Wielkanoc to czas, w którym nasze domy wypełnione są świąteczną atmosferą bliskości, pierwszym wiosennym słońcem i zapachem świeżych kwiatów. Tradycyjne malowanie pisanek czy przygoto-wywanie wielkanocnego koszyczka sprawiają, że czas oczekiwania staje się bardzo ekscytujący. Całości towarzyszy wspólne gotowanie świątecznych potraw, które jednoczy domowników.
Słodkie święta
Rodzinne święta Wielkanocne to feerie barw, które goszczą na polskich stołach. Babka wielkanocna oprószona cukrem pudrem, bogato zdobiony mazurek czy ciasteczka serowe - to tylko niektóre ze słodkości, przy których dekorowaniu pobudzamy naszą wyobraźnię. Jest to moment, gdy w domu unoszą się zapachy dzieciństwa – chwile, gdy babcie i mamy sięgają po przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, a najmłodsi wyczekują pierwszego kawałka ciasta.
Świąteczne dania według rodzinnych receptur przenoszą nas do czasu, gdy jako dzieci krzątaliśmy się między nogami babci, pomagając swoimi drobnymi rączkami w ich przygotowaniu. Te chwile, gdy w ukryciu przed starszymi podjadaliśmy suszone owoce przygotowane do mazurka lub czeko-ladę czekającą na przeistoczenie w polewę. Smak tradycyjnej babki drożdżowej czy ciasta wypieka-nego przez najbliższych smakowały wtedy najlepiej. To dzięki włożonemu sercu, ale i odpowiednio dobranym składnikom. Pomocna w świątecznym - i nie tylko - pichceniu będzie Mąka Luksusowa z Młyna Jaczkowice. To właśnie rodzinne przepisy i właściwie dobrane składniki stoją za powodze-niem naszych wypieków, które podczas rodzinnych odwiedzin przy filiżance kawy, umilają nam świąteczny czas.
Wielkanocny obiad
Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań. Oprócz tradycyjnego śniadania w wielu domach ważną rolę odgrywa obiad, na który przyjeżdżają bliscy. Pomysłów na przepyszne dania jest wiele. Dla wielu nie ma Wielkanocny bez barszczu białego lub żuru podanego w chlebie. Własnoręcznie wypiekany bochenek sprawia, że świąteczna zupa smakuje inaczej niż zawsze. By poczęstować gości pysznym pieczywem, należy pamiętać o doborze właściwej mąki. To dzięki niej będziemy mieli pewność, że bochenek chleba będzie chrupiący i rumiany. Po zupie przychodzi czas na drugie danie. Pomysłów na świąteczne menu jest wiele: schab ze śliwką, pieczeń, kaczka czy rolada. Tych potraw nie wyob-rażamy sobie bez mięsnego sosu. Do jego przyrządzenia możemy wykorzystać Mąkę Luksusową z Młyna Jaczkowice, dzięki której sos będzie delikatny i aksamitny.
W duecie Każdy region w Polsce posiada swoje odrębne tradycje, smaki i przepisy. Podczas przygotowywania świątecznych wypieków warto również skorzystać z właściwości Mąki Tortowej z Młyna Jaczkowice. Ta bardzo dobrze sprawdzi się przy lżejszych wypiekach, jak ptysie czy biszkopty, które zachwycą bliskich nie tylko wyglądem, ale i delikatnym smakiem. Typ mąki 450 świadczy o wysokim przemia-le, produkt ma bardzo jasny kolor i wyjątkową lekkość, dzięki czemu jest szczególnie doceniany przy wypieku delikatnych ciast. Mąka Luksusowa różni się od Mąki Tortowej tym, że jest nieco ciemniej-sza, co jest wynikiem większej zawartości związków mineralnych.
Dolnośląska Mąka Luksusowa
Młyn Jaczkowice położony jest nieopodal Wrocławia, w dolinie Odry, w otoczeniu żyznych ziem Dolnego Śląska i Opolszczyzny. Urodzajne gleby, łagodne zimy i ciepłe lata powodują, że to tutaj dojrzewają najlepsze odmiany pszenicy, z których tworzy się najlepsze jakościowo mąki. Mąka Luk-susowa z Młyna Jaczkowice to niezawodny składnik kuchni, w której nie brakuje smakoszy domo-wych wypieków. To dzięki niej powstają tak lubiane przez nas świeże, domowe ciasta, chleb z przy-pieczoną, chrupiącą skórką, a także kopytka, zacierki i sosy.
Wartość odżywcza w 100 g produktu | Mąka Luksusowa* |
Wartość energetyczna | 1483kJ / 350 kcal |
Tłuszcz | 1,3 g |
W tym: kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 71,4 g |
W tym: cukry | 0,4 g |
Błonnik | 1,5 g |
Białko | 12,3 g |
Sól | 0,005 g |
*wartości średnieDolnośląska Mąka Luksusowa TYP 550MŁYN JACZKOWICE
P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.
Dystrybutor: P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.
Cena: ok. 2 zł