Trinidad Scorpion od Roleski z linii sosów ostrych ma w swoim składzie chilli oraz suszoną paprycz-kę Trinidad Scorpion. Swoją nazwę zawdzięcza ona wyspie, z której pochodzi oraz kształtowi przy-pominającemu odwłok skorpiona - jednego z najgroźniejszych pajęczaków na świecie, którego jad wykazuje działanie neurotoksyczne. Ostrość pojawia się z opóźnieniem, dlatego nie warto przedo-brzyć z ilością dodanego składnika.
Trinidad Scorpion od Roleski to sposób na podkręcenie smaku wielu potraw. Można go użyć do domowego hamburgera, hot doga, wołowiny, dań meksykańskich czy innej strawy wprost z piekiel-nej kuchni – naszym faworytem jest śniadaniowe burrito z dodatkiem awokado, jajka i salsy pomi-dorowej.
Burrito jest jednym z popularniejszych dań meksykańskiej kuchni. Jego bazą jest pszenny placek wypełniony sycącym farszem, w którego skład najczęściej wchodzi mięso wołowe oraz ryż. Dodatki, które znajdziemy w nadzieniu klasycznego burrito to fasola, awokado, salsa oraz chilli. Kuchnia meksykańska specjalizuje się w pikantnych salsach oraz dodatkach, dlatego sos Trinidad Scorpion uzupełni smak tej potrawy nadając jej odpowiedniej ostrości, przy okazji idealnie komponując się ze smakiem delikatnych, słodkawych warzyw z pomidorową salsą oraz – w wersji śniadaniowej – z jajkiem.
Burrito z awokado, jajkiem i salsą pomidorową z dodatkiem sosu Trinidad Scorpion RoleskiSkładniki (4 porcje):4 tortille pełnoziarniste
2 dojrzałe awokado
6 jajek
2 łyżki masła
2 duże pomidory
sok z połowy limonki
2 łyżki oleju sezamowego
1 cebula
1 garść świeżej kolendry
kilka łyżek sosu Trinidad Scorpion Roleski
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę i pomidory siekamy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, olejem sezamowym i sokiem z limonki, całość mieszamy.
2. Awokado kroimy w cienkie plastry, kolendrę siekamy.
3. Na dużej patelni topimy masło, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy omlet/przysmażoną jajecznicę.
4. Na suchej patelni rumienimy tortille.
5. Każdą tortillę smarujemy niewielką ilością SOSU TRINIDAD SCORPION, na środku wykładamy ka-wałek omletu, obok awokado, salsę pomidorową i kolendrę. Zginamy dwa boki i dół do środka i zwijamy w górę dociskając. Burrito można dodatkowo zrumienić na rozgrzanej patelni.
Sos Trinidad Scorpion Roleski 300gProducent: ROLESKI Sp. z o.o.
Dystrybutor: ROLESKI Sp. z o.o.
Cena na półce: od 6,30 za 300g
www.republikaroleski.pl | 100g
| 20g
|
Kalorie
| 150 kcal | 30 kcal |
Energia | 629 kJ | 126 kJ |
Tłuszcz | 4,7 g | 0,9 g |
Węglowodany | 25 g | 5 g |
Białko | 1,2 g | 0,2 g |
Sól
| 2,05 g | 0,41 g |