Współcześni konsumenci są coraz bardziej świadomi tego, jaki wpływ na organizm ma prawidłowa dieta. Produkty spożywcze, które kupują, muszą nie tylko być smaczne i świeże, ale dostarczać także witamin i makroskładników oraz posiadać odpowiednią kaloryczność. Dodatkową wartością jest możliwość szybkiego przygotowania posiłków na wiele różnych sposobów. Wszystkie te wymagania niewątpliwie spełnia mięso indycze, którego spożycie wśród Polaków systematycznie rośnie.
Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ ten gatunek mięsa zdecydowanie wyróżnia się zarówno pod względem wartości odżywczych, jak i bogactwa smaków. Jak twierdzą eksperci, mięso z indyka ma aż siedem smaków – każdy element ma nieco inne walory i przeznaczenie kulinarne. Zacznijmy jednak od tego, jak wiele korzyści niesie ze sobą spożywanie tego rodzaju drobiu.
Trendy żywieniowe sprzyjają konsumpcji indyka
Koncentracja na produktach jak najmniej przetworzonych, które posiadają prosty skład i pozbawione są sztucznych dodatków to obecnie jeden z głównych trendów żywieniowych. Konsumenci szukają produktów, które dodatkowo pomogą im w utrzymaniu optymalnej kondycji zdrowotnej dlatego na znaczeniu zyskują wartości odżywcze i zawartość witamin. Mięso indycze z powodzeniem wpisuje się w te wymagania. Stanowi źródło pełnowartościowego białka, zawiera wiele witamin, w tym B12. Kuchnia uwzględniająca potrawy z mięsem indyczym optymalnie wpisuje się w potrzeby osób dbających o to, aby jeść wartościowe i smaczne jedzenie.
Obok walorów zdrowotnych i smakowych równie istotna dla Polaków jest wysoka jakość produktów. Konsumenci w ostatnich latach przekonali się, że warto jest wybrać nieco droższe produkty, za to lekkostrawne i korzystnie wpływające na organizm. Potwierdzają to liczne badania konsumenckie, w których respondenci jasno wskazują, że jakość jest ważniejsza od ceny. Zwłaszcza w przypadku zakupu mięsa. Indyk dzięki swoim walorom odżywczym zdecydowanie wpisuje się w grupę produktów, przy zakupie których liczy się przede wszystkim jakość.
Mięso z indyka poza wysoką jakością i walorami zdrowotnymi to także idealna baza do przygotowania różnorodnych zup, sałatek i dań – nie tylko kuchni polskiej. Polacy bardziej niż kiedyś szukają inspiracji kulinarnych z całego świata. Podróże i łatwy dostęp do nawet egzotycznych produktów sprawiają, że zagraniczne smaki na stałe zadomowiły się na talerzach Polaków. Otwartość na gastronomiczne eksperymenty wpływa także na to, że część składników w przepisach z różnych zakątków świata bywa zastępowana lokalnymi produktami. Możliwe stało się odkrywanie nowych inspiracji kulinarnych przy jednoczesnym wykorzystywaniu składników pochodzących z naszych rodzimych stron. Przykładem jest m.in. ramen, burgery, quesadillas, empanadas, quiche, tagine, chaczapuri, curry, pad thai – te wszystkie potrawy można przygotować przy użyciu mięsa indyczego, bądź może ono stanowić idealny dodatek do tych dań. Ponadto przygotowanie indyka przy użyciu przypraw charakterystycznych dla danego regionu pozwoli odkryć więcej nowych smaków.
Wobec tego mięso indycze oprócz tego, że jest bardzo odżywcze, lekkostrawne i ma wysoką jakość, otwiera nam także drogę do kulinariów całego świata – przy wyborze dania z nim w roli głównej ogranicza nas bowiem jedynie wyobraźnia.
Indyk na talerzu – szybki i łatwy w przyrządzeniu na wiele sposobów
Delikatna struktura i łatwość w przyrządzeniu mięsa z indyka sprawiają, że znajduje zastosowanie zarówno w wielu daniach na co dzień, jak i na specjalne okazje. Można je wykorzystać na tysiące różnych sposobów – jako wędlina na kanapki czy solo, główny składnik gulaszu, w postaci sznycla czy jako element sałatki.
Delikatne, białe i kruche mięso z piersi indyka idealnie sprawdzi się do przygotowania sznycli, roladek, pulpetów, sałatek czy sosów. Można je gotować, smażyć, grillować, dusić oraz piec. Ze względu na to, że uzyskuje soczystość po krótkiej obróbce termicznej w wysokiej temperaturze polecane jest na sznycle. Idealnie nadaje się do panierowania – przy tym nie wymaga rozbijania tłuczkiem. Po przygotowaniu płatów mięsa można obtoczyć je nie tylko w klasycznej panierce, ale także zrobionej z płatków kukurydzianych, kruszonych orzechów, otrębów owsianych czy płatków migdałów. Wymaga niedługiego smażenia, co z pewnością docenią konsumenci mający ograniczony czas na przygotowanie posiłku.
Mięso z szyi indyka jest nieco tłustsze. Wykorzystywane jest najczęściej do potraw gotowanych, np. zup, wywarów, bulionów i potrawek. Natomiast uda indyka są soczyste i aromatyczne, można je np. upiec po wcześniejszym oprószeniu ulubionymi przyprawami (czosnkiem, papryką słodką, solą, pieprzem czy tymiankiem), jak również wykorzystać do pulpetów czy pieczeni. Świetnie nadaje się też do dłuższego gotowania, dlatego polecane jest na gulasz.
Mięso z indyka smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno – jest także doskonałe do wyrobu wędlin. Na tym lista dań, do których można wykorzystać mięso z indyka się nie kończy. Potrawy standardowo przygotowywane z innymi rodzajami mięsa można śmiało przygotować z indykiem. Ten gatunek mięsa nie tylko z powodzeniem zastąpi wiele innych, ale będzie także lżejszym i bardziej odżywczym wyborem. Idealnie sprawdzi się do przygotowania kotletów, zastępując mięso schabowe czy wieprzowe w mielonych, do klopsików czy w spaghetti.
Delikatność smaku mięsa z indyka sprawia, że można doprawić je według własnych upodobań, wydobywając całą gamę aromatów. Poza tym nie wymaga długiej obróbki termicznej ani wcześniejszego zmiękczania przed przygotowaniem. A co najważniejsze – przygotowanie potraw z mięsem indyczym w roli głównej nie wymaga wysokich kwalifikacji kulinarnych.
Smak indyka, dzięki różnym sposobom przygotowania i serwowania – chociaż w różnych odsłonach – pozostaje niezmiennie pyszny. Szybkość i łatwość przyrządzenia tego rodzaju mięsa sprawia, że gotowanie z indykiem to przyjemność. A walory smakowe i odżywcze, lekkość, jakość i różnorodność przygotowania powodują, że to przede wszystkim wartościowy, ale także jak się okazuje – „modny” wybór.
#Fundusze Promocji