Strict Standards: Non-static method DB::connect() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 28

Strict Standards: Non-static method DB::parseDSN() should not be called statically in /PEAR/DB.php on line 520

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /PEAR/DB.php on line 551

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /PEAR/DB.php on line 557

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 29

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method HTML_QuickForm::registerRule() should not be called statically in /__handel_admin/lib/SoftRequired.php on line 66

Strict Standards: Non-static method HTML_QuickForm_RuleRegistry::singleton() should not be called statically in /PEAR/HTML/QuickForm.php on line 354

Strict Standards: Declaration of HTML_QuickForm_hidden::accept() should be compatible with HTML_QuickForm_element::accept(&$renderer, $required = false, $error = NULL) in /PEAR/HTML/QuickForm/hidden.php on line 34

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /__handel2/config/db.php:28) in /www2.hurtidetal.pl/index.php on line 231
Podsumowanie roku FMCG 2015

Kategorie produktów

Podsumowanie roku FMCG 2015

Poniedziałek, 14 grudnia 2015 HURT & DETAL Nr 12/118. Grudzień 2015
12 miesięcy to i dużo i mało. Jak upłynął ten czas? O ważnych inwestycjach, przełomowych momentach, hitach produktowych, nowościach, licznych kampaniach, trudnych chwilach i inspirujących wyzwaniach – opowiadają producenci z branży FMCG.
1.jpgAgnieszka Boryś, Brand PR Manager, CEDC International

Rok 2015 był dla CEDC przełomowy. Gdy cała branża notowała spadki w związku z podwyższeniem stawki podatku akcyzowego na początku 2014 roku, nam udało się jednak przyjąć odpowiednią strategię i rozwinąć biznes. Dlatego największym sukcesem dla naszej firmy w mijającym roku jest zdecydowanie objęcie i umacnianie się na pozycji lidera rynku wódki. Osiągnęliśmy również status lidera ex-aequo w czołowym kanale sprzedaży, czyli w handlu tradycyjnym oraz pierwsze miejsce w równie ważnych kanałach handlu nowoczesnego i dyskontów. Ogromnym wyróżnieniem jest też zdobycie przez Żubrówkę szóstego miejsca w rankingu największych marek wódki na świecie wg raportu magazynu Drinks International. Sklasyfikowana jako pierwsza spośród polskich marek, Żubrówka zanotowała łączną sprzedaż 5,2 miliona 9-litrowych opakowań. Ponadto, Żubrówka zajęła trzecie miejsce na świecie wśród wódek z aż 18% wzrostem sprzedaży. Żubrówka Biała, czysty wariant tej legendarnej wódki, nadal pozostaje bezdyskusyjnym liderem w swojej kategorii w Polsce.

W 2015 rozwinęliśmy praktycznie każdą z naszych najważniejszych marek. Rodzina legendarnej Żubrówki powiększyła się niedawno o nowe, słodko-gorzkie smaki rodem z Puszczy Białowieskiej, Żubrówkę Liście Klonu i Żubrówkę Pędy Sosny. Tradycyjne nalewki Soplicy podtrzymały rynkową pozycję, m.in. dzięki nowym smakom Orzecha Włoskiego i Truskawki. Absolwent i Żytniówka poszerzyły z kolei swoje portfolio o zupełnie nowe, owocowe smaki Absolwenta Poziomki, Absolwenta Mandarynki i Absolwenta Wiśni oraz Żytniówki Gorzkiej z cytryną. Odświeżyliśmy też wizerunek naszych wódek, czystego Absolwenta i wódki Palace, a także wprowadziliśmy nową kampanię komunikacyjną Bolsa Platinum. Rozwijamy też portfolio naszych marek importowych, wprowadzając nowe warianty whisky Grant’s, Glenfiddich i innych. Głównym składnikiem imponujących sukcesów CEDC w 2015 roku jest więc sukcesywny rozwój portfolio i wpisywanie się w panujące na rynku trendy: popularność alkoholi smakowych w małych opakowaniach oraz coraz istotniejszy zwrot w kierunku alkoholi premium.


4.jpgBeata Łosiak, Rzecznik Prasowy, Grupa Hortex

Rok 2015 dla Grupy Hortex to rok inwestycji i sukcesów, ale także i wyzwań. Z bardzo dobrym przyjęciem spotkały się nasze nowości w kategorii soków nektarów i napojów – soki, nektary i napoje w plastikowych aseptycznych, butelkach (aPET). W zakładzie w Skrzyńsku uruchomiliśmy nową linię do produkcji tych wyrobów. Z dużym powodzeniem wprowadziliśmy także nową linię nektarów i napojów dla dzieci Hortex Leon z funkcjonalnymi recepturami w 200 ml kartonikach z zakrętką.

W mrożonkach ogromnym sukcesem jest nowa linia produktów „na patelnię” – Makarony na patelnię Hortex. Dzięki ich wprowadzeniu w ciągu roku segment dań gotowych wzrósł o kilkadziesiąt procent.
W obu kategoriach, w których jesteśmy obecni – jako firma pracujemy nad innowacjami, zwiększamy sprzedaż i chcemy utrzymać ten trend. Markę Hortex wspieramy regularnymi działaniami reklamowymi i promocyjnymi.

W kwietniu 2015 r. sfinalizowaliśmy przejęcie Grupy Ren – dystrybutora żywności mrożonej. Chcemy wykorzystać potencjał przejętej grupy do stworzenia nowoczesnego i wydajnego systemu dystrybucji najlepszych marek w kategorii żywności mrożonej. Będzie on oparty zarówno o firmy, w których Grupa Hortex jest zaangażowana kapitałowo, jak również o niezależnych, silnych dystrybutorów.

W naszej opinii taki system, aktywnie współpracujący z innymi markowymi producentami żywności mrożonej, ma szansę zwiększyć penetrację rynku i istotnie wpłynąć na poprawę jakości serwisu oferowanego sklepom i konsumentom. Wierzymy, że pozwoli to na zwiększenie konsumpcji całej kategorii wyrobów mrożonych, która nadal kształtuje się w Polsce na niskim poziomie na tle innych rozwiniętych krajów Europy Zachodniej. Wzrost lokalnej konsumpcji produktów mrożonych jest szczególnie ważny w kontekście istotnego ograniczenia możliwości eksportowych na rynku rosyjskim.


11.jpgMaciej Szała, Współwłaściciel i Prezes firmy De Care

Firma De Care od blisko 25 lat prowadzi dystrybucję produktów etnicznych na rynku polskim. Dzięki doświadczeniu jakie zdobyliśmy, wiele naszych działań skierowanych jest na bezpośrednią edukację naszych klientów. Dzięki tym działaniom widzimy jak z roku na rok poszerza się grono miłośników kuchni etnicznych. W roku 2015 zaobserwowaliśmy dalszy wzrost zainteresowania kuchniami etnicznymi praktycznie na całym rynku.
Poszukiwanie nowych produktów, wizyty u producentów w celu sprawdzenia jakości, a także uczestnictwo w największych targach na całym świecie, pozwoliło firmie poszerzyć obecne linie produktów o nowy asortyment.

Na szczególne podkreślenie zasługuje fakt, że sieci dyskontowe również mocno doceniły rosnący trend w tym segmencie rynku, przeprowadzając akcje dedykowane właśnie kuchniom azjatyckim. W roku 2016 planujemy stałe poszerzanie asortymentu w ramach linii House of Asia o nowości produktowe, w tym produkty BIO oraz z kategorii Non Food, jak również umacnianie świadomości brandu House of Asia wśród konsumentów.


12.jpgMarek Moczulski, Prezes Zarządu, Bakalland

Minione dwanaście miesięcy było wyjątkowym okresem dla Grupy Kapitałowej Bakalland. Połączenie firm Bakalland i Delecta zostało uznane za jedno z najważniejszych wydarzeń w branży spożywczej w 2014 roku. Z początkiem tego roku rozpoczęliśmy działalność jako jedna firma, a 1 lipca integracja stała się faktem także pod kątem prawnym.

Bakalland jest zdecydowanym liderem rynku bakalii w Polsce. Od 25 lat firma specjalizuje się w tej kategorii, a swoje doświadczenie i wiedzę ekspercką przekłada również na inne segmenty – produkty śniadaniowe i batony musli. Dzięki integracji z firmą Delecta oferta Grupy Bakalland wzbogaciła się o szereg komplementarnego do bakalii asortymentu.

Bakalland i Delecta to dwie bliskie Polakom marki, których oferta z jednej strony realizuje potrzeby kulinarne, z drugiej zaś – inspiruje i wyznacza nowe trendy. Wprowadzony z końcem 2014 roku asortyment wyjątkowych bakalii (Żurawina z sokiem z granatu, Rodzynki bursztynowe, Orzechy włoskie Chandler) rekomendowanych przez ambasadorkę marki Bakalland – Katarzynę Bujakiewicz – okazał się dużym sukcesem. Kontynuujemy ten kierunek rozszerzając portfolio produktów o trzy kolejne indeksy: Złote owoce (miechunka peruwiańska), Słoneczne Trio (mieszanka bakalii: miechunka, żurawina, rodzynka bursztynowa) oraz Wiśnię soczystą. Inwestujemy także w segment produktów śniadaniowych i batonów musli. Tegoroczna premiera BA! 5 ziaren z miodem została znakomicie przyjęta przez konsumentów, co zaowocowało wprowadzeniem kolejnej odsłony – BA! 5 owoców leśnych oraz rozszerzeniem asortymentu o owsianki instant.

Rozwój portfolio produktów adresujących potrzeby naszych klientów, a także ekspansja na nowe rynki są celami, które realizujemy nieprzerwanie od ponad 25 lat z pasją i energią. Mamy ambitne plany na kolejny rok, szykujemy wiele nowości i inwestujemy w innowacje produktowe i technologiczne.


14.jpgScott Brankin, Prezes Zarządu, General Manager Bahlsen Polska & CEE

Rok 2015 był to ciekawy, a zarazem pełen wyzwań czas dla firmy Bahlsen. Musieliśmy zmierzyć się z rosnącymi cenami kluczowych dla rynku spożywczego surowców, jednakże rok zakończyliśmy z sukcesem, realizując założone cele sprzedażowe. Cieszy nas bardzo, że konsumenci doceniają jakość i smak naszych produktów i coraz częściej znajdują się one w ich koszyku zakupowym.

Minione 12 miesięcy to także zoptymalizowane portfolio naszych produktów, uzupełnione m.in. o herbatniki petit beurre pełnoziarniste, czas intensywnych kampanii reklamowych dla marek Hit i Krakuski, a także udana sprzedaż oferty świąteczno-karnawałowej. Wyniki naszej pracy przynoszą efekty i to mobilizuje nas do kolejnych działań w nadchodzącym roku.


10.jpgKrzysztof Modliński, Wiceprezes Zarządu, Dega

Rok 2015 dla firmy Dega był rokiem stabilnym, jednak nie pozbawionym wyzwań.
Nieustanne obserwowanie rynku, preferencji konsumenta doprowadziły do wprowadzenia na rynek kilku nowości w kategorii rybnej, czyli Płaty śledziowe w zalewie octowej – produkt mocno wpasowujący się w dzisiejsze trendy, ponieważ jest wyrobem bez konserwantów. Wprowadziliśmy także dodatkowe ryby w galarecie: pstrąga i łososia, a także pasty kanapkowe: z oliwkami i suszonymi pomidorami. Rynek przyjął produkty. To oznacza, że konsumenci, mimo ogromnego wyboru, ciągle szukają czegoś nowego. A my, jako producent, musimy nieustannie obserwować i reagować na ich potrzeby.

W tym roku rozpoczęliśmy rozbudowę części produkcyjnej, co pozwoli nam w niedługim czasie zwiększyć moce wytwórcze oraz szybciej i jeszcze sprawniej dostarczać nasze wyroby do odbiorców. Rok 2015 był także obfity w nagrody, które otrzymaliśmy za nasz topowy produkt: Paprykarz szczeciński. Medal, oraz statuetka Perły 2015 Najwyższej Jakości QI 2015 pokazują, że nieustannie cieszy się on ogromną popularnością. Ten sam produkt otrzymał kolejny certyfikat Poznaj Dobrą Żywność.

Wszelkie nagrody i wyróżnienia pokazują, że ciągłe staranie się o wysoką jakość produktów przynosi efekty.

W związku ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia chcielibyśmy wszystkim Konsumentom i Czytelnikom Hurt&Detal życzyć, by każda chwila podczas świąt była niezapomniana, a nowy rok był obfity w sukcesy, zarówno te osobiste, jak i zawodowe.


15.jpgSylwia Mokrysz z zarządu Mokate

Herbaciana dywizja Mokate ma za sobą kolejny udany rok. Nasza firma utrzymała pozycję wicelidera rynku herbat w Polsce, czarna Minutka nadal jest najchętniej kupowaną herbatą w naszym kraju, a portfolio marki LOYD zyskało kilka niezwykłych pozycji m.in. o smaku Miodu Manuka, czy też serii Tea&Wine inspirowanej smakiem wina. Odnosiliśmy także znaczące sukcesy eksportowe. Stale umacnialiśmy pozycję naszych marek herbacianych poza granicami Polski, zwłaszcza na Bałkanach, w Czechach i na Słowacji oraz w państwach Pribałtyki.

Naszym niezmiennym wyróżnikiem była strategia przewag jakościowych. Mieszanki herbaciane tworzymy z absolutnie najlepszych gatunków herbat, które są dokładnie selekcjonowane i poddawane wielostopniowemu procesowi kontroli jakości. Warianty smakowe herbat Mokate pokazują zaś, że potrafimy opracować absolutnie niepowtarzalne mieszanki. Dzieje się tak nie tylko w przypadku wspomnianej już linii Tea&Wine marki LOYD, ale także chociażby w owocowych i zielonych Minutkach. Niezwykle ważny jest też materiał wykorzystywany w produkcji saszetek. Dzięki niemu smak herbaty przenika jeszcze lepiej do naparu, a sama saszetka jest przezroczysta, jedwabista i ekologiczna.

Stawiamy na jakość i smak, a klienci od lat odwdzięczają się nam za nie regularnością zakupów produktów herbacianych Mokate.


7.jpgJacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager, Hochland Polska

Mijający rok 2015 to w Hochland rok zmiay opakowań, zmian receptur, a także rok nowości rynkowych. To dobry sprzedażowo okres dla kategorii serów. Hochland buduje swój biznes w oparciu o trzy marki. Jest marka Hochland jako marka parasolowa, obecna w każdym znaczącym segmencie rynku, gdzie firma ma kompetencje produkcyjne. Jest marka Almette, która jest liderem w kategorii serów puszystych do smarowania oraz Valbon – marka serów pleśniowych. Almette i Valbon mają za zadanie bycie ikonami w swoim segmencie. Hochland zbudował swoją silną pozycję rynkową i zaufanie konsumentów dwiema cechami: smakiem i praktycznością. Hochland aspiruje do tego, by być marką łączącą w sobie smak, jakość, leadersheep, pozytywne emocje związane z jedzeniem z przyjaciółmi i rodziną. Innowacja w przypadku firmy to jeden z kluczowych filarów sukcesu.

W ostatnich miesiącach wprowadziliśmy na rynek wiele nowości, których celem jest rozwój kategorii sera. Hochland Polska wprowadził swój kultowy produkt – sery topione Hochland – w nowej recepturze bez konserwantów i w nowych atrakcyjnych opakowaniach. Odkryliśmy też tajemnice wyjątkowego smaku Almette, a motywem przewodnim naszych działań było polskie, świeże mleko i naturalne składniki. Hochland Polska wprowadził też do sprzedaży nowe plastry sera „Na gorąco!” pod marką Hochland. To dedykowana receptura serów na ciepło – idealna do topienia i zapiekania w opiekaczu lub piekarniku. Grubsze plastry oraz duża ilość dodatków sprawiają, że Hochland „Na gorąco!” mają intensywny zapach i bogaty smak. Jeden plaster wystarczy, żeby przygotować wyrazistego i smacznego tosta zaledwie w kilka minut! Rozwój Hochland to naturalna ewolucja.

Kreujemy potrzeby odbiorców, a połączenie produktowej siły Hochland, z siłą marki oraz ze zrozumieniem konsumentów zabezpiecza kolejne lata rozwoju biznesu.


5.jpgGrzegorz Sobociński, Kierownik Biura Zarządu i Marketingu, Helio

Wyraźnym trendem kształtującym tegoroczny rynek było sięganie po żywność naturalną, mało przetworzoną i zdrową. Bez wątpienia trend ten w naszej branży został wzmocniony przez kampanię edukacyjno-wizerunkową linii bakalii bez konserwantów Helio Natura. Ponieważ linia jest unikalna, a komunikacja marketingowa intensywna, konsumenci z pozytywnym zainteresowaniem przyjęli Naturę Helio, a wielu z nich stało się szybko jej heavy userami. W promocji wspierali nas zarówno eksperci ds. komunikacji marketingowej, dietetycy, specjaliści Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego czy liderzy opinii publicznej. Jak wskazały niezależne badania, siła zrealizowanych kampanii była na tle branży imponująca. W związku z rosnącym zainteresowaniem Polaków dietą bezglutenową, postanowiliśmy w tym roku wyeksponować też i ten atut naszych produktów. Co obecnie ważne dla konsumentów – nasze masy do ciast nie tylko nie zawierają konserwantów, ale też są bezglutenowe, co zostało wyraźnie odnotowane na opakowaniach. Warto także zwrócić uwagę na naszą jesienną innowacyjną nowość – masę orzechową z kawałkami orzeszków Helio. Znana konsumentom stylizacja puszki nawiązująca do hitowej masy makowej Helio, unikalna receptura z orzechami ziemnymi, śmietanką i mlekiem, oraz zniewalający smak orzechowego kremu zwabią z pewnością na stałe niejednego klienta. Mimo powyższych powodów do satysfakcji trzeba przyznać, że tegoroczny klimat nie był dla branży sprzyjający. Rekordowo wysokie koszty zakupu bakaliowego surowca nie ułatwiały nam życia. Ponad 20-letnie doświadczenie w branży, silna rynkowa pozycja i sprzyjające trendy konsumpcyjne nie pozwoliły nam jednak podciąć skrzydeł, co odzwierciedliło się chociażby rekordowo udaną Wielkanocą z kilkudziesięcioprocentową dynamiką sprzedaży pod względem ilościowym, jak i wartościowym. Zachęcam zatem do współpracy, aby nasze sukcesy były sukcesami także dla Państwa.


6.jpgJoanna Kwiatkowska, Kierownik ds. Komunikacji, Kompania Piwowarska

Dla Kompanii Piwowarskiej mijający rok upływa pod znakiem piwnych wyzwań. Po niełatwej pierwszej połowie roku osiągnęliśmy poprawę naszych wyników, które przekładają się na pozytywny trend w zakresie naszego udziału w rynku. W tym sezonie postawiliśmy na działania zwiększające wartość i atrakcyjność piwa w Polsce. Wprowadziliśmy szereg nowości: Tyskie Radler, czyli połączenie jasnego piwa z lemoniadą, Lech Free limonka z miętą, Lech ICE Diesel, czyli połączenie piwa Lech z colą, Redd’s Gruszka i Chili, czeskie piwo Kozel czy cydr Green Mill serwowany w lokalach z kija. Inwestowaliśmy także w rozwój piwnej kultury. To w większości z KP wywodzi się elitarna grupa cervesario – piwnych ekspertów i degustatorów, których obecnie w Polsce działa tylko 24. Większość z nich można spotkać w Tyskich Browarach Książęcych i Lech Browary Wielkopolski. Postawiliśmy też niezmiennie na działania promujące odpowiedzialne spożycie alkoholu. W trasę po kluczowych wydarzeniach muzycznych i festiwalach wyruszył Trzeźwobus. Dzięki współpracy z Policją i wolontariuszami z badania alkomatem, oferowanego przez Trzeźwobus, skorzystało 28 tysięcy osób. Po raz kolejny zaangażowaliśmy się także w program „Nigdy nie jeżdżę po alkoholu”, któremu partnerują Ministerstwo Gospodarki oraz Komenda Główna Policji. Za nasze działania zostaliśmy docenieni przez konsumentów i branżę. M.in. „Polityka” ponownie uhonorowała nas prestiżową nagrodą – Listkiem CSR. Mamy ambitne plany na kolejne miesiące – nasze marki piwne ponownie zaskoczą swoich miłośników. Przed nami jeszcze wiele do zrobienia, bo piwny sezon trwa okrągły rok.


9.jpgKatarzyna Zawodzińska, Dyrektor kategorii kulinarnej Knorr i Amino, Unilever Polska

Mijający rok był dla marki Knorr czasem dużych wyzwań, którym – dziś już to wiemy – udało nam się podołać. Skupialiśmy się głównie na kategoriach fixów, przypraw oraz esencji, rozwijając segment tych innowacyjnych produktów. Pamiętaliśmy również o wsparciu pozostałych kategorii: sosów sałatkowych, bulionów, zup i sosów suchych. Cieszymy się, że produkty z tych kategorii są obdarzane zaufaniem i doceniane przez konsumentów, czego wyrazem jest choćby „Złoty Paragon 2015 – Nagroda Kupców Polskich” dla Fix Knorr Spaghetti Bolognese extra ziołowe oraz przyznane w tym plebiscycie wyróżnienie dla Przyprawy do mięs Knorr. W tym roku udało nam się z sukcesem wprowadzić na rynek nowe produkty: Fix Knorr Lasagne, Fix Knorr Świderki z kurczakiem w sosie serowym oraz sosy sałatkowe Knorr Szefa i Cezar. Ponadto rozpoczęliśmy planowane długofalowo działania edukacyjne dotyczące procesu powstawania produktów Knorr. Chcemy dotrzeć do konsumentów z rzetelnymi informacjami na temat składu produktów, źródeł pozyskiwania składników i procesu suszenia, którym są poddawane. W tym celu zorganizowaliśmy konferencję prasową, która okazała się ogromnym sukcesem. Wiemy, że przyczyniła się do zmiany postrzegania naszych produktów przez wielu przedstawicieli mediów. Wierzymy, że nadchodzący 2016 rok okaże się dla nas równie udany, jak ten mijający. Dziś bowiem największą nagrodą jest dla nas fakt, że nasze produkty goszczą na co dzień w tak wielu polskich domach.


16.jpgWojciech Żabiński, Wiceprezes ds. Marketingu, Carlsberg Polska

Dla Carlsberg Polska ten rok upłynął pod znakiem innowacji, które nie tylko odpowiadają na trendy rynkowe i oczekiwania konsumentów, ale również budują wartość kategorii. W sezonie letnim, wśród piw smakowych sukces rynkowy odnotowała ceniona przez konsumentów marka Somersby i nowy Somersby Elderflower Lime, o smaku kwiatu bzu z limonką. Na rynek trafił również nowy Okocim Radler Cola. Konsumenci mogli spróbować innowacji wśród lagerów, czyli Carlsberg NOX, o intensywnym aromacie dzięki chmieleniu na zimno chmielem Polaris, zaś marka Harnaś wprowadziła nowy wariant – Harnaś Wysokochmielowy. Z kolei marka Kasztelan poszerzyła wachlarz piw o specjalności – Kasztelan Specjały: Białe, Chmielowe i Niefiltrowane. Nowości były również wśród marek regionalnych: Piast Słodowy na Dolnym Śląsku i Bosman Niefiltrowany w regionie zachodniopomorskim. W 2015 roku z sukcesem ruszyła również unikalna w tej branży kampania dla bezalkoholowego piwa Karmi, w której twarzą marki została ikona filmu Penelope Cruz. To ona wybrała także swój nowy wariant Karmi – Karmi Granat z Pomarańczą. W 2015 zakończyliśmy modernizację browaru w Sierpcu i celebrowaliśmy 170-tą rocznicę założenia browaru Okocim w Brzesku, największego w grupie Carlsberg w Polsce i ważnego partnera dla lokalnej społeczności, wpływającego na życie społeczno-ekonomiczne regionu. Wysiłki firmy i uznanie dla jej produktów najlepiej podsumowują przyznane w tym roku nagrody – m.in.: Krasnostawskie Chmielaki dla trzech wariantów Okocimia Radlera, medale dla Pszenicznego z Browaru Okocim oraz Kasztelana Specjały Chmielowe na Golden Beer Poland, złoto European Beer Stars dla Portera z Browaru Okocim i brąz dla Grimbergen Blonde, który w Polsce dostępny jest w kanale HoReCa. Ta belgijska marka została też nagrodzona trzema złotymi medalami na World Beer Awards, promującym najlepsze piwa świata. Marki Okocim, Kasztelan oraz firma Carlsberg Polska dołączyły również do grona wyróżnionych tytułem Superbrands.


8.jpgJacek Ziąbski, Dyrektor Marketingu, Olewnik

Mijający rok 2015 obfitował w wiele ważnych dla marki Olewnik wydarzeń. Przede wszystkim udało nam się z sukcesem wprowadzić na rynek dużo produktowych nowości. Wychodząc naprzeciw potrzebom naszych konsumentów, opracowaliśmy wyjątkową recepturę Kiełbasy Wędzarza, która dopełnia serię naszych hitów sprzedażowych – naturalnej i wyjątkowo aromatycznej Szynki oraz Polędwicy Wędzarza. Dane sprzedażowe, jak i przede wszystkim opinie naszych klientów, wyraźnie wskazują, że była to bardzo dobra decyzja. Kiełbasa Wędzarza zagości więc na stałe w naszym portfolio produktowym. Okres wakacyjny przywitaliśmy rozbudową kategorii produktów suchych i podsuszanych, cieszących się dużą popularnością w okresie lata. Wypuściliśmy na rynek m.in. Kabanosy Kruche – mocno podwędzane, o dużej i poszukiwanej przez konsumentów kruchości. Kolejną ciekawą propozycją były Kabanosy Peperoni, oraz Kiełbasa Krakowska Sucha z zielonym pieprzem, dla ceniących klasykę z odrobiną pikanterii. Okres lata upłynął też pod znakiem wyjątkowo pracowitych przygotowań do jesienno-zimowej kampanii Polskie Śniadania Olewnik.
Głównym jej celem było propagowanie zdrowych przyzwyczajeń żywieniowych i dostarczanie polskim rodzinom pomysłów na szybkie i wartościowe posiłki. Akcja ta połączona została z rynkową premierą bogatych w wartości odżywcze Parówek Wiedeńskich, produkowanych z mięsa pochodzącego z szynki. Kampania ta, prowadzona równolegle w telewizji, prasie oraz internecie, w tym w blogosferze, pozwoliła nam uzyskać wyraźnie większy efekt synergii niż zakładaliśmy, przeliczany nie tylko dotarciem ale, co niezwykle ważne, znaczną konwersją na sprzedaż. W końcu nie można zapomnieć o udziale marki Olewnik w wiodących europejskich targach żywieniowych oraz prestiżowej nagrodzie ITQI Znakomity smak 2015 dla naszego sztandarowego i najbardziej utytułowanego zarazem produktu – Kiełbasy Suchej Krakowskiej. Rok 2015 zamykamy więc pełni optymistycznych zapatrywań na przyszłość.


2.jpgAndrzej Łojewski, Dyrektor ds. Aktywacji Kupującego i Rozwoju Kategorii, Danone

Rok 2015 dla firmy Danone był pełen wyzwań. M.in. wprowadziliśmy na rynek nowe, innowacyjne produkty. Danone jest liderem w kategorii świeżych produktów mlecznych. Rewelacyjnie przyjęta przez rynek została nasza tegoroczna nowość – Danio Shake It. Ten produkt – napój jogurowy w innowacyjnym, wygodnym opakowaniu ze słomką, był przebojem tego lata, notując rekordowe wyniki sprzedaży. Również nasze kolejne nowości, wprowadzone w drugiej połowie roku – Danio na wynos oraz Danonki w saszetce, cieszą się ogromną popularnością. Obydwa produkty są odpowiedzią na bardzo silny trend – jedzenia poza domem. Danio na wynos i najnowsze Danonki są wygodnymi i atrakcyjnymi dla dedykowanej im grupy wiekowej przekąskami. Możliwość przechowywania tych produktów do 6 godzin poza lodówką idealnie wpisuje się w moment konsumpcji poza domem i jest odpowiedzią na potrzebę konsumentów.


Bez_nazwy_3.jpgAgata Berndt, PR Manager, Polskie Zdroje

Rok 2015 oceniamy bardzo dobrze. Cisowianka po raz kolejny osiągnęła wzrost sprzedaży w porównaniu z rokiem ubiegłym i umacnia się na pozycji lidera sektora wód mineralnych. Pomimo bardzo upalnego lata, które przyniosło znaczne wzrosty sprzedaży całemu sektorowi, wyniki Cisowianki są wyższe niż konkurencji. Zadowoleni jesteśmy również z dużej dynamiki sprzedaży Cisowianki Perlage.

W roku 2015 kilkakrotnie prowadziliśmy kampanie reklamowe w prasie branżowej, a także kampanię bilbordową. Zdecydowaliśmy się również na zamieszczenie naszych spotów reklamowych, z udziałem Moniki Bellucci, w TV oraz w kinach. Działania te miały na celu podkreślenie światowego charakteru Cisowianki Perlage.

Oprócz standardowych działań marketingowych prowadzimy również szereg innych działań. Kontynuujemy kampanię społeczną „Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli”, która zwraca uwagę na problem nadmiernego spożycia soli przez Polaków oraz pokazuje w jaki sposób można ograniczyć użycie soli w kuchni zachowując jednocześnie pełnię smaku potraw. Rozwijamy również cykl spotkań w ramach Perlage Tasting Club, który stworzono dla osób profesjonalnie zajmujących się winem i jedzeniem, pasjonatów wina oraz entuzjastów fine dining. Ideą założenia klubu była potrzeba cyklicznych spotkań przy winie, wodzie i dobrym jedzeniu. Degustując starannie wybrane wina uczestnicy spotkań poznają też tajniki sommelierstwa wodnego oraz sztuki doboru wody do wina i potraw.

Działania Polskich Zdrojów nie ograniczają się tylko do Polski. Od kilku lat prowadzimy intensywną sprzedaż Cisowianki Perlage na całym świecie. Rok 2015 po raz kolejny zapisać możemy do bardzo udanych pod względem eksportu, który charakteryzowała duża dynamika.


3.jpgAnna Adaszewska, Marketing Manager, Italmex Warszawa

W 2015 roku firma Italmex – importer i dystrybutor markowych produktów spożywczych – kontynuowała politykę wspierania sprzedaży obecnych już na rynku marek, równolegle przedstawiając nowe propozycje.

Od ponad 20 lat propagujemy zdrową dietę śródziemnomorską. Oliwy i oleje takich marek jak Costa d’Oro i Basso są dobrze znane polskiemu klientowi. Ostatnio firma Costa d’Oro przedstawiła swój nowy produkt, funkcjonalny olej o nazwie Vitapiu przeznaczony do dressingów i gotowania dla wszystkich zainteresowanych zdrowym stylem życia. Hasła takie jak wellness, be active, fitness czy dieta bezglutenowa to ostatnio klucz do sukcesu w sprzedaży wielu nowych produktów. Italmex zawsze był otwarty na nowości z zakresu dietetyki i kulinariów. Produkty bezglutenowe marki Sam Mills są obecnie swoistym hitem.

W naszej ofercie mamy makarony z mąki kukurydzianej, makarony z kukurydzy i Quinoa oraz makarony z kukurydzy i mąki ryżowej. Ponadto w ofercie Italmexu jest wiele innych produktów bezglutenowych takich jak Muesli, batoniki, nachosy, polenta, kaszka kukurydziana, chrupki kukurydziane, itp. Wszystkie te produkty posiadają certyfikaty bezglutenowości. Innym ciekawym produktem z kategorii prozdrowotnej są oleje austriackiej firmy Fandler. Do znanego oleju z pestek dyni dołączyły niedawno inne unikalne oleje zimno-tłoczone.

W 2015 roku oferta Italmexu wzbogaciła się także o linię olejów zimno-tłoczonych Surelli 500 ml. Są to: olej z orzechów włoskich, olej z rzepaku i olej z lnu. Kolejną rozwijającą się kategorią towarową były 100% włoskie sole morskie marki Cuor di Mare (Serce Morza). Nowe opakowania i liczne promocje przyczyniły się do szybkiego wzrostu sprzedaży. Na początku 2016 roku rynek zostanie poinformowany o kolejnych nowych produktach, które jak jesteśmy przekonani wzbudzą duże zainteresowanie klientów.


13.jpgPaulina Włodarska-Grodzińska, Dyrektor Marketingu, FoodCare

Rok 2015 był dla nas rokiem wielu zmian i sukcesów zarówno dla firmy, jak i marek z jej portfolio. Pod względem sprzedażowym naszych marek odnotowaliśmy wzrost na poziomie 3%. Utrzymaliśmy pozycję lidera w segmencie energetyków. Nasz sztandarowy produkt Black Energy Drink jako lider rynku osiągnął 22% udziałów pod względem ilościowym, dystansując dwukrotnie swoich konkurentów.

W 2015 roku Jose Mourinho, jeden z najbardziej utytułowanych i charyzmatycznych menedżerów piłkarskich na świecie rozpoczął współpracę z marką 4Move stając się jej ambasadorem. Tylko w pierwszych trzech kwartałach 2015 roku odnotowaliśmy rekordowy wzrost sprzedaży 4Move na poziomie 50%.

Latem 2015 roku wprowadziliśmy mocno owocowe Frugo w lekkich butelkach oraz najbardziej niegrzeczną wodę smakową wszechczasów – Frugo Łotr, która od razu podbiła serca młodych gniewnych.

W 2015 r. miało miejsce również jedno z najgłośniejszych wydarzeń roku. Ambasadorką marki Gellwe została Maryla Rodowicz, niekwestionowana królowa polskiej estrady. W ramach współpracy wizerunek ambasadorki znalazł się na opakowaniach produktów marki Gellwe, a sama szata graficzna produktów została unowocześniona, jednocześnie zachowując swój oryginalny charakter. Dzięki temu opakowania zyskały zupełnie nową jakość i mocny impact na półce.

Rok 2015 był również rokiem zmian personalnych w spółce FoodCare. Pracę na stanowisku Dyrektora Generalnego rozpoczął Mariusz Borowiak, przejmując tym samym stery w zarządzaniu od właściciela firmy – Wiesława Włodarskiego.


tagi: FMCG , inwestycje , produkcja , kampanie , CEDC , Hortex , De Care , Bakalland , Bahlsen , Dega , Mokate , Hochland , Helio , Kompania Piwowarska , Unilever , Carlsberg , Olewnik , Danone , Polskie Zdroje , Italmex , FoodCare , ,


Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51