Dotychczasowa oferta Akademii Inspiracji MAKRO opierała się na jednodniowych warsztatach oraz kompleksowych 5-dniowych kursach kucharskich i cukierniczych. Wprowadzenie do oferty dwudniowych szkoleń jest odpowiedzią na potrzeby uczestników kursów. Zgłaszali oni chęć zdobycia wiedzy i umiejętności w szerszym zakresie niż w ramach jednodniowego spotkania. Wydłużenie warsztatów daje również możliwość całkowitego wykorzystania produktów zgodnie z zasadą zero waste, co przekłada się na optymalizację food costu w menu restauracji.
Jak podkreśla Rafał Zaręba, Executive Chef w Akademii Inspiracji MAKRO, zespół szefów kuchni Akademii Inspiracji pozostaje w stałym kontakcie z branżą gastronomiczną. Obserwujemy również sytuację na rynku. Naszym głównym celem jest dostarczanie praktycznych rozwiązań dla naszych klientów oraz wiedzy, którą chcą przekazać swoim pracownikom – dodaje.
W najnowszej ofercie Akademii Inspiracji pojawiły się warsztaty dotyczące kurczaka oraz jego obróbki, ryby i pasztetów oraz terriny.
– W ostatnim czasie zaobserwowaliśmy jeszcze większe wykorzystanie kurczaka w restauracjach i chęć pokazania go w karcie menu jako wartościowy produkt. Naszą odpowiedzią na potrzeby rynku jest więc warsztat „Kurczak od A do Z”, podczas którego uczestnicy poznają między innymi sposoby przygotowywania podrobów, znakomitych wywarów, sosów oraz wykwintnych dań z kurczęcia. Jest to pierwszy z dwudniowych kursów. W planach jest poszerzenie oferty – mówi Rafał Zaręba.
Warsztaty dają uczestnikom możliwość zdobycia fundamentalnej wiedzy i umiejętności oraz podniesienia kompetencji.
– Przykładem szkolenia, podczas którego uczestnicy poznają najważniejsze zasady pracy z produktami i prawidłowy sposób ich przechowywania jest „Ryba od głowy do ogona”. Kursanci uczą się między innymi technik filetowania, a więc podstawowych czynności, które ułatwią dalszą pracę – mówi Rafał Zaręba.
Programy warsztatów oraz ich terminy są dostępne na stronie
https://akademia-inspiracji-makro.pl/kalendarz/.
Akademia Inspiracji MAKRO to centrum szkoleniowe i studio kulinarne dedykowane profesjonalnej gastronomii, które funkcjonuje w ramach struktur MAKRO Polska. Jej głównym celem jest wsparcie branży gastronomicznej poprzez rozwój kompetencji pracowników każdego szczebla – kucharzy, szefów kuchni, managerów, restauratorów oraz pracowników serwisu jak kelnerzy, barmani czy bariści.
Źródło: MAKRO
Fot: mat. prasowe