Współpraca nawiązana 16 maja br. pomiędzy Politechniką Śląską a fabryką Danone w Bieruniu opiera się przede wszystkim na wzajemnej wymianie doświadczeń i dzieleniu się wiedzą i potrzebami zarówno studentów jak i ekspertów Danone. Jednym z realizowanych w ramach porozumienia działań będą projekty typu Project Based Learning. W każdym semestrze studenci będą mogli opracowywać studium przypadku na podstawie realnego wyzwania czy autentycznej potrzeby (np. na konkretną analizę) występującej w zakładzie produkcyjnym.
– Nawiązanie współpracy z takim partnerem jak Danone to dla studentów naszej Uczelni duża szansa na zdobycie cennej wiedzy i doświadczenia w praktyce. Zakłady produkcyjne w Bieruniu to jeden z największych w regionie pracodawców zatrudniających i oferujących rozwój osobom z technicznymi kwalifikacjami. Głęboko wierzymy, że nasza współpraca będzie także okazją do podejmowania wielu wspólnych inicjatyw łączących świat nauki ze światem biznesu – mówi prof. Krzysztof Nowacki, Kierownik Katedry Inżynierii Produkcji, Wydział Inżynierii Materiałowej Politechniki Śląskiej.
Nauka poprzez działanie
Zakład produkcyjny Danone oferuje także studentom – zarówno Politechniki Śląskiej, jak i innych uczelni technicznych – możliwość odbycia stażu. Podczas praktyk studenci będą mieli okazję rozwinąć swoje umiejętności zarówno techniczne, jak i liderskie.
– Jesteśmy podekscytowani możliwością otwarcia naszych drzwi dla studentów, z którymi podzielimy się naszym podejściem do zarządzania produkcją. Podczas rocznego stażu powierzamy im dużą odpowiedzialność, ale również dajemy możliwość prowadzenia prac badawczych czy zbierania informacji do prac zaliczeniowych. Uważamy, że ten model współpracy jest cenny dla dwóch stron – mówi Robert Eliasz, Dyrektor Fabryki Danone w Bieruniu.
Praktyki oferowane przez fabrykę Danone w Bieruniu to idealne rozwiązanie dla studentów, którzy chcą połączyć naukę z rozwojem i zdobywaniem doświadczenia w międzynarodowej organizacji będącej jednym z liderów na rynku żywności. Fabryka Danone w Bieruniu to kluczowe centrum produkcji w Europie. To tu powstają serki i jogurty takich marek jak Danio, Danonki czy Activia, które trafiają na rynek krajowy oraz do ponad 20 krajów na całym świecie.
– Staż w fabryce odgrywa dla mnie kluczową rolę. Uważam go za naprawdę solidny początek mojej kariery, dający mi przede wszystkim możliwość zdobycia ogromnej wiedzy od przyjaznych i otwartych ludzi, którzy chętnie dzielą się swoim doświadczeniem – mówi Wiktoria Wanczura, stażystka w zakładzie produkcyjnym Danone, studentka Politechniki Śląskiej.
Nowoczesne miejsce pracy
W Danone rozwój umiejętności zarówno stałych pracowników, jak i nowo pozyskanych talentów jest kluczowy. W 2023 roku w fabryce uruchomiono nowy prestiżowy system zarządzania produkcją Integrated Work System (IWS), z którego korzystają firmy z branży FMCG na całym świecie. Jego celem jest osiąganie lepszych wyników i rozwój umiejętności pracowników.
Zakład produkcyjny Danone w Bieruniu to nowoczesne miejsce pracy, co potwierdza choćby ostatnio otrzymana nagroda Lean Diamonds Award 2023 przyznana za wykorzystanie rozwiązań cyfrowych w procesach wytwarzania, m.in. w zakresie podnoszenia efektywności rozwiązywania problemów czy zarządzania komunikacją. Fabryka jest ceniona również za innowacyjność i rozwiązania z zakresu ochrony środowiska, za sprawnie funkcjonujący system zarządzania środowiskowego ISO 14001 czy wysokie wskaźniki odzysku i recyklingu odpadów.
Razem możemy więcej
Współpraca z Politechniką Śląską to kolejna inicjatywa, w którą zaangażował się Danone z myślą o rozwoju społeczności lokalnej oraz integracji pomiędzy przemysłem a nauką. W minionym roku zakład produkcyjny podjął współpracę z Akademią Górniczo-Hutniczą im. Stanisława Staszica w Krakowie. Ta długoterminowa współpraca obejmuje działania dotyczące rozwoju innowacyjnych rozwiązań z zakresu gospodarki obiegu zamkniętego, wspierania transformacji przemysłu na rzecz zrównoważonego rozwoju i skutecznego wdrażania standardów ESG.
Źródło: 24/7Communication
Fot: mat. prasowe