International Taste & Quality Institute przyznał produktom z linii Besos prestiżowe wyróżnienie Superior Taste Award. W testach prowadzonych przez niezależny zespół ekspertów wędliny Besos oceniono bardzo wysoko, przyznając im aż dwie gwiazdki.
Magda Gessler, najbardziej rozpoznawalny autorytet kulinarny w Polsce, w wywiadach prasowych i telewizyjnych, w książkach i felietonach wielokrotnie dawała wyraz swojej tęsknocie za smakiem wędlin, jakie pamiętała z dzieciństwa. Pełnych mięsa, naturalnie przyprawianych, bez wzmacniaczy smaku. W linii produktów Besos udało się odtworzyć najlepsze smaki naturalnych wędlin i na szeroką skalę zaproponować je polskim konsumentom. Ich entuzjastyczne recenzje dają mnóstwo satysfakcji, udowadniając przy okazji, że w Polsce lawinowo rośnie liczba świadomych klientów, poszukujących produktów o wybitnym smaku i uczciwym składzie.
Powrót do smaków dzieciństwa stał się możliwy nie tylko dzięki zastosowaniu oryginalnych receptur, przekazywanych w rodzinie Magdy Gessler z pokolenia na pokolenie, ale również dzięki dostępowi do wysokiej jakości mięs i przypraw naturalnych, używanych w procesie produkcji wędlin. W Zakładach Mięsnych Peklimar rodzinna tradycja kulinarna domu Magdy Gessler spotkała się z najwyższymi standardami nowoczesnej produkcji, pozwalając na stworzenie wyjątkowo pysznych kiełbas, kiełbasek, parówek i wielu innych poszukiwanych produktów.
Pierwsza była kiełbasa biała z cielęciną! Jej skład jest prosty i genialny - 86% wieprzowiny, 9% cielęciny, przyprawiona czosnkiem, czarnym pieprzem, białym pieprzem mielonym, majerankiem i tłuczonym zielem angielskim. W marcu 2016, miesiąc po rynkowym debiucie, biorąc udział w Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie” uzyskała certyfikat i tytuł TOP PRODUKT. Loża Ekspertów przyznała kiełbasie białej z cielęciną maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Program „Doceń polskie” ma na celu promocję wysokiej jakości produktów dostępnych na polskim rynku oraz posiadających „polski akcent”, a członkami jury są specjaliści zawodowo związani z branżą spożywczą.
W ślad za nią stworzona została prawdziwa Szynkowa z widocznymi na przekroju kawałkami szynki wieprzowej oraz ziarnami pieprzu i kolendry. Ponadto dzięki poszukiwaniom ciekawych połączeń smakowych, powstała linia wyjątkowych kiełbasek ze szlagierowym produktem łączącym smak sera pleśniowego i chilli.
Nasze przekonanie o wyjątkowości wędlin Besos zostało właśnie potwierdzone przez niezależny zespół wybitnych ekspertów kulinarnych International Taste & Quality Institute – międzynarodowej organizacji z siedzibą w Brukseli, skupiającej najwyższej klasy degustatorów, w tym również światowej klasy szefów kuchni wg przewodników Michelin i Gault Millau. Produktów Besos próbowali w ramach „ślepych testów” eksperci z doświadczeniem zawodowym nie tylko europejskim, ale również wyniesionym z Japonii, Chin, Tajlandii, Australii, Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej. Dlatego z prawdziwą dumą informujemy, że produktami z linii Besos, które znalazły uznanie wśród światowej klasy degustatorów zostały Besos Szynkowa i Besos Kiełbaski z serem pleśniowym i chili. Oba produkty otrzymały na początku maja oznaczenie Superior Taste Award z dwiema gwiazdkami. Ta prestiżowa nagroda oznacza, że każdy z członków międzynarodowego jury niezależnie wystawił naszym produktom ocenę w przedziale 80-90%. Co najistotniejsze, ocena jurorów nie była oparta o standardy restauratorskie, a o osobiste smaki, gusta i doświadczenia. Innymi słowy – tak wysoka nota oznacza, że członkowie komisji sami chętnie widzieliby Besos w swoich domach. Trudno o lepszą rekomendację dla smaku naszych wędlin.
Wyłącznym producentem i dysponentem marki są Zakłady Mięsne Peklimar S.A.
Firma Peklimar istnieje na rynku już 25 lat. Dzięki zdobytej wiedzy i doświadczeniu obecnie specjalizuje się w wyrabianiu m.in. wędzonek, kiełbas, parówek, wędlin podrobowych oraz mięs kulinarnych. W trosce o sprostanie wciąż rosnącym wymaganiom Klientów Firma stworzyła kilka strategicznych marek produktowych (Besos, Delicjum, Domowe Inspiracje, Szczęśliwa Siódemka). Zaufanie zdobywa również dając im poczucie bezpieczeństwa, czego dowodem jest uzyskanie międzynarodowych certyfikatów IFS i BRC.
Dynamiczny rozwój zaplecza technologicznego, jak również zwiększenie mocy produkcyjnych dzięki konsolidacji z Zakładami Mięsnymi Polonus sprawia, że Peklimar wciąż rośnie w siłę i planuje dynamiczną ekspansję na rynki ogólnopolskie.
Stworzyliśmy Besos, żeby dzielić się najlepszym smakiem wyjątkowych produktów. Przyznanie im ważnej, międzynarodowej nagrody Superior Taste Award i dwóch złotych gwiazdek oznacza, że udało nam się z sukcesem stworzyć wędliny o smaku bardzo wysoko ocenionym przez unikalny w skali światowej zespół wybitnych ekspertów kulinarnych. To dla nas prawdziwy powód do dumy i satysfakcji. Po najwyższych notach Loży Ekspertów dla Besos Kiełbasy białej z cielęciną w ogólnopolskim programie „Doceń Polskie” i nagrodzie iTQi Superior Taste Award dla Besos Szynkowej i Besos Kiełbasek z serem pleśniowym i chili jesteśmy przekonani, że marzenia Magdy Gessler o odzyskaniu smaku polskich wędlin właśnie się spełniają.