Jednym z laureatów XXII audytu jest firma ZMB Białystok. Boczek wieprzowy wiejski wędzony, kupmiak i pasturma z jej oferty otrzymały od ekspertów z branży spożywczej maksymalne noty za oceniane aspekty, dlatego też zdobyły certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT.
To kolejne produkty firmy z Białegostoku, które zdobyły uznanie Loży Ekspertów. Podczas jednej z poprzednich atestacji kindziuk i palcówka surowo dojrzewająca tego producenta otrzymały certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT.
- Godło „Doceń polskie” nie jest przyznawane automatycznie, certyfikat jest nadawany tylko żywności, która spełnia kryteria określone w regulaminie programu. Odbywające się co kwartał atestacje żywności mają kluczowe znaczenie, bo właśnie podczas tych wydarzeń żywność jest sprawdzana przez jury programu decydującego o przyznaniu (lub nie) godła promocyjnego - zaznacza Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Jak dodaje, wszystkie artykuły spożywcze zakwalifikowane do certyfikacji są sprawdzane przez każdego członka Loży Ekspertów. - To specjaliści z długoletnim doświadczeniem i wiedzą; ich rekomendacjom można zaufać. Konsumenci wybierający produkty ze znakiem promocyjnym „Doceń polskie” mają więc pewność, że są to najwyższej jakości wyroby rodzimych firm - uzupełnia M. Bielski.
Istotne jest, że program „Doceń polskie” nie jest konkursem, ani plebiscytem. - Loża Ekspertów nie wybiera najlepszego wyrobu w danej kategorii, ale ocenia wszystkie zgłoszone propozycje. Dla kupujących znaczenie ma także fakt, iż znaki „Doceń polskie” są przyznawane za konkretny produkt, a nie za całokształt działalności firmy.
Certyfikaty jakości są nadawane na dwuletni okres. Po jego upływie producent, który nadal chce korzystać ze znaku „Doceń polskie” ponownie zgłasza nagrodzony wcześniej wyrób do oceny. Powtórny udział żywności w audycie pozwala ekspertom przekonać się, czy jakość produktu nie uległa zmianie. Kolejna ocena nie różni się od sposobu sprawdzania artykułów po raz pierwszy przystępujących do certyfikacji.
Program promocyjny „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku. Honorowy patronat nad atestacjami żywności sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Październikowa atestacja była czwartą w 2016 roku. Kolejny audyt odbędzie się w styczniu przyszłego roku. Więcej informacji o programie i jego laureatach można uzyskać na stronie internetowej
www.docenpolskie.pl i blogu: blog.docenpolskie.pl