników tequili. Projekt ten, organizowany przez Tahona Society, miał w Polsce już swoją drugą odsłonę. Do konkursu zgłosiło się ponad 70 osób, 30 z nich zaproszonych zostało do finałowego etapu, który odbył się w Warszawie. Barmani musieli wykazać się zarówno wiedzą dotyczącą tequili i marki Olmeca, jak również pomysłowością i fantazją przy tworzeniu swoich propozycji koktajlowych.
Tequila z polskim akcente
Tegorocznym wyzwaniem było wykreowanie koktajlu na bazie tequili z portfolio Olmeca, który w swojej recepturze zawierał tradycyjny polski składnik przygotowany wcześniej własnoręcznie przez barmana – mógł to być syrop, konfitura, infuzja, shrub czy nalewka.
Gośćmi specjalnymi tegorocznej edycji Tahona Society byli Patrick Seppa i Ramon „El Tigre” Ramos globalni ambasadorzy tequili Olmeca, to oni wraz z Maciejem Starosolskim zasiedli w jury.
Najlepszą kompozycję stworzoną na bazie tradycyjnego meksykańskiego trunku z polskim twistem zaprezentował Tymon Straburzyński. Stworzył on koktajl o nazwie Las Malvas Altas na bazie syropu z malwy, tequili Olmeca Altos Plata, Porto, soku z limonki oraz bittersa rabarbarowego Fee Brothers. Koktajl został podany w kieliszku typu coupette, udekorowany gałązką rozmarynu i finalnie aromatyzowany absyntem.
Zwycięzcy Tahona Society
Tymon Straburzyński na co dzień pracuje w barze Heca we Wrocławiu: „swoją przygodę za barem zacząłem w wieku 19 lat. Początkowo dorywcza praca okazała się być tym wszystkim czego szukam. Od zawsze interesowały mnie oryginalne smaki. Inspiracje czerpię z otoczenia, a to co motywuje mnie najbardziej to chęć rozwijania swoich umiejętności i poznawania nowych smaków. Wygrana w Tahona Society sprawia, że chcę się dalej rozwijać w tym co robię”.
Ramon El Tigre Ramos – globalny ambasador Olmeca już po zakończeniu konkursu, powiedział: "jakość koktajli w polskim finale była po raz kolejny na najwyższym poziomie, więc sędziowie stanęli przed trudnym wyborem. Tymon zachwycił sędziów dowcipną prezentacją i bardzo dobrze zbalansowanym koktajlem oraz idealnym połączeniem tequili z polskimi smakami”.
„Malwa, sok z limonki, bitters rabarbarowy, aromat rozmarynu i absyntu” Ta kompozycja to doskonały przykład na odważne i kreatywne podejście do tradycyjnego koktajlu, który dodatkowo idealnie uwydatnił naturalne aromaty Olmeca Altos Plata” – dodaje Ramon.
Tymon będzie konkurować z barmanami z całego świata na V wielkim finale Międzynarodowego Konkursu Koktajlowego Tahona Society w Meksyku w czerwcu tego roku.
Drugie miejsce zajęła Anita Ołtuszyk z Solec 44 z Warszawy.
Anita przygotowała koktajl o nazwie Pinehealer na bazie Olmeca Altos Reposado z dodatkiem dżemu z wędzonej śliwki, soku z limonki, syropu z pędów sosny domowego przepisu, kilku kropli Watt Dickie oraz białka z jajka kurzego.
Trzecie miejsce zajął Karol Rychlewicz z Warso Vie również z Warszawy.
Receptura koktajlu Karola Olmeca Blanco, wódka na trawie żubrowej, mieszanka soku z cytryny i limonki, syropu z pieczonych gruszek oraz bitters selerowy.
Bądź na bieżąco z wiadomościami z rynku FMCG
Zaprenumeruj bezpłatny newsletter Portalu Kupców Polskich
Bezpłatny newsletter, to przegląd najważniejszych wiadomości ukazujących się w Portalu Kupców Polskich
www.hurtidetal.pl. Subskrypcja bezpłatna!
Aby zamówić newsletter, wystarczy wpisać adres e-mail w polu poniżej.
Twój adres został dodany do naszego newslettera, dziękujemy!Podany adres email jest niepoprawny
Podając adres email wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (pokaż więcej)
podanych przeze mnie w powyższym formularzu w zakresie danych identyfikacyjnych i teleadresowych przez Wydawnictwo
Fischer Trading Group Spółka z o.o. dla celów promocji produktów i usług
oraz na dostarczanie mi informacji handlowej za pomocą środków komunikacji elektronicznej.
Jestem świadomy, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, a powyższą zgodę mogę w każdej chwili cofnąć w
całości lub w części. Więcej o sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci w związku z tym uprawnieniach czytaj w Regulaminie.
Pamiętaj, że w każdym momencie możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera.