Co mówią badania?
Federacja Polskich Banków Żywności oraz firma McCormick postanowiły sprawdzić, jak zmieniły się zachowania konsumentów w trakcie „lockdownu”. Z przeprowadzonego na ich zlecenie badania Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii wynika, że pandemia zdecydowanie spowodowała wzrost tonażu zakupowego koszyka przeciętnego Polaka. Dodatkowo podczas izolacji zakupy robiliśmy rzadziej (aż o 82%), ale były one znacznie bardziej obfite – ponad połowa ankietowanych przyznała, że w ich koszykach ląduje teraz więcej jedzenia niż przed pandemią. Zamknięcie w domach uruchomiło również naszą kreatywność w kuchni. Aż 69% z pytanych osób potwierdza, że podczas pandemii zaczęło więcej gotować.
Co na to wszystko Lidl?
Kwestia marnowania żywności dotyczy każdego kraju na świecie, w tym obejmuje wszystkie etapy łańcucha dostaw – od produkcji rolnej po gospodarstwa domowe. W Polsce, ostatnio przeprowadzone badania wskazują, że szacunkowo wyrzucamy ok. 9 mln ton żywności rocznie. Oznacza to, że na każdą osobę przypada 247 kg żywności, która ulega zmarnowaniu.
– Dzięki wieloletniej pracy nad optymalizacją procesów w ramach łańcucha dostaw ograniczyliśmy marnowanie żywności do minimum. Z powodzeniem rozwinęliśmy także projekt „Kupuję, nie marnuję”, umożliwiający klientom zakup produktów o zbliżającym się terminie przydatności, jednak w pełni wartościowych, w cenach obniżonych nawet do -70%. Podejmujemy przy tym liczne działania edukacyjne oraz organizujemy regularnie zbiórki żywności przy ścisłej współpracy m.in. z Federacją Polskich Banków Żywności – komentuje Aleksandra Robaszkiewicz, Head of Corporate Communications & CSR Lidl Polska.
Lidl Polska stara się angażować w działania na rzecz niemarnowania żywności najlepiej, jak potrafi, czyli poprzez edukowanie, opracowywanie przepisów kulinarnych oraz praktyczne wskazówki i porady, które pojawiają się w wydawanych przez sieć książkach, w mediach społecznościowych Lidla oraz na stronie www.kuchnialidla.pl. Sieć stworzyła specjalny e-book poświęcony zero waste oraz podstronę dedykowaną temu zagadnieniu
1.
Święta Bożego Narodzenia oraz Sylwester i Nowy Rok upływają na różnych spotkaniach z rodziną i bliskimi. Towarzyszą im tradycyjne polskie potrawy, których nie może zabraknąć na żadnym stole. Co roku w wielu polskich domach pozostają jednak niewykorzystane zapasy żywności i gotowych potraw. Co zrobić, aby temu zaradzić?
- Jak podpowiadają Banki Żywności planowanie to podstawa – każde zakupy poprzedzaj przeglądem lodówki i spiżarni oraz listą zakupów.
- Wdrażaj swój plan – w sklepie trzymaj się listy zakupów.
- Sięgając po produkty w sklepie, zwróć uwagę na daty ważności.
- Dobrze przechowuj żywność. Większe ilości przygotowanych potraw możesz podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. Szczegóły znajdziesz na www.bankizywnosci.pl.
- Gotuj kreatywnie – tutaj z pomocą przychodzi Lidl, który proponuje niezliczone ilości przepisów i wskazówek na www.kuchnialidla.pl oraz na kanale KuchniaLidla.pl na YouTube.
Podeschnięte pomarańcze? Zrób konfiturę!Składniki: pomarańcze – 5 szt., cukier – 50 g, starty imbir – 1 łyżeczka, marchewka – ½ kg, woda – 200 ml, cukier – 150 g
KROK 1: Karmelizujemy pomarańczeZ 1 pomarańczy ścieramy skórkę. Wszystkie dokładnie obieramy ze skóry oraz z białej błony. Pomarańcze filetujemy, czyli wycinamy segmenty. Z resztek pomarańczy wyciskamy sok do miseczki. Na suchej patelni karmelizujemy cukier na złoty kolor. Układamy wycięte segmenty owoców i karmelizujemy, delikatnie potrząsając patelnią, tak aby pomarańcze się nie rozpadły. Dodajemy starty imbir i skórkę pomarańczy.
KROK 2: Przygotowujemy marchewkęMarchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wodę i cukier łączymy w garnku i zagotowujemy. Do syropu dodajemy startą marchewkę i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Ściągamy pokrywkę i gotujemy jeszcze chwilę. Dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i gotujemy, aż płyn odparuje. Całość miksujemy.
KROK 3: Mieszamy konfituręKonfiturę mieszamy z pomarańczami. Przelewamy do słoików.
1 https://kimjestesmy.lidl.pl/zrownowazony-rozwoj/jak-nie-marnowac