• 200 g makaronu tasiemki szpinakowe - Tagliatelle agli spinaci nr 112 marki Arrighi
• 5 jajek
• duża garść szpinaku baby
• 100 g sera niebieskiego z pleśnią
• 50 g szynki
• ½ papryki czerwonej
• ½ papryki zielonej
• 3 łyżki szczypiorku
• 1 łyżka świeżego rozmarynu
• świeże warzywa (np. pomidor, ogórek)
• olej
• sól
• pieprz
Wykonanie:
- Makaron ugotuj, a następnie przestudź.
- Jajka wbij do miski. Szynkę oraz paprykę pokrój w kosteczkę - dodaj do miski. Dołóż szczypiorek, rozmaryn. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Całość wymieszaj.
- Foremki wysmaruj oliwą. Na dno każdej z nich wyłóż makaron i szpinak. Wlej porcję masy jajecznej oraz dodaj po kawałku sera.
- Rozgrzej piekarnik (funkcja góra-dół). Babeczki piecz 12–15 minut do lekkiego zarumienienia.
- Babeczki podawaj z porcją warzyw. Można jeść na ciepło oraz na zimno.
Przepis powstał przy współpracy z blogiem
http://apetyt-na-kuchnie.pl Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na:
www.indexfood.pl oraz na
www.facebook.com/kuchnia.wloska