Impreza, w której weźmie udział kilkudziesięciu znanych kucharzy, odbędzie się 2 maja w Hotelu Warmińskim. Wśród jej partnerów jest firma „Majonezy” z Kętrzyna.
2 maja o godz. 10 w Hotelu Warmińskim w Olsztynie odbędzie się wielka Qulinarna Majówka. Dochód z wydarzenia będzie przeznaczony na leczenie i rehabilitację podopiecznej fundacji "Przyszłość dla dzieci" trzynastoletniej Mai Grzegrzółki. Problemy ze zdrowiem dziewczynki rozpoczęły się w 6. miesiącu życia. Przyczyną były często powtarzające się bezdechy. Dzięki ciężkiej pracy i zaangażowaniu jej mamy dziś chodzi i dobrze się rozwija. Ale z powodu obniżenia napięcia mięśniowego i przesuwania się miednicy konieczna jest operacja kręgosłupa, której koszt to to 50 tys. zł.
Katarzyna Grzegrzółka nie chce siedzieć bezczynnie i postanowiła zrobić coś, aby zebrać konieczne fundusze dla córki. Tym bardziej, że pojawiła się wyjątkowa okazja. Po swoim udziale w programie „Stylowe rewolucje Goka” poznała Basię Sokołowską, która wymyśliła akcję i pomogła zaangażować w nią uczestników popularnych telewizyjnych formatów kulinarnych, m.in. Hell's Kitchen, MasterChef, Top Chef. Skontaktowała ją również z Arkadiuszem Klimkiewiczem, półfinalistą pierwszej edycji Hell's Kitchen, który zgodził się pełnić podczas imprezy rolę głównego szefa.
– Odzew był fantastyczny – opowiada Katarzyna Grzegrzółka. – Zgłosiło się ponad 40 kucharzy. Będzie można się z nimi spotkać, porozmawiać, zrobić zdjęcie, podejrzeć najlepsze przepisy. Odbędzie się też niesamowity pokaz barmański, teatr ognia i wiele innych ciekawostek.
Gotować będą, m.in. załoga Hell's Kitchen: Paulina Kantak, Arkadiusz Klimkiewicz, ekipa MasterChef: Sylwia Chrzanowska, Diana Volokhova oraz reprezentująca Top Chef Inessa Kim. Pojawi się też ulubieniec widzów, który uznał, że jeden raz to za mało i po udziale w MasterChef postanowił podszlifować swój talent w Hell's Kitchen. Mowa oczywiście o sympatycznym Danielu Huciku, który zachwycał jury nie tylko daniami, ale też pozytywnym nastawieniem do świata.
Wystąpi również gwiazda z Warmii i Mazur czyli Sylwia Malinowska - finalistka Masterchefa z podolsztyńskich Dywit, wyróżniona przez samego Gordona Ramseya. Magda Gessler nie mogła nachwalić się bagietek jej wypieku.
Produkty niezbędne do przygotowania pysznych dań bezpłatnie dostarczają firmy. Wśród nich są „MAJONEZY” z Kętrzyna. – Staramy się włączać w podobne charytatywne inicjatywy, jeśli tylko mamy taką możliwość – wyjaśnia Leszek Kuszczak, szef działu marketingu. - Od siedemdziesięciu lat działamy na Warmii i Mazurach, tu znajduje się nasza siedziba, jesteśmy częścią tutejszej społeczności i chcielibyśmy jakoś się jej przysłużyć. Ta okazja nadaje się do tego znakomicie. Jestem przekonany, że ludzie o wielkich sercach nie pozostaną obojętnie i też dołożą cegiełkę do rehabilitacji Mai.
Wstęp na Qulinarną Majówkę to 10 zł i 5 zł dla dzieci poniżej 12 lat.