Strict Standards: Non-static method DB::connect() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 28

Strict Standards: Non-static method DB::parseDSN() should not be called statically in /PEAR/DB.php on line 520

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /PEAR/DB.php on line 551

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /PEAR/DB.php on line 557

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 29

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method HTML_QuickForm::registerRule() should not be called statically in /__handel_admin/lib/SoftRequired.php on line 66

Strict Standards: Non-static method HTML_QuickForm_RuleRegistry::singleton() should not be called statically in /PEAR/HTML/QuickForm.php on line 354

Strict Standards: Declaration of HTML_QuickForm_hidden::accept() should be compatible with HTML_QuickForm_element::accept(&$renderer, $required = false, $error = NULL) in /PEAR/HTML/QuickForm/hidden.php on line 34

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /__handel2/config/db.php:28) in /www2.hurtidetal.pl/index.php on line 231
Sezonowość i lokalność w kuchni roślinnej

Z rynku FMCG

Sezonowość i lokalność w kuchni roślinnej

Czwartek, 03 sierpnia 2023
Z roku na rok kuchnia wegańska i wegetariańska zyskują na znaczeniu. Jest to stale rozwijający się trend. Największym zainteresowaniem cieszą się mięsne zamienniki na bazie soi lub grochu w połączeniu z azjatyckimi smakami.
Żyjemy w czasach, w których świadomość negatywnego wpływu masowej produkcji na środowisko naturalne jest na bardzo wysokim poziomie. Na popularności zyskuje kuchnia wegetariańska i wegańska.

Jak podkreśla Jakub Kowalczyk, szef kuchni w Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie: „Wykorzystywanie w kuchni sezonowych warzyw i owoców wzmacnia smak potraw oraz wpływa korzystnie na środowisko. Warto również wziąć pod uwagę lokalne składniki i regionalne dania. Ich stosowanie jest nie tylko ekologiczne, ale zachęca także do odkrywania unikalnych smaków i tradycji kulinarnej danego regionu.”

Powrót do korzeni

Podróże smakowe należy rozpocząć od powrotu do korzeni. Kuchnia wegańska i wegetariańska to dieta opierająca się na spożywaniu roślin. Wiele jest pełnych smaku i aromatu składników, o których zapomniano z biegiem lat.  

– Latem polskie warzywa stanowią doskonałą alternatywę dla mięsa roślinnego w kuchni wegetariańsko-wegańskiej. Ogrody obfitują w świeże warzywa, które można wykorzystać w różnorodnych i smacznych potrawach, tak jak na przykład: młoda kapusta, ogórki małosolne, cukinia, kalarepa, młode ziemniaki, pomidory, fasolka szparagowa czy różnego rodzaju sałaty – wskazuje Jakub Kowalczyk.

Polskie lato obfituje również w owoce, między innymi: borówki, maliny, truskawki i wiśnie, które są doskonałym składnikiem sałatek, dań głównych, deserów, smoothie czy domowych lodów.

Zastosowanie letnich warzyw i owoców umożliwia przygotowanie smacznych posiłków w kuchni wegetariańsko-wegańskiej, opartej na lokalnych i sezonowych składnikach. Dzięki temu można cieszyć się bogactwem smaków i różnorodności, jednocześnie promując kulturę i dziedzictwo kulinarne danego regionu.

Jedzenie sezonowe jest również korzystne ze względu na wartości prozdrowotne. Zdaniem dietetyków wybór owoców i warzyw to idealny sposób na zbilansowaną dietę oraz zdrowy tryb życia. Produkty te mają największą wartość odżywczą w danym sezonie, są źródłem witamin A,C oraz B, antyoksydantów i błonnika, który pozytywnie wpływa na przemianę materii, jak również innych składników takich jak: flawonoidy czy karetonoidy, które m.in. zwiększają odporność organizmu i przeciwdziałają dolegliwościom układu krążenia.

Kuchnia wegetariańsko-wegańska oferuje szeroki wybór składników i kombinacji, dzięki stosowaniu lokalnych, sezonowych produktów i odwołaniu się do tradycji kulinarnej. To pozwala na tworzenie smacznych i zrównoważonych posiłków, które są przyjazne dla środowiska i pasują do roślinnego stylu życia.



Źródło: Makro Polska
Fot: mat. prasowe



tagi: Makro Polska , kuchnia wegetariańska , kuchnia wegańska , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,


Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51