„Od karpia do homara” – zgodnie z tym mottem sieć hurtowni MAKRO regularnie poszerza swoją ofertę ryb i owoców morza, która już teraz liczy ponad 160 gatunków (w tym aż 40 samych owoców morza). O bogactwie asortymentu świadczy nie tylko liczba produktów, ale przede wszystkim różnorodność. Klienci sieci znajdą w ofercie zarówno najczęściej spotykane, jak i unikalne gatunki, poszukiwane szczególnie przez branżę HoReCa.
W maju br. MAKRO wprowadziło kolejne nowości, tym razem w asortymencie owoców morza. Oferta zaprezentowana została klientom HoReCa i dziennikarzom z mediów branżowych podczas spotkania „Festiwal Smaków – owoce morza“, 19 maja br. w restauracji THAISTY w Warszawie.
Wprowadzone nowości:
- pobrzeżek zwyczajny - najczęściej serwuję się go na zimno w muszli; przed spożyciem należy usuną rogowe wieczko,
- sercówka - bardzo popularna w kuchni śródziemnomorskiej,
- małże quahog, wenus opalone i brunatne - te ostatnie mają wyjątkowo gładką i błyszczącą muszlę, przypominającą porcelanę,
- małże nożeńce (zwane także okładniczkami lub brzytwami morskimi) - ich muszle osiągają długość 17cm, są podłużne i rurkowate, nożeńce można grillować, są też bardzo smaczne gotowane na parze lub smażone na maśle z dodatkiem czosnku,
- migdał morski (zwany też grzebolinkiem) - cechą charakterystyczną jest gruba, niemal idealnie okrągła skorupa o średnicy od 6 do 8cm,
- trąbik zwyczajny - rodzaj ślimaka, którego głównymi odbiorcami są Francja i francuskojęzyczna część Kanady,
- krab kieszeniec - ma mocne szczypce z ubarwionymi na czarno „palcami”, to właśnie tam znajduje się najwięcej doskonałego mięsa,
- krewetka modliszkowa - jej rozmiar osiąga długość ok. 20 cm; mięso jest delikatne, ale ma miękką konsystencję; wykorzystuje się je do zup rybnych albo gotuje i skrapia oliwą i sokiem z cytryny; doskonale smakuje usmażona na patelni lub grillu,
- salicornia (soliród) – jest to rodzaj ziół rosnących w okolicach solanek, rzadko spotykany w sprzedaży; jest chrupiący, lekko trawiasty, soczysty i słonawy,
- ostryga płaska, ostryga pacyficzna – ostryga pacyficzna, ze względu na swoje rozmiary, nazywana jest każe ostrygą wielką.
Dla nas ryby i owoce morza to nie tylko asortyment, to zaufanie. Nie chcąc go zawieść staramy się stworzyć taką ofertę, która spełni wszystkie oczekiwania naszych klientów. W związku z tym w sposób szczególny zwracamy uwagę na jakość asortymentu i współpracujemy tylko z najlepszymi producentami z całego świata. Dbamy o to, aby nasze ryby i owoce morza spełniały najwyższe standardy jakościowe – mówi Adrian Madaj, Menedżer ds. Asortymenty Ryby i Owoce Morza, MAKRO.
MAKRO współpracuje tylko ze sprawdzonymi dostawcami zarówno z Polski, jak i zagranicy. Dzięki temu klienci sieci mają pewność, że kupują produkty z pewnego źródła. Firma przywiązuje dużą wagę do jakości produktów, która weryfikowana jest przez zespół specjalistów. Kontrola obejmuje cały proces: od połowu, poprzez transport, po dostarczenie do hal i ekspozycję. Zanim jednak towar trafi do hal, sprawdzane są wszystkie jego parametry m.in. temperatura, oznakowanie. W halach natomiast przeszkoleni pracownicy dbają o wszystkie elementy związane z bezpieczeństwem produktów (właściwą temperaturę, dostawy świeżego lodu itp.). Ponadto MAKRO, jako jedyna firma handlowa w Polsce, przed dopuszczeniem ryb i owoców morza do sprzedaży sprawdza je pod kątem występowania pasożytów. Potwierdzeniem jakości oferowanego asortymentu są liczne certyfikaty, jak ISO 22000 oraz MSC/ASC w łańcuch dostaw. MAKRO jest pierwszą siecią handlową w Polsce, która zdobyła ten certyfikat, którego założeniem jest zapewnienie dostępności ryb i owoców morza z łowisk nadzorowanych.
źródło: makro.pl