Składniki:• 3 szklanki (250 ml) ugotowanej czerwonej fasoli marki Halina
• 3 bardzo dojrzałe banany
• 3 jajka L
• 1 szklanka (250 ml) kefiru naturalnego
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
• 1/2 łyżki cynamonu mielonego
• 3 łyżki kakao gorzkiego
• 1 szklanka (250 ml) mąki owsianej
• 6–8 łyżek erytrolu
• szczypta soli
Dodatkowo:• 1 czekolada gorzka (100 g) powyżej 85%
• 1 łyżka masła orzechowego
• 1 łyżka oleju roślinnego
• owoce sezonowe, np. wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny
Wykonanie:- Ugotowaną fasolę marki Halina wypłucz pod bieżącą wodą (bardzo dokładnie).
- Fasolę, banany (obrane), jajka i kefir zmiksuj na bardzo gładki krem.
- Dodaj kakao, kawę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, erytrol, sól oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Boków nie smaruj, ani niczym nie posypuj.
- Ciasto piecz w temp. 170°C z termoobiegiem ok. 35–45 minut - do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wyłóż na kratkę do ostudzenia.
- Rozpuść czekoladę w gorącej kąpieli, dodaj olej oraz masło orzechowe. Wymieszaj. Polej przestudzoną, ale nadal płynną polewą, ozdób owocami. Odstaw do stężenia czekolady.
Smacznego!
Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki Halina zapraszamy na stronę:
www.halina.eu