Single Origin to ziarna 100% arabiki pochodzące z plantacji jednego kraju, wskazanego na opakowaniu. Kawę uprawianą w różnych zakątkach świata wyróżniają kombinacje nut smakowych niemal niespotykane w mieszankach z innych regionów. Dlatego na przykład kawa z Brazylii wyróżnia się zwykle nutami czekolady czy orzechów, podczas gdy pochodząca z Kenii posiada często wysoką, orzeźwiającą kwasowość.
Zgłębiaj tajemnice kawy single origin razem z Segafredo ZanettiDla miłośników kawy Bariści Segafredo przygotowali coś wyjątkowego – kuszące różnorodnością smaków i aromatów kawy single origin wprost z tropikalnych plantacji. To 100% ziaren arabiki, które pochodzą z upraw na terenie wyłącznie jednego kraju. Jeśli lubisz uważnie pić kawę bez dodatków i wychwytywać w niej nowe, oryginalne niuanse, kawa single origin stanowi dla Ciebie wprost idealną propozycję. Podobnie, jeśli zależy Ci na perfekcyjnym doborze ziaren do napojów mlecznych. Dzięki kawom single origin możesz wprost podróżować swoimi zmysłami do najdalszych zakątków świata. Próbując różnych kaw single origin, szybko zorientujesz się, że zależnie od regionu upraw prezentują one całkowicie niepowtarzalne walory smakowe, których próżno szukać w popularnych blendach.
Tropikalne kawy single origin od SegafredoPółkę z kawami naszego sklepu internetowego rozszerzyliśmy o kawy Segafredo Single Origin Brasil oraz Peru, które są sprowadzane jeszcze jako zielone ziarna do naszej palarni w Bochni koło Krakowa. Właśnie tam pod nadzorem mistrzów roastingu z ponad 20-letnim doświadczeniem powstaje świeżo palona kawa single origin. Oferujemy paczki kawy o pojemności 1 kg. Zależnie od preferencji wybierz Peru lub Brazylię. Jeśli interesują Cię oba rodzaje kawy, masz również możliwość zaoszczędzenia i zamówienia zestawu w atrakcyjnej cenie.
Segafredo Single Origin Brasil – przenieś się do słonecznej BrazyliiKawa Segafredo Single Origin Brasil stanowi produkt wpasowujący się w upodobania osób ceniących w kawie pełne body. Przyjemna słodycz i gęstość naparów to zasługa obróbki ziaren metodą natural i perfekcyjnego doboru stopnia wypalenia. Po zbiorze owoce kawy są suszone w całości. Brazylijczycy równomiernie rozkładają je, by każde ziarno było wysuszone w tym samym stopniu. Po wysuszeniu miąższ owocu łatwo oddzielić od ziaren. Surowe ziarna trafiają do palarni Segafredo w Polsce. W kawie single origin z Brazylii wyczujesz przyjemny aromat czekolady, orzechów oraz suszonych owoców. Przeczytaj więcej w
temacie kawy Single Origin tutaj. Możesz delektować się nią na wiele różnych sposobów, zaparzając ją na przykład metodą przelewową lub w ekspresie ciśnieniowym.
Segafredo Single Origin Peru – rozsmakuj się w egzotycznym PeruCzy wiesz, że peruwiańska kawa jest uprawiana w aż 28 różnych mikroklimatach? Dzięki temu ziarna kawy są tam pozyskiwane przez cały rok. Kawa Segafredo Single Origin Peru różni się od brazylijskiej nie tylko lokalizacją upraw, ale również metodą obróbki ziaren. Metoda washed polega na wyłuskiwaniu ziaren z owoców specjalnym depalperem. Następnie ziarna umieszcza się w wodzie, gdzie zachodzi proces ich kontrolowanej fermentacji. Dopiero później ziarna są suszone, aż do uzyskania odpowiedniej wilgotności. Po tym następuje proces ich pakowania i transportu do naszej palarni. Single origin kawa z Peru ma wyższą kwasowość i niskie body. Świetnie sprawdza się do alternatywnych metod zaparzania.
Źródło: sklepsegafredo.pl
Fot: mat. prasowe