Do tej pory legendarna marka Wild Turkey oferowała w Polsce swoje dwa flagowe produkty – Wild Turkey 81 i Wild Turkey 101 (81 i 101 to oznaczenia tzw. proof, czyli zawartości alkoholu tych wariantów Wild Turkey w skali amerykańskiej. W skali europejskiej te burbony mają odpowiednio moc 40,5% i 50,5%).

Teraz, dla stale powiększającego się grona amatorów amerykańskich whiskey, marka Wild Turkey wprowadza na rynek burbon klasy premium – Wild Turkey Rare Breed. Ten wyjątkowy, produkowany w małych partiach trunek, dostępny jest w Stanach Zjednoczonych od 1991 roku. Posiada on oznaczenie barrel proof. Oznacza to, że rozlewany jest prosto do butelek, bez rozcieńczania wodą w celu obniżenia mocy. Dzięki temu w smaku wyraźnie wyczuwalny jest aromat beczki, a finalna zawartość alkoholu jest wyższa niż w innych burbonach – wynosi 112,8 proof czyli 56,4% w skali europejskiej. Kolejną cechą wyróżniającą Wild Turkey Rare Breed jest filtracja w temperaturze pokojowej, a nie na zimno, jak w przypadku większości innych whiskey.
Rare Breed powstaje w wyniku połączenia 6, 8 i 12 letnich destylatów. Jego charakterystyczny smak to połączenie najwyższego możliwego stopnia wypalenia beczki, w której leżakuje, krystalicznie czystej, wapiennej wody i wysokiej zawartości żyta – mówi Marta Gorczyca, opiekun marki Wild Turkey. Ten wariant Wild Turkey to ulubiony burbon Jimmy’ego Russela, legendarnego master distillera marki. Jak sam powtarza, zawsze trzyma dobrze schłodzoną butelkę w lodówce.
Wild Turkey to przykład prawdziwego burbonu rodem z Kentucky. Alkohol o ponad 150-letniej tradycji, powstaje w destylarni założonej w 1869 roku przez rodzinę Ripy, na wzgórzach zwanych Wild Turkey Hills w Lawrenceburgu. Receptury od ponad 60 lat pilnuje Jimmy Russel wraz ze swoim synem, Eddiem. Wild Turkey jest wyjątkowym trunkiem, nie tylko ze względu na swoją wieloletnią tradycję, ale także proces wytwarzania i doskonałą recepturę. Swój szlachetny charakter zawdzięcza między innymi temu, że jest starzony minimum 6 lat i destylowany według najwyższych norm jakości. Z wyróżniającą go, zwiększoną zawartością procentową alkoholu, od lat cieszy się mocną pozycją wśród amerykańskich whiskey.
Burbon Wild Turkey Rare Breed dostępny jest w sprzedaży od początku kwietnia w wybranych sieciach handlowych i sklepach specjalistycznych.
źródło: cedc.com