Strict Standards: Non-static method DB::connect() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 28

Strict Standards: Non-static method DB::parseDSN() should not be called statically in /PEAR/DB.php on line 520

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /PEAR/DB.php on line 551

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /PEAR/DB.php on line 557

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 29

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method HTML_QuickForm::registerRule() should not be called statically in /__handel_admin/lib/SoftRequired.php on line 66

Strict Standards: Non-static method HTML_QuickForm_RuleRegistry::singleton() should not be called statically in /PEAR/HTML/QuickForm.php on line 354

Strict Standards: Declaration of HTML_QuickForm_hidden::accept() should be compatible with HTML_QuickForm_element::accept(&$renderer, $required = false, $error = NULL) in /PEAR/HTML/QuickForm/hidden.php on line 34

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /__handel2/config/db.php:28) in /www2.hurtidetal.pl/index.php on line 231
Podsumowanie roku 2024 na rynku FMCG

Wiadomości

Podsumowanie roku 2024 na rynku FMCG

Poniedziałek, 13 stycznia 2025 HURT & DETAL Nr 01/227. Styczeń 2025
Rok 2024 był dla branży FMCG pełen wyzwań, ale też niewątpliwie obfitował w ciekawe rozwiązania rynkowe. Inflacja, zmiany preferencji i nawyków konsumenckich czy anomalie pogodowe w dużej mierze ukształtowały to, jak przez większość roku wyglądał handel. Mimo wielu trudności i zmian ostatnie miesiące wydają się być udanym okresem, a perspektywy wielu firm są obiecujące.
Jak podaje NielsenIQ, w ciągu 12 miesięcy1 przełomu ostatnich lat wartość koszyka wyniosła 286,5 mld zł. To z kolei oznacza wzrost wartościowy rok do roku o 5,8%. Jak informuje instytut, w każdym z trzech pierwszych kwartałów analizowanego roku możemy też obserwować pozytywną dynamikę konsumpcji wolumenowej. A wzrost ten w okresie od czerwca do sierpnia wyniósł 1,1%. Jednak w porównaniu z drugim kwartałem jest to osłabienie dynamiki o 1,5%.

GUS regularnie raportuje aktualne wyniki dotyczące cen towarów i usług. W październiku 2024 roku, w porównaniu do analogicznego okresu w 2023 r., wzrosły o 5%. Żywność zdrożała o 0,7%. Jak podaje CMR – w dziesiątym miesiącu roku całkowita wartość sprzedaży w sklepach małoformatowych do 300 mkw. była o 3,9% wyższa niż rok wcześniej, ale liczba transakcji spadła aż o 5% w porównaniu z październikiem 2023 r. Natomiast średnia liczba opakowań w koszyku w placówkach wspomnianego formatu wyniosła 3,9, czyli o 3,5% więcej niż rok wcześniej.

Rynkowe trendy

Jest kilka kluczowych trendów, które zdominowały przestrzeń handlową w 2024 roku. Pierwszym jest zrównoważony rozwój, który już od kilku lat jest siłą napędową dla wielu zmian. Nie tylko produkty mają być tworzone w sposób przyjazny środowisku, ale tej idei powinny być podporządkowane całe firmy – łącznie ze strategią rozwoju czy też wartościami, jakie komunikuje przedsiębiorca w swoich przekazach.

Znaczenia i rozpędu nabrało też w ostatnim roku korzystanie ze sztucznej inteligencji, a także z kreatywnych źródeł komunikacji na linii producent-konsument. Klienci, w szczególności młodsze pokolenia, są wrażliwi na personalizację i możliwość wchodzenia w interakcje z ulubionymi brandami. Bardzo ważne stały się kampanie, aktywacje konsumenckie czy też dobór ambasadorów marek.

Silniej niż dotychczas zaznaczył się w 2024 roku trend NoLo – czyli moda na nie picie alkoholu lub jego znaczne ograniczenie w diecie. Odpowiedź producentów była natychmiastowa – pojawił się cały szereg trunków 0%, które szybko znalazły uznanie w oczach konsumentów i przełożyły się na wyniki sprzedaży tegoż segmentu. Na zlecenie fritz-koli agencja SW Research przeprowadziła badanie „Identyfikacja trendów w spożyciu napojów alkoholowych i bezalkoholowych w Polsce2, z którego wynika, że cztery na dziesięć osób potwierdza, że w ostatnim czasie ograniczyło spożycie napojów procentowych. Z kolei jeden na dziesięciu respondentów całkowicie zaprzestał picia alkoholu, a 16% już wcześniej nie piło takich trunków.

Większa świadomość

Zmiany jakie zaszły na rynku FMCG, to w dużej mierze wynik ekonomicznych obaw społeczeństwa, a także wzrostu świadomości. O ile czytanie etykiet i większa uwaga poświęcona liczbie indeksów w składzie to tendencja utrzymująca się od wielu lat, o tyle ostatnie 12 miesięcy pokazało, że ma to niebagatelne znaczenie dla ostatecznych decyzji zakupowych.

Ubiegły rok potwierdził wysokie zainteresowanie produktami „Clean Label” – z krótką listą składników, pozbawionych sztucznych dodatków i konserwantów. „Minimalizm w składach to obecnie nie tylko moda, ale przede wszystkim wyraz zaufania konsumentów do marki. Warto postawić na transparentność, która staje się kluczowym elementem budowania relacji z klientem” – wskazuje Karolina Mańkowska, analityczka ASM SFA.

Raport TrendKey, opracowany przez GfK – An NIQ Company, ujawnia, że nasi rodacy są coraz bardziej skłonni do porzucenia dotychczas kupowanych produktów, jeśli marka nie spełnia ich oczekiwań. Przez 90% badanych wartość produkt postrzegana jest w kontekście dostosowania do indywidualnych potrzeb. Nie bez znaczenie jest też fakt, że 3 na 4 ankietowanych deklaruje bardziej przemyślane zakupy podstawowych produktów ze względu na sytuację ekonomiczną i niepewność gospodarczą.

Viralowy świat nowych technologii

Ogromny wpływ na kształt handlu miały zmiany technologiczne. A postęp w tym aspekcie widoczny jest niemal z dnia na dzień. Ogromną rolę odegrała sztuczna inteligencja, która wkroczyła szturmem do naszego codziennego życia.

Ostatni rok pokazał też ogromne znaczenie mediów społecznościowych i wpływu influencerów na kreowanie codzienności. Na tym też skorzystały marki spożywcze, które widząc efekty współprac z celebrytami, właśnie w ten sposób promowały swoje produkty. Okazuje się, że wiele osób czerpie wiedzę o nowościach produktowych właśnie za pośrednictwem kanałów społecznościowych.

Kolejne miesiące mogą zaskoczyć nowymi trendami, ale też eskalacją aktualnych. Zapewne będą miały na to wpływ podobne czynniki jak obecnie. Duże znaczenie z pewnością wywrze sytuacja geopolityczna, pogoda oraz zmiany klimatyczne czy troski ekonomiczne konsumentów.

Jak będzie wyglądał 2025 rok? Czy dotychczasowe tendencje się utrzymają? Jakie trendy zdominują przestrzeń handlową i co będzie motywem przewodnim dla całej branży FMCG? O opinie zapytaliśmy przedstawicieli rynku.


1_1_1.jpgAgata Koppa
Dyrektorka CA & ESG
Carlsberg Polska


Rok 2024 przyniósł branży piwnej wiele wyzwań. Ogrom pracy wiązał się z przygotowaniem wdrożenia systemu kaucyjnego. Przez kilka miesięcy działaliśmy na nieprecyzyjnym, wręcz nieprzewidywalnym gruncie legislacyjnym. Brak jasnych regulacji utrudniał organizację systemu i przygotowanie rynku do zmian.
Po dramatycznym roku 2023 spadek sprzedaży piwa wyhamował, ale branża zmaga się z negatywną narracją wokół kategorii piwa. Błędnie zrównuje się naszą nisko- i bezalkoholową kategorię z segmentem alkoholi mocnych. Pomija się fakt, że kultura spożycia obu typów trunków bardzo się od siebie różni. Konsumenci wybierają piwo dla smaku, nie dla zawartości alkoholu. Dlatego od lat spada segment piw mocnych, a jedynym rosnącym są piwa bezalkoholowe. Jest to wzrost bardzo dynamiczny – 17% (w pierwszych 3 kwartałach). Kategoria pozostaje liderem trendu NoLo – no alcohol, low alcohol. Widzimy też regularny spadek udziału alkoholu w piwie.
Dodatkowo kroczący wzrost akcyzy powoduje, że dziś średnia cena piwa w Polsce jest wyższa niż w Niemczech, Czechach czy Słowacji. Skutkuje to spadkami sprzedaży detalicznej (-3% w ujęciu rocznym).



2_1_1.jpgKrzysztof Apostolidis
Prezes
Partner Center


To nie był rok ani bardzo dobry, ani bardzo zły – utrzymywaliśmy tzw. skumulowany roczny wskaźnik wzrostu (CARG) na poziomie dwucyfrowym, co jest dowodem na to, że rozwijamy się nieco szybciej niż rynek wina w Polsce.
Warto podkreślić, że cały czas nasz kraj posiada gigantyczny potencjał rozwoju. Rośnie świadomość Polaków i ich wiedza o winie. Stojąc przy półce sklepowej, mają coraz wyższe wymagania. Takie zachowanie rynku nazywamy premiumizacją marek, stąd też w statystykach zwiększa się bardziej wartość sprzedaży niż ilość.
To cieszy nas niezmiernie. Misją firmy Partner Center jest bowiem to, aby Polacy pili jakościowe wina. Takie też staramy się oferować.
W ostatnim roku zaobserwowaliśmy też kilka trendów.
Po pierwsze – olbrzymia popularność win ekologicznych i naturalnych oraz produkowanych z tak zwaną minimalną interwencją.
Po drugie – wina musujące. To kategoria, która notuje stałe wzrosty. Dotyczy to przede wszystkim włoskiego prosecco i hiszpańskiej cavy. Co ciekawe, z wielkim powodzeniem zaczęto nawet wytwarzać wina musujące w regionach do tej pory nieznanych z takiej produkcji!
No i oczywiście rosnąca popularność win ze zmniejszoną ilością alkoholu lub w ogóle – bezalkoholowych. To zdecydowanie nowy rozdział dla całej branży.



3_1_1.jpgAleksandra Kusz vel Sobczuk
Kierowniczka Komunikacji
Korporacyjnej i ESG
LOTTE Wedel


2024 rok z pewnością był dla nas historyczny, choćby ze względu na realizację największej od 100 lat inwestycji Wedla, jaką jest muzeum Fabryka Czekolady E.Wedel. Poza nowymi przestrzeniami produkcyjnymi oddaliśmy do dyspozycji zwiedzających miejsce, w którym mogą dosłownie dotknąć historii czekoladowego świata, łącząc ją z nowoczesnością.
Ubiegły rok obfitował w całą gamę niejednokrotnie niestandardowych, zaskakujących współprac i nowości produktowych. Na rynku pojawiły się czekolady i batony Wedel plus Magnez, bakalie w czekoladzie przygotowane we współpracy z marką Bakalland czy nawet elementy garderoby, będące efektem współpracy z marką Gatta. Mimo mierzenia się z rosnącymi cenami surowców, mieliśmy sporo powodów do radości i świętowania. Życzymy sobie, aby ten rok, w którym skupimy się na dalszym rozwoju naszej oferty, zaskakiwaniu klientów nietuzinkowymi propozycjami oraz docieraniu do konsumentów poszukujących zróżnicowanych kategorii produktowych, był dla nas równie owocny.



4_1_1.jpgPaweł Majchrzak
Dyrektor Operacyjny,
Członek Zarządu
Gibar



Miniony rok dla branży słodyczy był pełen wyzwań i dynamicznych zmian. Mocno odczuwalny był dalszy wzrost cen surowców, szczególnie czekolady. Zauważamy, że konsumenci coraz bardziej świadomie wybierają produkty, oczekując najwyższej jakości i przejrzystości w składach. Motywuje nas to do dalszego doskonalenia oferty oraz dostosowywania działań do zmieniających się potrzeb na rynku.
Pomimo trudności udało się nam osiągnąć wiele istotnych celów. Znacznie rozwinęliśmy dział handlowy, co zaowocowało pozyskaniem kilku kluczowych klientów. Jednym z naszych przełomowych sukcesów było otwarcie nowego kanału dystrybucji w postaci vendingu.
W minionych miesiącach zauważalnie dominowały trendy związane z wygodą użytkowania produktów. Konsumenci coraz częściej sięgają po mniejsze, poręczniejsze opakowania, które idealnie wpasowują się w ich codzienne potrzeby.
2025 rok to dla naszej firmy Gibar czas nowych wyzwań. Planujemy nawiązywać kolejne współprace, nieustannie poszerzać nasze portfolio o innowacyjne produkty oraz zoptymalizować politykę magazynową. Z optymizmem patrzymy w przyszłość i wierzymy, że ten rok przyniesie kolejne sukcesy.



1_2_1.jpgJan Kolański
Prezes Zarządu
Colian


Miniony rok był dla Colian okresem intensywnej pracy, która – ze względu na liczne wyzwania – wymagała
pełnego zaangażowania i ostrożności. W obliczu niepewnej sytuacji geopolitycznej oraz różnych komplikacji związanych m.in. ze wzrostem cen ziaren kakaowca, realizowaliśmy zaplanowane projekty z dużą rozwagą i skupieniem. Pomimo wyzwań nie zboczyliśmy z obranego kursu, konsekwentnie budując siłę Colian również na rynkach eksportowych. Zagraniczna oferta pod marką Goplana znajduje coraz szersze grono odbiorców. Równolegle rozwijamy brandy Elizabeth Shaw oraz Lily O’Brien’s, które należą do segmentu premium i odnoszą znaczące sukcesy sprzedażowe w swojej kategorii. Planujemy także rozbudowę posiadanej infrastruktury na Wyspach, aby wspierać ich dalszy rozwój. W Polsce przygotowujemy się do kluczowych inwestycji w najbliższych latach. W Opatówku, gdzie wytwarzane są napoje marki Hellena, powstanie zakład produkujący słodycze wraz z nowoczesnym centrum rozwojowo-badawczym. Trwają prace projektowe.



1_2_2.jpgKamil Gębski
Dyrektor Marketingu Wódek
CEDC International


Rok 2024 przyniósł branży alkoholowej w Polsce wiele wyzwań, ale także szans na rozwój. Mimo trudności osiągnęliśmy kilka kluczowych celów: wzmocnienie pozycji w segmencie premium oraz mainstream, rozwinięcie innowacyjnych produktów i zwiększenie dostępności oferty odpowiadającej na trendy związane z niższą zawartością alkoholu. Sukces odniosły nowe warianty takich marek, jak Soplica i Żubrówka, co pozwoliło dotrzeć do szerszej grupy odbiorców i zaspokoić potrzeby coraz bardziej świadomych konsumentów. Dodatkowo poszerzyliśmy portfolio o kategorię Bittery, wprowadzając 100% naturalną Soplicę Gorzką.
Miniony rok zdominowały trzy główne trendy: rosnące znaczenie kategorii no-alco i low-alco, coraz większe zainteresowanie produktami premium oraz nacisk na zrównoważony rozwój. W 2025 roku planujemy kontynuować rozwój w kluczowych obszarach, ze szczególnym uwzględnieniem poszerzania innowacyjnej oferty, jak Żubrówki ŻU czy Soplice Egzotyczne oraz dalszego wzmacniania pozycji w segmencie premium. Jeszcze większy nacisk położymy na rozwój kategorii low-alco, która nadal ma ogromny potencjał wzrostu. Będziemy także intensyfikować działania edukacyjne i współpracę z partnerami handlowymi, aby wspólnie zwiększać świadomość nowych trendów i dostosowywać sprzedaż do zmieniających się oczekiwań konsumentów.



1_2_3.jpgRafał Adamski
Sales Director
I.D.C. Polonia

Rok 2024 na rynku słodyczy w Polsce przyniósł stabilność, mimo wyzwań ekonomicznych. Przeciętny Polak zjadł w ubiegłym roku 5,8 kg słodyczy, co plasuje nas w środku stawki europejskiej i dobrze wróży na 2025 rok.
Z danych Mintel wynika, że co trzeci rodak zwraca uwagę na produkty bogate w witaminy i minerały. Konsumenci sięgają po słodycze o prostych składach, takie jak biszkopty Andante oraz produkty funkcjonalne, np. cukierki Verbena z witaminami.
2024 był czasem innowacji na rynku słodyczy. Firmy łączyły klasyczne smaki z nowoczesnymi trendami. Ciekawostką okazał się produkt Góralki GIGA (najdłuższy wafel na rynku) w czekoladzie. Popularność zyskały także produkty sezonowe, takie jak limitowane edycje z okazji świąt, które budują emocjonalną więź z marką i przyciągają konsumentów w kluczowych okresach.
Mimo pozytywnych trendów rynek borykał się także z wyzwaniami – takimi jak inflacja i wzrost cen surowców. Producenci podjęli decyzje o podwyżkach cen, zmniejszeniu rozmiarów opakowań i modyfikowaniu składów.
Rok 2024 na rynku słodyczy w Polsce to czas transformacji. Mimo wyzwań ekonomicznych, rynek jednak utrzymał swoją dynamikę.



1_2_4.jpgJoanna Ściebura
Brand Manager
Podravka Polska


Marka VEGETA już od 65 lat pomaga w gotowaniu, zapewniając doskonały smak każdej potrawie. Nasze przyprawy to codzienne wsparcie dla tych, którzy chcą przygotowywać pełne aromatu dania. Jednak VEGETA to nie tylko wygoda – to także inspiracja do kulinarnej kreatywności i eksperymentowania. W związku z tym w portfolio marki pojawiła się nowość – przyprawa w płynie VEGETA Umami. To innowacyjny produkt, który w kilka chwil nada potrawom intensywny smak i aromat. W 2024 roku wzbogaciliśmy również ofertę Makaronów PODRAVKA „2 minuty” o nowy kształt – penne.
W ubiegłym roku w ramach współpracy z wyróżnionym przez przewodnik Michelin szefem kuchni, Łukaszem Theusem, stworzyliśmy cztery e-booki pełne inspirujących przepisów dla każdego miłośnika gotowania. Za pośrednictwem mediów społecznościowych i tradycyjnych dzielimy się z odbiorcami ciekawostkami i pomysłami kulinarnymi.
Byliśmy także partnerem wakacyjnej aktywacji Radia Zet – „A może nad morze…”. Podczas sześciu wakacyjnych weekendów urlopowicze mogli odwiedzić strefę VEGETA, gdzie czekało na nich mnóstwo atrakcji i smakowitych przekąsek. Obecnie realizujemy loterię konsumencką „Zakręć smakiem z VEGETA”, w której każdy uczestnik zdobywa nagrodę – akcja trwa do 28 lutego.
W nowym roku nie zwalniamy tempa – planujemy kolejne nowości produktowe oraz działania, które będą inspirować Polaków do wyrażania siebie poprzez kuchnię.



1_3_1.jpgWaldemar Gajo
Dyrektor Marketingu
Sonko


Rok 2024 był dla Sonko czasem dynamicznych zmian i rozwoju. Już na początku roku wdrożyliśmy nową strukturę działu sprzedaży i marketingu, która pozwoliła nam lepiej odpowiadać na potrzeby rynku i konsumentów. Ważnym wydarzeniem była także zmiana właściciela – od listopada Sonko jest częścią grupy Euricom – co otwiera przed nami nowe możliwości rozwoju, w tym również na rynkach europejskich.
Zrealizowaliśmy dwie kampanie reklamowe, które skutecznie wsparły kategorię lekkich przekąsek, dynamicznie rosnącą w Polsce i Europie. To był rok budowania świadomości marki jako lidera w tym segmencie oraz wprowadzania konsumentów do świata zdrowych i lekkich produktów.
W 2025 roku zamierzamy jeszcze mocniej inwestować w marketing i innowacje produktowe. Planujemy kolejne nowości w kategorii zdrowych przekąsek, a także intensywny rozwój eksportu. Sonko pozostaje marką, która łączy lekkość, zdrowie i przyjemność, odpowiadając na zmieniające się potrzeby współczesnych konsumentów.



1_3_2.jpgMarietta Stefaniak
Wiceprezes Zarządu
ds. strategii i rozwoju
Cedrob Foods


Jako dywizja przetwórcza największego polskiego producenta mięsa białego, na pierwszym miejscu stawiamy budowanie wartości dodanej dla konsumenta w produktach z kurczaka. Temu celowi podporządkowaliśmy 2024 rok i będziemy konsekwentnie realizować go również w kolejnych latach. Wprowadziliśmy na sklepowe półki pierwsze w Polsce wędliny, przekąski oraz dania gotowe w trendzie high protein. Tymi ostatnimi zamierzamy zmienić podejście konsumentów do kategorii fast food, oferując szybkie, ale w naszym przypadku – zdrowe rozwiązania dostosowane do potrzeb świadomych konsumentów.
W 2024 roku wprowadziliśmy na rynek absolutną nowość – ambientowe pasty z kurczaka Duda Premium. Ten zamknięty w wygodnej tubce, wysokobiałkowy produkt w trzech smakach – chili, classic i z borowikami – perfekcyjnie odpowiada na europejskie trendy obowiązujące w kategorii przekąsek poza lodówką. Pozytywne wyniki badań konsumenckich i aktualne efekty sprzedażowe potwierdzają jego potencjał, a to z kolei zdecydowanie zachęca nas do dalszego rozwoju linii past.
Pracujemy też nad wdrożeniem kolejnych projektów. Połączymy w nich innowacje, produktowe funkcjonalności i cobranding. Jesteśmy przekonani, że znów zaskoczymy naszych klientów, umacniając jednocześnie pozycję marki Duda na rynku. Przed nami kolejny ekscytujący rok!



1_3_3.jpgJanusz Ciepliński
Członek Rady Nadzorczej
MAGO


Żyjemy w wyjątkowo dynamicznych czasach, które stawiają przed branżą retail liczne wyzwania. Pandemia, wojna w Ukrainie czy obecna niestabilność gospodarcza znacząco wpłynęły na oczekiwania konsumentów. Kluczowym trendem, który zdominuje 2025 rok, będzie rosnące zapotrzebowanie na spersonalizowaną ofertę – szczególnie wśród pokolenia Z, które oczekuje indywidualnego podejścia oraz zgodności oferty z ich wartościami. Odpowiedzią na te potrzeby są rozwiązania typu phygital, takie jak nasze mobilne kasy samoobsługowe CLEVER, które łączą świat online i offline, usprawniając zakupy i budując lojalność klientów.
Drugim wyraźnym trendem jest automatyzacja, która obejmuje zarówno procesy płatności, jak i organizacji sklepów. Przykładem są nasze rozwiązania z linii NEXTO, które umożliwiają tworzenie autonomicznych punktów handlowych 24/7, wspieranych przez sztuczną inteligencję. AI pozwala nie tylko na redukcję kosztów operacyjnych, ale także na lepsze dopasowanie oferty do potrzeb klientów.
W MAGO patrzymy na wyzwania jako na szansę. Dlatego rozwój technologii, takich jak automatyzacja i AI, będzie naszym priorytetem, umożliwiając nam adaptację do nowej rzeczywistości i dalszy rozwój, zarówno w Polsce, jak i na rynkach zagranicznych.



1_3_4.jpgTomasz Potrzebowski
Międzynarodowy Ekspert
ds. Rozwoju Rynku Wina
Henkell Freixenet Polska


Rok 2024, kolejny już raz, był bez wątpienia czasem królowania win musujących. Segment ten od kilku lat dynamicznie się rozwija, przyczyniając się do wzrostów całej kategorii winiarskiej. Oczywiście na rynku „musiaków” prym nieprzerwanie wiedzie prosecco. Ulubione wino musujące Polaków było katalizatorem wzrostu dla całego segmentu win musujących i stanowiło jego najważniejszą część.
Analizując rynek win musujących nie można zapomnieć o hiszpańskiej cavie, która w minionym roku zdobyła uznanie szerokiego grona konsumentów. Rok 2024 to również wielki sukces segmentu NoLo – w szczególności bezalkoholowych odpowiedników win musujących. Trend ten rozwija się bardzo dynamicznie, a prognozy na 2025 rok są równie optymistyczne.
Dla firmy Henkell Freixenet Polska był to doskonały okres, w którym nasze kluczowe marki winiarskie dynamicznie się rozwijały. Produkty sygnowane marką Mionetto biły rekordy sprzedaży, a Mionetto Prosecco ugruntowało swoją pozycję lidera kategorii, potwierdzając tym samym, że jest ulubionym prosecco Polaków. Nie mniej zadowoleni jesteśmy z rozwoju marki Freixenet. Szeroka oferta produktów w wielu segmentach rynku winiarskiego oraz ich wysoka jakość powodują, że wina te systematycznie wybierane są przez coraz większą liczbę konsumentów.



1_4_1.jpgMarcin Snopkowski
Dyrektor Generalny
Grycan – Lody od pokoleń


Rok 2024 był dobry dla całej branży lodowej. Bardzo ciepła wiosna sprzyjała kategorii lodów, która znacząco urosła w porównaniu do minionych sezonów – zarówno wartościowo, jak i pod względem konsumpcji. Na rynku pojawili się nowi gracze – marki słodyczy, które rozszerzają swoje portfolio o lody. Z pewnością wpłynęło to na cały obraz „lodowej półki”.
Marka Grycan ponownie umocniła swoją pozycję lidera rynku lodów familijnych. Zwiększyliśmy dostępność produktów – jesteśmy obecni we wszystkich kluczowych sieciach handlowych, a także dotarliśmy do nowych sklepów rynku tradycyjnego. Duży sukces sprzedażowy odniosły nowości, w szczególności Lody Śmietankowe z sosem karmelowym. Dzięki szeroko zakrojonej kampanii marketingowej w minionym roku, marka Grycan była najsilniej wspieraną reklamowo marką lodów familijnych. Działania te zaowocowały bardzo dobrymi wynikami sprzedaży i wzrostem jej udziałów.
Jeśli chodzi o wyzwania, to w 2024 roku był to olbrzymi wzrost cen kluczowych surowców bazowych: śmietanki, kakao, czekolady, bakalii oraz kosztów wytworzenia. Te podwyżki wiążą się z koniecznością korekty cen.



1_4_2.jpgAdam Jamróz
Prezes Zarządu
WSP „Społem”


W minionym roku WSP „Społem” odnotowało znaczące sukcesy handlowe i ekonomiczne, umacniając swoją pozycję na rynku. Rosnąca popularność Majonezu Kieleckiego oraz utrzymanie stabilnych cen produktów, pomimo wzrostu kosztów surowców, potwierdzają skuteczność przyjętej przez firmę strategii.
W 2025 roku firma rozpocznie budowę nowoczesnej hali przeznaczonej wyłącznie do produkcji Majonezu Kieleckiego. Obiekt obejmie część wytwórczą, zaplecze techniczne oraz socjalne, a wdrożenie zaawansowanych technologii, takich jak automatyzacja i robotyzacja, pozwoli na zwiększenie wydajności oraz możliwości produkcji nowych wariantów smakowych i pojemnościowych produktu. Inwestycja o wartości 62 mln złotych stanowi kluczowy etap w rozwoju WSP „Społem” i wzmocni pozycję firmy zarówno w Polsce, jak i zagranicą.



1_4_3.jpgPatrycja Sikorska
Menedżer PR
i marketingu strategicznego
TiM



W 2024 roku branża winiarska stawała przed różnymi wyzwaniami, pojawiło się również kilka kluczowych trendów, które kształtowały jej rozwój. Wśród konsumentów można było zauważyć większe niż dotychczas zainteresowanie ekologicznymi praktykami przy produkcji wina. Trend ten zmusił winiarzy do podejmowania aktywnych działań na rzecz ochrony środowiska, co często wiązało się z wprowadzeniem nowych, kosztownych rozwiązań. W minionym roku zaszły również duże zmiany w preferencjach klientów. Systematycznie rosło zainteresowanie winami bezalkoholowymi i niskoalkoholowymi. Dystrybutorzy i producenci dostrzegli również duży popyt na wina musujące oraz białe z wyraźnym przesunięciem w kierunku win wytrawnych i półwytrawnych.
W TiM od początku działalności kładziemy nacisk na edukację, nie zmieniło się to na przestrzeni lat, wręcz przeciwnie – z każdym rokiem nabieramy rozpędu w działaniach, aby podkreślać wagę świadomości. Organizujemy liczne szkolenia, degustacje i warsztaty dla naszych partnerów biznesowych. Zwracamy także uwagę na wzrost znaczenia cyfrowych narzędzi. Efektem tego był rozwój platformy sprzedażowej e-tim dedykowanej klientom rynku detalicznego, posiadającym koncesję na sprzedaż alkoholu. W 2025 r. chcemy dynamicznie się rozwijać, rozszerzać dotychczasowe i zawierać nowe współprace, budować świadomość, edukować i prowadzić konsumentów szlakiem jakościowych win bowiem wszystko, co robimy, robimy z miłości do wina.



1_4_4.jpgMarek Osuchowski
Dyrektor Handlu i Marketingu
Wielkopolski Indyk

Rok 2024 był czasem wyzwań, ale i sukcesów. Jak cała branża stanęliśmy przed takimi wyzwaniami, jak m.in. rosnące koszty produkcji – wyższe koszty wynagrodzeń, wyższe ceny pasz, energii oraz transportu. Na działalność wpłynęły też zmiany regulacyjne, np. nowe przepisy dotyczące zrównoważonej produkcji i redukcji emisji gazów cieplarnianych. Do tego doszła ewolucja preferencji konsumenckich. Świadomość ekologiczna wpłynęła na popularność produktów premium i ekologicznych.
Mimo to śmiało można powiedzieć, że osiągnęliśmy cele stawiane na tamten rok. Wprowadziliśmy innowacje w produkcji zwiększające efektywność operacyjną. Przede wszystkim poczyniliśmy kolejne inwestycje w nowoczesne technologie, co przyczyniło się do zwiększenia efektywności i redukcji strat surowca. Z myślą o bezpieczeństwie i jakości produktów, poddaliśmy modernizacji linie produkcyjne. Zoptymalizowaliśmy procesy chłodnicze, co wydłużyło trwałość i poprawiło smak produktów. Umocniliśmy także udziały w rynku krajowym poprzez większą elastyczność i lepsze dostosowanie oferty dla retailerów oraz konsumentów.
Podsumowując, miniony rok był czasem intensywnej pracy. Dzięki inwestycjom w jakość, zrównoważony rozwój i ekspansję rynkową cieszymy się mocną pozycją w czołówce firm w branży.
Nadal konsekwentnie podążamy w wyznaczonym kierunku, realizując wyznaczone cele. Będzie tak w 2025 roku i kolejnych latach.



1_5_1.jpgMałgorzata Cebelińska
Wiceprezes Zarządu
SM Mlekpol

Rok 2024 w Mlekpolu upłynął pod znakiem premier produktowych. W sumie na sklepowych półkach pojawiło się ponad 20 nowości, m.in.: wysokobiałkowa linia Łaciate Protein+, desery Łaciate z maślanką czy mleko UHT Łaciate Barista. Poszerzanie portfolio to odpowiedź na stale zmieniające się preferencje konsumentów, w tym te wynikające z zapotrzebowania na żywność funkcjonalną. Trendy mające związek z przygotowywaniem posiłków w domu, zdrowym stylem życia i personalizacją wyznaczają Spółdzielni kierunek rozwoju, dlatego już wkrótce konsumenci mogą spodziewać się naszych kolejnych produktowych debiutów. W minionym roku Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol postawiła także na inwestycje w nowoczesne technologie produkcyjne i te związane z zieloną energią. W 2025 roku będziemy kontynuować transformację w kierunku zrównoważonego rozwoju, np. poprzez budowę kolejnych układów kogeneracyjnych czy wdrażanie nowych technologii oraz niezmiennie dywersyfikować kierunki eksportu. Obecnie produkty Mlekpolu można kupić w ponad 100 państwach świata, a liczba ta stale rośnie.



1_5_2.jpgJacek Wyrzykiewicz
PR & Marketing Services Manager
Hochland Polska


Miniony 2024 rok potwierdził, że branża mleczarska stoi przed wieloma wyzwaniami. Wiąże się to zarówno z rosnącymi kosztami produkcji, coraz bardziej wymagającym rynkiem, ale także większymi oczekiwaniami konsumentów. Staramy się udowadniać, że sukces rynkowy można osiągnąć i rozwijać na przestrzeni lat dzięki systematycznej weryfikacji i optymalizacji. Jesteśmy blisko konsumentów, odpowiadamy na ich potrzeby, doskonalimy się i wzmacniamy naszą innowacyjność. W 2024 roku – wykorzystując siłę marki Almette – poszerzyliśmy portfolio puszystych serków twarogowych o wariant z kolorowym pieprzem. Z kolei w przypadku marki Hochland z sukcesem odświeżyliśmy jej wizerunek, wprowadzając kompleksowe zmiany w designie opakowań.
W nowym roku koncentrujemy się na biznesie serowym. Nasza strategia opiera się na dążeniu do pozycji lidera na rynku sera w Polsce, poprzez znaczący wzrost produkcji oraz dynamiczne i zyskowne zwiększenie sprzedaży markowej. Tworzymy produkty o najwyższej jakości jeśli chodzi o smak, ale także radość konsumpcji i gotowania. Staliśmy się organizacją jeszcze bardziej zwinną i elastyczną, która potrafi na bieżąco dostosowywać się do otoczenia i zmieniających się warunków. Jesteśmy świetnym „teamem”, w którym każdy z nas posiada unikalną wiedzę i doświadczenie w określonych obszarach i będziemy wykorzystywać ten cenny potencjał.




Joanna Miziołek
Zastępca Redaktora Naczelnego ds. Mediów Cyfrowych





1 źródło: Dane NielsenIQ zebrane za okres 12 miesięcy kończący się na 29.09.2024 r.
2 źródło: Badanie SW Research, przeprowadzone na reprezentatywnej próbie ponad tysiąca dorosłych Polaków w połowie listopada 2024 r.


tagi: rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,


Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51