Chili – czyli mocno piecze!Chili to ogólna nazwa przyjęta dla wielu odmian papryki, między innymi tabasco, habanero, piri-piri czy jalapeño. Jej pochodzenie sprawia, że stała się nieodłącznym składnikiem kuchni południowoa-merykańskiej. Chili jest także chętnie dodawane do dań hiszpańskich, amerykańskich i polskich. Zawarta w papryczkach chili kapsaicyna sprawia, że po jej zjedzeniu serce zaczyna bić mocniej, po skroniach spływają kropelki potu, a w ustach rozgrywa się prawdziwa fiesta ostrości. Sos Hot Chili od Roleski został opracowany na bazie najlepszych papryczek chili, dzięki czemu sprawdzi się jako dodatek do ostrych dań na zimno i na ciepło.
Niezły Meksyk! I nie tylkoChili jest uwielbiane przez fanów pikantnych doznań smakowych na całym świecie. Nic więc dziw-nego, że w kalendarzu znalazł się dzień poświęcony tej papryczce. Święto chili obchodzimy 3 lipca – to czas wakacji i przygód – czyli „chillowania”. Jednak Sos Hot Chili od Roleski to nie tylko idealny kompan do spędzania ciepłych wieczorów - może być użyty jako marynata do żeberek, skrzydełek i karkówki, które rozgrzeją nas do czerwoności – dosłownie i w przenośni – w każdym sezonie.
Sos Hot Chili to nie tylko dodatek do dań meksykańskich – np. chili con carne, burrito czy taco. Ostrość sosu Roleski docenią także fani kuchni polskiej - Hot Chili z powodzeniem podkręci bowiem smak gulaszu, żeberek, pieczeni a nawet naleśników na słono, oraz standardowo tostów i kanapek. Można go stosować w towarzystwie lub zamiast sosów salsa oraz tabasco. Jedno jest pewne - chilli poleca się na chillout z najbliższymi przy dobrym posiłku.
Papryka na ostro
Hot Chili to sos z linii sosów ostrych, który swój smak zawdzięcza pikantnemu dodatkowi - paprycz-ce Scotch Bonnet, która jest pokrewną odmianą chili habanero. Papryczka ma lekko cytrusowy i bardzo ostry smak – w skali Scovilla wyceniona została na 100.000 do 325.000 punktów. Zjedzenie takiej papryczki powoduje, że tętno przyspiesza, a my odczuwamy jednocześnie pieczenie i przy-jemność, która związania jest z uwalnianiem przez nasz mózg naturalnych środków przeciwbólo-wych, czyli endorfin.
Sos Hot Chili od Roleski nie zawiera konserwantów, glutenu oraz GMO, dlatego z powodzeniem znajdzie swoje zastosowanie w wielu polskich kuchniach. Warto zapamiętać, że poza doznaniami smakowymi, chili bogate jest w witaminy A, C, B6 oraz żelazo, magnez, potas i mangan. Dodatek pikantnego chili pomaga także w trawieniu, podkręca metabolizm i chroni przez zatruciami pokar-mowymi, dlatego warto dania z dodatkiem sosu Roleski na stałe wpisać do naszego codziennego menu.
Sos Hot Chili Roleski 355g
Producent: ROLESKI Sp. z o.o.
Dystrybutor: ROLESKI Sp. z o.o.
Cena na półce: od 5,50 za 355g
www.republikaroleski.pl Na
| 100g
| 20g |
Kalorie | 124 kcal | 25 kcal |
Energia | 526 kJ | 105 kJ |
Tłuszcz | < 0,5 g | 0 g |
Węglowodany | 29 g | 5,7 g |
Białko | 1,2 g | 0,2 g |
Sól | 1,5 g | 0,29 g |