Składniki:• 4 buraki
• 100 g mąki pszennej
• 150 g mąki żytniej
• 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• 4 łyżki kakao gorzkiego
• 1 łyżka przyprawy korzennej
• 1 łyżka cukru z wanilią
• 150g drobno mielonego cukru przeznaczonego do wypieków
• 2 jaja L
• 80 ml oleju rzepakowego RAPSO
• 80 ml maślanki lub kefiru naturalnego
• 50 g sezamu
• serek mascarpone
• śmietana 36%
• łyżeczka cukru pudru
• koraliki dekoracyjne, jadalne
Wykonanie:- Buraki szorujemy pod gorącą wodą, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane pieczemy w ok. 180°C, sprawdzając stan upieczenia (patyczkiem). Warto tę czynność wykonać dzień wcześniej, żeby nie czekać na ostygnięcie.
- Upieczone buraki obieramy ze skórki, a następnie miksujemy uzyskując ok. 350 ml musu.
- Suche składniki łączymy ze sobą. Do musu buraczanego dodajemy jajka, olej RAPSO i maślankę. Następnie połączone wcześniej składniki suche i całość dokładnie mieszamy.
- Przygotowujemy szprycę. Przy jej pomocy nakładamy ciasto do foremek. Ciastka pieczemy w temp. 180°C przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka.
Ozdobienie:- Do misy miksera przekładamy mascarpone i śmietanę 36% (w równych proporcjach).
- Dodajemy cukier puder i miksujemy na najwyższych prędkościach przez 3–5 minut. Po tym czasie dodajemy łyżkę kakao i na mniejszych obrotach je mieszamy.
- Przygotowujemy szprycę, wkładamy do niej część masy. Można zrobić większy szlaczek na górze, a pobocza ozdobić drobnymi kwiatkami. Sam szczyt muffinki oprószamy sezamem marki KRESTO.
W każdym kwiatku umieszczamy po jednym jadalnym koraliku