Strict Standards: Non-static method DB::connect() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 28

Strict Standards: Non-static method DB::parseDSN() should not be called statically in /PEAR/DB.php on line 520

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /PEAR/DB.php on line 551

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /PEAR/DB.php on line 557

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 29

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method HTML_QuickForm::registerRule() should not be called statically in /__handel_admin/lib/SoftRequired.php on line 66

Strict Standards: Non-static method HTML_QuickForm_RuleRegistry::singleton() should not be called statically in /PEAR/HTML/QuickForm.php on line 354

Strict Standards: Declaration of HTML_QuickForm_hidden::accept() should be compatible with HTML_QuickForm_element::accept(&$renderer, $required = false, $error = NULL) in /PEAR/HTML/QuickForm/hidden.php on line 34

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /__handel2/config/db.php:28) in /www2.hurtidetal.pl/index.php on line 231
Zdrowe tradycyjne wędliny i prawidłowe bilansowanie codziennej diety w Akademii Smaku Sokołów

Z rynku FMCG

Zdrowe tradycyjne wędliny i prawidłowe bilansowanie codziennej diety w Akademii Smaku Sokołów

Czwartek, 20 października 2016
Kolejne warsztaty kulinarne w Akademii Smaku Sokołów poświęcone były zasadom prawidłowego komponowania jadłospisu. Ich uczestnicy – dziennikarze i blogerzy kulinarni - mogli przekonać się, że choć reguły właściwego bilansowania diety wydają się być dobrze znane – to błędy w tym zakresie popełniane są bardzo często. Goście warsztatów mieli również okazję poznać cały łańcuch produkcyjny linii Sokołów Naturrino.
Krótką relację filmową z warsztatów można obejrzeć na stronie: https://youtu.be/3wXtbyc3ugM

Misją ekspertów sokołowskiej Akademii Smaku jest szerzenie wiedzy na temat smacznej i zdrowej diety, zgodnej z najnowszymi, kulinarnymi trendami. Współpracujący z Akademią profesjonaliści przekonują, że odpowiednie odżywianie korzystnie wpływa na zdrowie i samopoczucie, wydatnie podnosząc ogólną jakość życia.

To przesłanie było również podstawą kolejnych warsztatów w Akademii Smaku Sokołów. W pierwszej części spotkania Antoni Gibowicz – lekarz weterynarii, Pełnomocnik Zarządu ds. SZJ w firmie Sokołów S.A. – opowiedział o wyróżnikach wyrobów z serii Sokołów Naturrino. Tę inspirowaną naturą linię tworzą produkty charakteryzujące się delikatnym smakiem mięsa, podkreślonym wyłącznie naturalnymi przyprawami (bez dodatku konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów). Antoni Gibowicz przedstawił kolejne ogniwa łańcucha produkcyjnego tej linii – począwszy od pozyskania surowca, pochodzącego z polskich hodowli, współpracujących z Sokołowem w ramach programu „Razem w Przyszłość”, poprzez rygorystyczne normy na każdym etapie produkcji, aż po produkt finalny. Antoni Gibowicz odpowiedział na liczne pytania dotyczące konserwantów, „odczarowując” mity związane z ich stosowaniem. Goście Akademii Smaku mieli również okazję wypróbowania wszystkich produktów Sokołów Naturrino.

Zasady prawidłowego bilansowania codziennej diety przedstawiła Agnieszka Piskała – dietetyk, ekspert ds. żywienia firmy Sokołów. Na podstawie Dzienniczków Bieżącego Notowania, wypełnionych wcześniej przez biorących udział w warsztatach kilku blogerów kulinarnych, zwróciła uwagę na popełniane nieświadomie błędy dietetyczne oraz omówiła najważniejsze zasady bilansowania diety. Każdy z uczestników warsztatów miał możliwość poddania się profesjonalnej analizie składu ciała, jak również otrzymał Dzienniczek Bieżącego Notowania, który po wypełnieniu może skonsultować z dietetykiem Agnieszką Piskałą.  

Podczas części praktycznej warsztatów, którą poprowadził Dominik Moskalenko – szef kuchni Sokołów – goście spotkania przekonali się, że właściwe bilansowanie diety nie oznacza samych wyrzeczeń i ograniczeń. Przeciwnie, stosując wysokiej jakości produkty, jak linia Sokołów Naturrino – można przygotować smaczne, a przy tym zdrowe i dostarczające wszystkich potrzebnych składników odżywczych dania. Wspólnie z Dominikiem Moskalenko, uczestnicy warsztatów przygotowali potrawy z dwóch odpowiednio zbilansowanych codziennych jadłospisów. Przy wspólnym posiłku był czas na rozmowy z ekspertami sokołowskiej Akademii Smaku.


Śniadanie

Jajecznica ze szczypiorkiem z szynką pieczoną Naturrino na grzance z pieczywa pełnoziarnistego

Składniki:
2 jajka, szczypiorek 10 g, 2 grzanki z pieczywa pełnoziarnistego, 2 plastry szynki pieczonej Naturrino, masło 10 g, sól, świeżo mielony pieprz

Na patelni rozgrzewamy masło, na którym podsmażamy drobno pokrojoną szynkę. Dodajemy jajka, przyprawiamy niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Składniki cały czas mieszamy. Dodajemy drobno pokrojony szczypiorek. Pieczywo podpiekamy w piekarniku lub na patelni do lekko złocistej barwy. Pozostaje tylko zaprezentować wszystkie składniki na talerzu i śniadanie gotowe.

II śniadanie

Jogurt naturalny 150 ml + dwie łyżki płatków musli

Obiad

Pierogi lub uszka z pasztetem Naturrino z dodatkiem duszonych pieczarek i cebuli w emulsji ziołowej na liściach młodego szpinaku z chipsem z boczku surowo wędzonego

Składniki:
pasztet Naturrino 250 g, pieczarki 100 g, cebula 100 g, szpinak 250 g, mąka 250 g, 1 jajko, woda 100 ml, masło 50 g, wywar mięsny lub warzywny 100 ml, natka pietruszki 25 g, sól, świeżo mielony pieprz

Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z dodatkiem masła, soli i świeżo mielonego pieprzu. Gdy zmiękną i nabiorą lekko złocistej barwy, zdejmujemy je z ognia, dodajemy drobno porwany pasztet i niewielką ilość wywaru. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolity farsz do uszek lub pierogów.

Przygotowujemy ciasto na pierogi. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, niewielką ilość oleju, sól oraz ciepłą wodę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki tak, by powstało plastyczne ciasto. Odkładamy je do lodówki, by chwilę odpoczęło.

Na rozwałkowane ciasto układamy niewielką ilość wcześniej przygotowanego farszu i formujemy pierogi lub uszka. Gotujemy krótko we wrzącej, osolonej wodzie.

Przygotowujemy emulsję maślano-ziołową. Na patelni rozpuszczamy świeże masło, dodajemy niewielką ilość wywaru, soli, świeżo mielonego pieprzu i drobno siekanej natki pietruszki. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością masła dodajemy młode liście szpinaku, doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Po około minucie ogrzewania szpinak będzie gotowy - wystarczy odcisnąć nadmiar wody .

Pozostaje tylko ułożyć wszystkie wcześniej przygotowane składniki na talerzu i gotowe.

Podwieczorek
Jabłko i garść migdałów

Kolacja

Młode liście sałat z pomidorami cherry, świeżym ogórkiem, czerwoną cebulą i pieczoną golonką Naturrino z sosem z gruboziarnistej musztardy z dodatkiem miodu

Składniki:
golonka pieczona Naturrino 1 szt., mieszane młode liście sałat 50 g, pomidory cherry 50 g, ogórek świeży 50 g, czerwona cebula 10 g, musztarda gruboziarnista 20 g, miód 5 g, oliwa z oliwek 20 g, sól, świeżo mielony pieprz

Kroimy warzywa i przekładamy je do miski, następnie dodajemy umyte młode liście sałaty. Z musztardy, miodu i oliwy robimy dressing: łączymy wszystkie składniki w jednolity sos, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dressing dodajemy do warzyw i delikatnie mieszamy. Golonkę kroimy w bardzo cienkie plastry i wkładamy pomiędzy liście i warzywa.



tagi: Akademia Smaku Sokołów , tradycyjne wędliny , dieta ,


Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51