Strict Standards: Non-static method DB::connect() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 28
Strict Standards: Non-static method DB::parseDSN() should not be called statically in /PEAR/DB.php on line 520
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /PEAR/DB.php on line 551
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /PEAR/DB.php on line 557
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 29
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /__handel2/config/db.php:28) in /__handel2/config/functions.inc.php on line 609
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method HTML_QuickForm::registerRule() should not be called statically in /__handel_admin/lib/SoftRequired.php on line 66
Strict Standards: Non-static method HTML_QuickForm_RuleRegistry::singleton() should not be called statically in /PEAR/HTML/QuickForm.php on line 354
Strict Standards: Declaration of HTML_QuickForm_hidden::accept() should be compatible with HTML_QuickForm_element::accept(&$renderer, $required = false, $error = NULL) in /PEAR/HTML/QuickForm/hidden.php on line 34
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /__handel2/config/db.php:28) in /www2.hurtidetal.pl/index.php on line 231 Tradycja na świątecznym stole
Wielkanoc coraz bliżej, a to oznacza, że warto już teraz zacząć planować świąteczne potrawy. Przepisów zakorzenionych w naszej tradycji od pokoleń jest bardzo wiele, jednak bez względu na region jeden składnik niepodzielnie króluje na wielkanocnych stołach Polaków – mowa oczywiście o jajkach. Od klasycznych z majonezem, po bardziej zaskakujące kompozycje – tak więc, warto postawić na różnorodność!
Jajko w tradycji chrześcijańskiej jest symbolem zmartwychwstania i odradzającego się życia. Nie bez powodu jest więc jednym z najważniejszych symboli Wielkanocy i niezaprzeczalnym królem wielu potraw. Jajka z majonezem to „klasyka klasyki”, pojawiają się na niemal wszystkich świątecznych stołach. Jednak z ich wykorzystaniem można przygotować również, inne ciekawe i mniej oczywiste dania. Oto garść inspiracji, które sprawią, że świąteczna uczta będzie jeszcze smaczniejsza.
Wielkanocna sałatka
Świeże, wiosenne warzywa, aromatyczne kawałki kurczaka, wielkanocne jajka i przepyszny sos na bazie Majonezu Kieleckiego… taka sałatka będzie idealnym uzupełnieniem wielkanocnego śniadania.
Potrzebne składniki:
• kapusta pekińska • 10-15 rzodkiewek • puszka kukurydzy • jeden zielony ogórek • pierś z kurczaka • 4 jajka ugotowane na twardo • rzeżucha • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego • 2 łyżki jogurtu naturalnego • 3 ząbki czosnku • przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia • 3 łyżki oliwy z oliwek • sok z cytryny • łyżeczka Musztardy Kieleckiej delikatesowej
Zaczynamy od zamarynowania kurczaka. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, oliwę, sól i pieprz oraz bazylię. Mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut. W tym czasie kroimy kapustę pekińską w paski, ogórka w kostkę, a rzodkiewki w plastry i przekładamy do miski, po czym dodajemy kukurydzę. Przygotowujemy sos – w misce mieszamy Majonez Kielecki z jogurtem naturalnym oraz Musztardą Kielecką delikatesową, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Kurczaka przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez około 5 minut, a następnie dodajemy do warzyw. Całość łączymy z sosem, przekładamy na półmisek, a na wierzch wykładamy pokrojone w ćwiartki jajka oraz rzeżuchę.
Aromatyczna pasta do chleba
Ciekawym sposobem na przemycenie do wielkanocnego śniadania jeszcze większej ilości jajek może być przygotowanie smacznej pasty do chleba z dodatkiem wędzonej makreli oraz Sosu Kieleckiego tatarskiego.
Potrzebne składniki:
• ok. 500 g wędzonej makreli • 3 jajka ugotowane na twardo • 1 cebula • pół pęczka natki pietruszki • 2 ogórki kiszone • 3 łyżki Sosu Kieleckiego tatarskiego • 1 łyżka jogurtu naturalnego • sól, pieprz, sok z cytryny
Rybę oczyszczamy ze skóry i ości. Jajka rozgniatamy widelcem, a cebulę i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy Sos Kielecki tatarski, jogurt naturalny, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Całość możemy ozdobić dodatkową natką pietruszki. Gotowe!
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: ok. 8,64 zł brutto / 500 ml Sugerowana cena Sosu Kieleckiego tatarskiego: ok. 3 zł brutto / 180 g
Kredyty udzielane firmom oraz ratalne mają się gorzej...
Bądź na bieżąco z wiadomościami z rynku FMCG
Zaprenumeruj bezpłatny newsletter Portalu Kupców Polskich
Bezpłatny newsletter, to przegląd najważniejszych wiadomości ukazujących się w Portalu Kupców Polskich
www.hurtidetal.pl. Subskrypcja bezpłatna!
Aby zamówić newsletter, wystarczy wpisać adres e-mail w polu poniżej.
Twój adres został dodany do naszego newslettera, dziękujemy!Podany adres email jest niepoprawny
Podając adres email wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (pokaż więcej)
podanych przeze mnie w powyższym formularzu w zakresie danych identyfikacyjnych i teleadresowych przez Wydawnictwo
Fischer Trading Group Spółka z o.o. dla celów promocji produktów i usług
oraz na dostarczanie mi informacji handlowej za pomocą środków komunikacji elektronicznej.
Jestem świadomy, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, a powyższą zgodę mogę w każdej chwili cofnąć w
całości lub w części. Więcej o sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci w związku z tym uprawnieniach czytaj w Regulaminie.
Pamiętaj, że w każdym momencie możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera.