Wiele osób z pewnością zgodzi się z twierdzeniem, że śliwki suszone są nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Są one bowiem bogate w węglowodany, proteiny, wapń, magnez, potas, nie zawierają natomiast cholesterolu.
Rodzaj ludzki zna śliwki od wieków. Już w starożytnym Egipcie śliwki były nie tylko znane, ale także wysoko cenione. Ludy Europy poznały smak śliwek już około XX wieku p.n.e. Również Rzymianie chętnie sięgali po słodkie, dojrzałe owoce, stanowiące doskonałe zwieńczenie bogatej uczty.
W czasach średniowiecza popularność śliwek znacznie zmalała, ale na szczęście dla nas odkryto ją na nowo.
Suszona śliwka w kuchni
Współcześni sadownicy znają i uprawiają około 6. tysięcy odmian śliwek hodowlanych, które dojrzewają od czerwca do października. W kuchni są one produktem niezastąpionym - nadają się do jedzenia na surowo oraz w postaci suszonej, która wykorzystywana jest do ciast, kompotów, pierogów i knedli. Śliwki suszone idealnie komponują się z potrawami mięsnymi, wędlinami i sałatkami. Te pyszne owoce o delikatnym, lekko winnym smaku są również doskonałe do rozmaitych przetworów - dżemów, powideł czy marynat. Dodane do dania poprawiają jego smak oraz wpływają korzystnie na układ trawienny.
Śliwki „na przekąskę"
Suszone śliwki pomagają walczyć z nadkwasotą i usprawniają trawienie. Miąższ suszonych śliwek to bogate źródło witaminy A, zawierający siedem razy więcej błonnika niż świeże owoce, co ułatwia spalanie tłuszczu. Oprócz tego owoce te działają pobudzająco na ruchy perystaltyczne jelit - zapobiegają zaparciom, przeciwdziałają zatruciom, mogą również zapobiegać miażdżycy. Zawarte w nich pektyny dają uczucie sytości już po zjedzeniu kilku owoców, więc są idealne dla osób walczących z nadwagą i starających się ograniczyć ilość pokarmów oraz dla łasuchów. Zamiast pojadać kaloryczne czekoladki, lepiej sięgnąć po naturalnie słodkie, pyszne suszone śliwki Bakalland.
Śliwki suszone dostępne są w 8 kalibrach, od największych, których 20/30 owoców mieści się w jednej uncji, do najdrobniejszych, których w takiej samej jednostce wagi może być 90/100. Owoce wykorzystywane w produkcji suszonych śliwek firmy Bakalland pochodzą z Chile i należą do odmiany d'Agen. Specjalnie wyselekcjonowane jeszcze przed suszeniem pozbawiane są pestek metodą Ashlock kaliber 50/60. Zamknięte zostały w 500 gramowej puszce, która chroni je przed nadmierną utratą wilgotności i pomaga zachować wspaniały smak i aromat.
Suszone śliwki Bakalland dostępne są w sprzedaży hurtowej i detalicznej. Obecnie produkt można kupić w dużych sklepach handlowych.
Cena opakowania (500 g puszki kompozytowej) około 12,99 złotych.
tagi: Bakalland , śliwka suszona ,
W warszawskim centrum handlowym Wola Park...
Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol już kolejny rok z rzędu –...
W kwietniu ceny w sklepach wzrosły rdr. średnio o 5,6%, czyli...
Dwóch na trzech ankietowanych, zaciągając kredyt lub...
Mennica Skarbowa odnotowała około 50-procentowy wzrost...
Co ósmy wciąż jednak nie potrafi ich wskazać...
Obecnie 49,1% Polaków dobrze ocenia swoją sytuację...
Platforma strategicznego dialogu w Warszawie i Waszyngtonie...