Dobry dzień zaczyna się od dobrego śniadania. Zbilansowana i prawidłowa dieta, to spożywanie 4-5 posiłków w ciągu dnia, w tym najważniejszego – pierwszego śniadania. Regularne spożywanie śniadań wspiera harmonijny rozwój, wspomaga koncentrację, przez co pozwala osiągać lepsze wyniki w pracy i nauce. Prawidłowe śniadanie powinno dostarczać 20-25% potrzebnej organizmowi energii.
Niestety, nawet 40% Polaków nie jada śniadań. Co więcej, im młodszy wiek, tym odsetek osób opuszczających śniadanie jest wyższy, szczególnie jeśli chodzi o kobiety. Często jest to konsekwencją złych nawyków oraz szybkiego trybu życia. Warto jednak poświęcić rano czas, aby w spokoju zjeść odpowiedni pierwszy posiłek. Pełnowartościowe śniadanie powinno składać się przede wszystkim z owoców i warzyw, zbóż oraz produktów mlecznych. Na właściwe śniadanie, składa się nie tylko to, co jemy, ale także to, co pijemy. Warto więc uzupełnić śniadanie szklanką ulubionego soku owocowego, owocowo-warzywnego lub warzywnego.
„Organizm po nocy budzi się głodny i łakomy. Warto to wykorzystać na dobre zaprogramowanie całego dnia. Jeśli ciało dostanie odpowiednią dawkę witamin, minerałów, cukrów, białek i tłuszczów – będzie świetnie funkcjonowało aż do wieczora, nie prosząc o kaloryczne produkty. Koniecznie w codziennym śniadaniu powinny występować warzywa i owoce. Są one nie tylko źródłem bezcennych antyoksydantów, ale też błonnika i wody. Jak sprawić żeby te produkty znalazły się w codziennej diecie? Zrób „mądre” zakupy, zadbaj żeby w Twojej kuchni znalazły się kolorowe warzywa i owoce, gdy je zobaczysz łatwiej będzie Ci po nie sięgnąć. Możesz też, dbając o odpowiednią dawkę witamin i minerałów w swojej diecie, wypić szklankę soku warzywnego lub warzywno-owocowego. A gdy już naprawdę nie masz czasu na śniadanie, nie mówiąc o owocach i warzywach, zamiast drożdżówki sięgnij po sok albo mus owocowy. To odżywi Twój mózg i orgaznim oraz pozwoli bez konfliktu z organizmem doczekać do kolejnego pełnowartościowego posiłku” – mówi dietetyk, Agata Ziemnicka-Łaska.
Dobrym sposobem na zapewnienie organizmowi niezbędnej do funkcjonowania z samego rana energii, jest także spożycie musu. Musy to produkty w pełni naturalne, wyprodukowane wyłącznie z owoców i warzyw, bogate w składniki odżywcze oraz błonnik, zamknięte w poręcznym, wygodnym opakowaniu, które można zabrać ze sobą praktycznie wszędzie.
Odpowiednio zbilansowane śniadanie, uzupełnione dodatkowo szklanką ulubionego soku lub musem pozwoli uniknąć problemów z koncentracją, częstymi bólami głowy oraz rozdrażnieniem, a tażke zapewni dobre samopoczucie i energię niezbędną na cały dzień. „Dobre i odżywcze produkty w porannym menu dają odpowiedź ze strony organizmu w postaci dobrego samopoczucia, wysokiej odporności, lepszej sprawności intelektualnej i fizycznej” – potwierdza Agata Ziemnicka-Łaska.