Wzrost cen tego surowca oznacza, że produkcja cukru jest mniejsza niż konsumpcja. Spowodowane jest to tym, że nastąpił spadek produkcji w Indiach, które są jednym z dwóch największych producentów cukru na świecie.
Eksperci firmy Kingsman prognozują, że deficyt w tym roku będzie wynosił 9,7 mln ton cukru, a w przyszłym będzie to już tylko 1.6 mln ton cukru. Natomiast Światowa Organizacja Cukru prognozuje, że deficyt będzie w tym roku wynosił 3,5 mln ton, a w 2010 roku 5 mln ton.
Instytut Badań Polityki Rolnej i Żywnościowej zakłada, że do 2018 roku rosnący popyt na cukier, spowodowany produkcją etanolu oraz malejącą produkcją surowca w Indiach i Europie przyczyni się do wzrostu produkcji o 22,6 proc., ale konsumpcja o prawie 20 proc.
(MN)
tagi: cukier , wzrost cen ,
W maju br. liczba wniosków dotyczących zamknięcia...
Marka HELIO została uhonorowana prestiżowym Laurem Konsumenta...
W maju we wszystkich analizowanych typach sklepów ruch był...
Przedsiębiorcy apelują o doprecyzowanie przepisów...
Brak jasnych przepisów utrudnia ich działania...
Uderza ona w krajową branżę transportową...
Wskazują na potrzebę dialogu z kontrolerami...
Podrożeć mogą produkty spożywcze...