Chrupiąca przekąska w towarzystwie aromatycznego dipu to szybkie i smaczne rozwiązanie na każdą okazję. Sos możemy przygotować z dostępnych przez cały rok produktów i ewentualnie wzbogacić go o sezonowe składniki. Jako dodatek do domowych dipów dobrze sprawdzi się na przykład Snack - Przysmak Świętokrzyski, przeznaczony do samodzielnego usmażenia. Przyrządzenie go zajmuje maksymalnie kilka minut, a po chwili możemy cieszyć się świeżym i bardzo chrupiącym smakołykiem. Pozostaje pytanie - jakie sosy przygotować?
Kremowy dip w greckim styluSer feta kojarzymy zwykle przede wszystkim z bardzo popularną sałatką grecką, jednak jego charakterystyczny smak idealnie uzupełni wiele innych dań czy przekąsek. Na bazie tego bałkańskiego sera możemy przygotować na przykład kremowy, ziołowy dip o wręcz uzależniającym smaku!
Potrzebne składniki:
- jedna kostka sera feta (ok. 200 g)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- duży ząbek czosnku
- pół pęczka koperku
- pieprz
- odrobina soku z cytryny
Ser feta, sok z cytryny oraz jogurt naturalny umieszczamy w naczyniu i blendujemy do połączenia składników. Jeśli dip będzie zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę jogurtu lub kilka łyżek wody. Przekładamy dip do miski, dodajemy posiekany koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy z Przysmakiem Świętokrzyskim oraz ulubionymi surowymi warzywami pokrojonymi w słupki.
Powiew świeżości w kuchni
Aromatyczna, świeża salsa latem doskonale orzeźwi, a zimą sprawi, że poczujemy się jak na słonecznych wakacjach. Jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale też bardzo uniwersalna. Doskonale sprawdzi się jako dip do chrupiących przekąsek takich jak Snack - Przysmak Świętokrzyski lub (jeśli mamy więcej czasu) jako dodatek do meksykańskich tacos czy grillowanej ryby. Jakie składniki będą nam potrzebne?
- awokado
- mango
- szalotka
- pomidor
- sok z połowy limonki
- garść świeżej kolendry
- kilka listków mięty
- papryczka chili (ilość według upodobań)
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Zaczynamy od pokrojenia awokado, mango, szalotki oraz pomidora w bardzo drobną kostkę. Przekładamy wszystko do miski, a następnie siekamy papryczkę chili, kolendrę oraz miętę i dodajemy do reszty składników. Dolewamy sok z limonki oraz oliwę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i… gotowe!
Sugerowana cena Snacku – Przysmaku Świętokrzyskiego: 3,80 zł brutto/ 400 g