Składniki na paluchy:
placki tortilli - 4 sztuki
ser gouda w plastrach MSM Mońki -12 sztuk
świeży rozmaryn - 3-4 gałązki
płatki chili do smaku
Składniki na dip:
papryka świeża czerwona - 2 szt.
papryka żółta - 1 szt.
papryka konserwowa - 3 duże kawałki
pomidor - 1 średnia sztuka
czosnek - 4 ząbki
keczup pikantny - 2 łyżki
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek - 3 łyżki
papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
cukier - 2 łyżki
sól do smaku
Wykonanie:
Według przepisu szefa kuchni Dworu Korony Karkonoszy, Roberta Muzyczki:
Blat stołu spryskać wodą i ułożyć na nim placki tortilli. Na każdy placek położyć po trzy plasterki sera Gouda MSM Mońki, posypać posiekanym rozmarynem i delikatnie oprószyć płatkami chili. Tak przygotowane ciasto zrolować i pociąć na mniejsze kawałki. Następnie ułożyć na talerzu, całość owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 20 minut, żeby zmiękły.
By zrobić dip wystarczy umyte papryki, pomidora i obrany czosnek wyłożyć na papier do pieczenia, upiec w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 20 minut. Gdy skórka na papryce częściowo się przypali wyciągnąć, a papryki na parę minut włożyć do foliowego worka. Następnie obrać ze skórki. Z pomidora zdjąć skórkę, przełożyć do wyższego pojemnika, dodać pieczony czosnek, obrane papryki, wszystkie pozostałe i składniki i zmiksować.
Wcześniej przygotowane zrolowane z serem tortille wyjąc z lodówki i zgrillować z wszystkich stron na rozgrzanej patelni.
Smacznego!
Kolejnych inspiracji kulinarnych szukaj na stronie www.msm-monki.pl
tagi: Paluchy z serem Gouda , MSM Mońki ,
Od 16 lat Sylwia Władyko budowała Polską Grupę Sklepów...
Ponad 3000 sklepów ABC, Groszek i Euro Sklep zyskało nowy...
Nowa Rada Nadzorcza Związku Polskich Przetwórców Mleka V...
Według najnowszego rynkowego raportu, obecnie 18,4% Polaków...
W UE co roku wytwarza się ponad 2,2 mld t odpadów...
Nowa mapa drogowa mogłaby w tym pomóc...
Trwają prace nad uproszczeniami dla rolników...
Przedsiębiorcy apelują o doprecyzowanie przepisów...