W dniach 26 - 28 czerwca br. w halach wystawienniczych Javits Center w Nowym Jorku (USA) odbyła się letnia edycja międzynarodowych targów spożywczych Fancy Food Show.
Tegoroczna edycja targów była największą od roku 1954, kiedy to odbyła się po raz pierwszy. Swoje produkty zaprezentowało 2 670 wystawców z 55 krajów świata. Targi odwiedziło ponad 47 000 zwiedzających, głównie specjalistów z sektora handlu i produkcji FMCG.
Oprócz firm zagranicznych, dużą część powierzchni wystawienniczej stanowili wystawcy z USA, z podziałem na poszczególne stany.
Nowojorskie targi niestety nie są ulubionym kierunkiem dla polskich wystawców, których liczba zwykle ogranicza się do kilku firm i organizacji. Podobnie było w tym roku, gdzie na jednym ze stoisk promowany był program „EKOEUROPA – JAKOŚĆ i TRADYCJA” – organizacji skupiającej przetwórców i producentów ekologicznych z całej Polski, zaś na drugim znakomite krówki promowała Spółdzielnia „Pokój”.
Kolejna edycja targów odbędzie się w dniach 25-27 czerwca 2017 r.