Dezynfekcja w praniu to złożony proces, który polega m.in. na rozpulchnieniu włókien poprzez odpowiednio dobrane pH, dzięki czemu pozostałe składniki produktów do prania mogą wniknąć w ich głąb i penetrować włókna.
Specjalnie dobrane substancje dezynfekujące, których powszechnie stosowane produkty piorące nie posiadają, docierają w głąb włókien nawet na poziomie komórkowym. Wówczas możemy mówić o dezaktywacji zewnętrznej części wirusa i zniszczeniu jego kodu genetycznego, czyli całkowitej eliminacji. O niszczeniu drobnoustrojów podczas prania możemy mówić tylko, gdy użyjemy temperatury 90°C przez 10 min. lub 85°C przez 15 min. – jest to tzw. dezynfekcja termiczna. Obecnie budowa tkanin nie pozwala na pranie w tak wysokiej temperaturze większości dostępnych na rynku materiałów. W przypadku prania niskotemperaturowego potrzebne są środki piorące przebadane pod kątem działania wirusobójczego, takie jak płyn piorąco-dezynfekujący Clovin II Septon Liquid, który skutecznie eliminuje wirusy w 40°C.