Składniki (ok. 30 sztuk):• 1 puszka fig Beach Flower
• 3/4 szklanki startego jabłka (słodkiego)
• 1 op. orzechów włoskich Kresto (200 g)
• 1 op. pistacji krojonych Kresto (100 g)
• 1 op. rodzynek Kresto (200 g)
• 4 łyżki masła orzechowego
• 2 szklanki otrębów owsianych
• 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
• 3 łyżeczki kakao gorzkiego
• 2–3 łyżeczki cynamonu tartego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 3 jajka
Przygotowanie:- Z puszki z figami odlej wodę. Figi zmiksuj. Przełóż do miski, dodaj starte jabłka.
- Orzechy włoskie potnij na mniejsze kawałki.
- Dodaj do miski orzechy włoskie, rodzynki oraz 1/2 opakowania pistacji.
- Wbij do miski 2 jajka. Dodaj masło orzechowe, sól, cynamon, kakao i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj.
- Mąkę wymieszaj z otrębami i dodaj do miski. Ponownie wymieszaj całość.
- Uformuj z ciasta płaskie ciasteczka. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej ciasteczka (mogą być ułożone jedno koło drugiego).
- Wbij 1 jajko do miseczki, roztrzep. Smaruj jajkiem ciasteczka i posyp pistacjami. Piecz ciastka w 160°C z termoobiegiem przez 7–10 minut.
Smacznego!