Strict Standards: Non-static method DB::connect() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 28

Strict Standards: Non-static method DB::parseDSN() should not be called statically in /PEAR/DB.php on line 520

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /PEAR/DB.php on line 551

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /PEAR/DB.php on line 557

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 29

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method HTML_QuickForm::registerRule() should not be called statically in /__handel_admin/lib/SoftRequired.php on line 66

Strict Standards: Non-static method HTML_QuickForm_RuleRegistry::singleton() should not be called statically in /PEAR/HTML/QuickForm.php on line 354

Strict Standards: Declaration of HTML_QuickForm_hidden::accept() should be compatible with HTML_QuickForm_element::accept(&$renderer, $required = false, $error = NULL) in /PEAR/HTML/QuickForm/hidden.php on line 34

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /__handel2/config/db.php:28) in /www2.hurtidetal.pl/index.php on line 231
Tegoroczna majówka z grillem będzie droższa niż rok temu

Wiadomości

Tegoroczna majówka z grillem będzie droższa niż rok temu

Środa, 24 kwietnia 2024
Analiza ponad 7,6 tys. cen wykazała, że w ostatnim miesiącu art. spożywcze na grilla zdrożały o 3,9% rdr. Najmocniej poszły w górę sosy, marynaty i przyprawy, bo o 10,8% rdr. Napoje bezalkoholowe rdr. odnotowały podwyżkę o 8,2%, pieczywo i przekąski – o 5,1%, a mięso i wędliny – o 2%. Potaniały tylko warzywa – o 7,1% rdr. Natomiast prawdziwa drożyzna opanowała niespożywcze art. na grilla. Ich ceny rok do roku wzrosły średnio aż o 27,6%. W tej kategorii są produkty, które w całym majówkowym zestawieniu rekordowo podrożały rok do roku, np. tacki – o 86,1%, jak również jednorazowe sztućce – o 39,7%. Do tego autorzy raportu informują, że na wszystkie ww. kategorie sieci handlowe zorganizowały o 11% mniej promocji niż rok wcześniej.
Jak wynika z raportu UCE RESEARCH, Hiper-Com Poland i Grupy Offerista, opartego na analizie przeszło 7,6 tys. cen detalicznych z całej Polski, w ostatnim miesiącu art. spożywcze na grilla rok do roku zdrożały średnio o 3,9%. To prawie dwa razy większy wzrost niż odnotowany ogólnie w całym marcu br.

– Wśród produktów na grilla są artykuły, które najmocniej drożały przed Wielkanocą, czyli ketchupy, musztardy, majonezy i przyprawy. Mówiąc wprost, ich ceny nie zdążyły jeszcze wyhamować po świętach, a już zaczęły być podbijane w związku z nadchodzącym sezonem grillowym. Uważam, że te produkty jeszcze bardziej pójdą w górę, ale w kolejnym okresie, tj. tuż przed wakacjami, a więc w połowie czerwca – mówi Robert Biegaj, współautor analizy z Grupy Offerista.

Analizując poszczególne kategorie art. spożywczych na grilla, widać, że najbardziej zdrożały sosy, marynaty i przyprawy – o 10,8% rdr. W tej grupie towarów najmocniej poszły w górę ceny przypraw grillowych, bo aż o 29,3% rdr. Dla porównania, ketchupy i musztardy podrożały odpowiednio o 8,3% i 7,2%.

– Sosy, marynaty i przyprawy często zawierają importowane składniki, których koszty rosną z powodu droższego paliwa, zmian kursów walutowych czy problemów logistycznych. Dodatkowo zwiększone zainteresowanie kuchnią międzynarodową może podnosić popyt na te towary, co w połączeniu z ograniczoną podażą, prowadzi do podwyżek. Inflacja cen surowców i zmiany w polityce handlowej czy w regulacjach sanitarnych mogą dodatkowo wpływać na koszty produkcji i finalne koszty zakupów w sklepach detalicznych – wyjaśnia Katarzyna Grochowska, współautorka raportu z Hiper-Com Poland.

Drugie miejsce w zestawieniu drożejącej żywności na grilla mają napoje bezalkoholowe. Ich ceny wzrosły o 8,2% rdr. – W przypadku tej kategorii od jakiegoś czasu widzimy sukcesywne wzrosty cen, które nie mają raczej nic wspólnego z sezonem grillowym. Natomiast główną przyczyną tego stanu rzeczy najprawdopodobniej jest fakt, że od jakiegoś czasu wytwórcy ponoszą coraz większe koszty własne, np. składników potrzebnych bezpośrednio do produkcji. Do tego dochodzą wzrosty cen paliwa, gazu i energii. I ta sytuacja szybko się nie zmieni – przekonuje Robert Biegaj.  

Na trzeciej pozycji w rankingu widać pieczywo i przekąski (chleb, bułki oraz chipsy) ze średnią podwyżką o 5,1% rdr. – Przyczyny wzrostu cen są niemal identyczne, jak w przypadku napojów bezalkoholowych. W okresie poprzedzającym majówkę najbardziej drożejącym artykułem w tej kategorii są chipsy ze wzrostem o 11,7% rdr. Wiele osób wręcz nie wyobraża sobie bez nich spotkań towarzyskich. Dla porównania, ceny chleba rdr. poszły w górę o 3,5%, a bułek – o 0,5% – informuje analityk Karol Gruszka z UCE RESEARCH.

Na czwartej pozycji widać mięso i wędliny ze średnim wzrostem rok do roku o 2%. – Te produkty od jakiegoś czasu już nie drożeją tak szybko, jak inne. Do tego mięso jest jedną z najczęściej promowanych kategorii. Rabaty na nie przyciągają Polaków do sklepów i to nawet bez szczególnej okazji. Stąd można powiedzieć, że miłośnicy grillowania odczują w tym roku wyraźną ulgę w tej kwestii. Oczywiście wszystko zależy od konkretnego gatunku mięsa. W badanym okresie ceny kiełbasy, piersi z kurczaka i schabu rdr. spadły odpowiednio o 0,7%, 1,8% i 1%. Ale już np. kaszanka zdrożała o 10% rdr. Podwyżkę zanotowała też karkówka – o 3,3% rdr. Z kolei boczek poszedł w górę o 2,1% – wylicza analityk z UCE RESEARCH.

Całe zestawienie art. żywnościowych zamykają warzywa ze średnim spadkiem o 7,1% rdr. – One faktycznie ogólnie tanieją i dotyczy to nie tylko warzyw do grillowania. Obecnie jest taka ogólna tendencja. Po dużych zeszłorocznych podwyżkach może być ona wynikiem sezonowych czynników, takich jak zmiana dostępności, przy sprzyjających dla upraw warunkach pogodowych. Wzrost podaży wraz z nadchodzącym sezonem może prowadzić do dalszego obniżenia cen w tej kategorii – przewiduje ekspert z Grupy Offerista.

Z przedmiotowej analizy wynika również, że niespożywcze art. na grilla rok do roku zdrożały aż o 27,6%. – Niestety, o ile żywność póki co jakoś utrzymuje ceny na w miarę stabilnym poziomie, tak tutaj mamy drożyznę na całego. Szczególnie dotyczy to elementów plastikowych i papierowych. Tacki rdr. podrożały aż o 86,1%, a sztućce jednorazowe – o 39,7% rdr. Znacznie mniej poszły w górę ceny rozpałki i węgla, bo o 12,3% i 6,7%. Prognozuję, że dopiero pod koniec sezonu ww. produkty będą wolniej drożały. Konsumenci powinni obserwować promocje i kupować tego typu artykuły z wyprzedzeniem. Wówczas będą mogli choć trochę zaoszczędzić – zaznacza Robert Biegaj.

Z analizy też wynika, że na ww. kategorie sieci handlowe zorganizowały o 11% mniej promocji niż rok wcześniej. – Taki spadek może oznaczać wyższe ceny dla konsumentów, szczególnie w sezonie grillowym. Konsumenci mogą zauważyć ograniczoną dostępność zniżek i ofert specjalnych, co może skłonić ich do poszukiwania tańszych alternatyw lub ograniczania zakupu droższych produktów. To z kolei może wymagać od nich bardziej przemyślanego planowania wydatków. Dla osób z ograniczonym budżetem i tych, które często korzystają z rabatów, zmniejszenie liczby promocji może być znaczące. Warto je śledzić, aby dostosować do nich swoje strategie zakupowe – stwierdza Katarzyna Grochowska.

Jak podsumowuje Robert Biegaj, sieci handlowe ogólnie na wszystko ostatnio robią mniej promocji, ale to wcale nie oznacza, że jest ich mało. Trzeba po prostu obserwować rynek, jak chce się robić tańsze zakupy. Jeszcze przed majówką retailerzy zasypią konsumentów „grillowymi” promocjami, żeby przyciągnąć jak najwięcej klientów do swoich sklepów. Tyle tylko, że tych promocji będzie mniej niż rok temu.



Źródło: UCE GROUP LTD
Fot: mat. prasowe


tagi: grill , majówka , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,


Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51