Głównym celem 44 wyprawy polarnej UMK na Spitsbergen było badanie zmian zachodzących w kriosferze czyli w powłoce lodowej Ziemi. Od lipca do września naukowcy zajmowali się monitoringiem lodowców, pomiarami przepływu rzeki odprowadzającej wodę z Lodowca Waldemara, a także zmianami warstwy czynnej wieloletniej zmarzliny. Badania prowadzone na arktycznych lodowcach stanowiły część większego projektu obserwacji zmian kriosfery w regionie Kaffiøyry.
Wyprawę na Spitsbergen wsparła Fabryka Czekolady „Bałtyk” wyposażając ekipę w specjalne batony energetyczne „BossMan” oraz cukierki z witaminami „Dulio Vita”. Chcieliśmy, aby nasze batony dodawały naukowcom energii, a cukierki potrzebnych witamin – mówi Konrad Mickiewicz, prezes ZPC „Bałtyk”. Staramy się wspierać przedsięwzięcia, które są ważne społecznie i które przynoszą korzyści dla ludzi, a także środowiska naturalnego – podkreśla Konrad Mickiewicz.
Tego typu badania wymagają wielogodzinnej pracy w terenie, często w bardzo trudnych warunkach pogodowych. W czasie pomiarów na lodowcach ważna jest energia, a ilość sprzętu jaki musimy mieć ze sobą nie pozwala nam na zabieranie dodatkowej żywności – mówi dr hab. Prof. UMK Ireneusz Sobota, kierownik wyprawy. W takiej sytuacji niezwykle pomocne okazały się batony energetyczne BossMan, które otrzymaliśmy od „Bałtyku”. Zapewniały siłę i gasiły głód na wiele godzin badań w terenie - dodaje profesor.
Naukowcy zabrali ze sobą także owocowe smaki zamknięte w cukierkach „Dulio Vita”, a także karmelki „Bon Bon Ice”. Prawie każdy uczestnik wyprawy zakochał się w wiśniowym nadzieniu cukierków Dulio Vita, a lodowe cukierki Bon Bon Ice idealnie osładzały wędrówki po lodowcu lub słoneczne wieczory lata polarnego – wspomina Kornelia Wójcik, studentka UMK, która podczas wyprawy zbierała dane do swojej pracy magisterskiej.
„BossMan” – to batony energetyczne przeznaczone głównie dla osób aktywnych mających duże zapotrzebowanie na energię. Mają tzw. „czystą etykietę” co oznacza, że są oparte na naturalnych składnikach. Do ich produkcji wykorzystywana jest żurawina, migdały, daktyle, orzechy ziemne oraz płatki owsiane bez dodatku cukru. Nie ma w nich sztucznych barwników ani konserwantów.
„Dulio Vita” to cukierki owocowe o smaku pomarańczy, cytryny i wiśni, zawierające naturalne soki i nadzienie owocowe wraz z witaminami A, C i E wspierającymi układ odpornościowy człowieka. „Dulio Vita” są prozdrowotne i mają pozytywny wpływ podczas różnego rodzaju aktywności sportowych i wysiłku fizycznego.
„BAŁTYK” – największa w północnej Polsce fabryka czekolady, której historia sięga 1923 roku. Czekolady, cukierki, pralinki, lizaki, bombonierki, drażetki czy orzeszki – to wszystko powstaje w rodzimych, polskich zakładach „Bałtyku” w Gdańsku i we Włocławku. „Bałtyk” tworzy słodycze zarówno według tradycyjnych, wieloletnich receptur, jak i zaskakuje swoich sympatyków nowatorskimi pomysłami na zupełnie nowe produkty. Najnowsze hity „Bałtyku” to cukierki z witaminami Dulio Vita oraz batony energetyczne BossMan.