Klasyczny deserBudyń jest deserem, który w Europie funkcjonuje w różnych wersjach i pod wieloma nazwami – we Włoszech jest to budino, w Hiszpanii budín, a we Francji boudin. W Polsce jest to wszystkim znany mleczny deser, który zyskał popularność w XIX wieku. To właśnie z tego okresu pochodzą pierwsze przepisy, stanowiące bazę pod dzisiejsze budynie. Co ciekawe, początkowo budyń wcale nie był deserem! W XVII wieku przygotowywano go jako danie mięsne – na bazie mleka, ryżu, drobiu lub ryby – i serwowano głównie arystokracji. Dopiero później stał się słodkim przysmakiem. Obecnie budyń to nie tylko szybka przekąska, ale także niezastąpiony składnik wielu smacznych potraw i deserów. Dostępny w różnych wariantach smakowych, z pewnością trafi w gust każdego łasucha.
Konkurs na Lekkie śniadanie z budyniem bez cukru
Świętować można na różne sposoby, a jednym z nich może być przygotowanie pysznego śniadania z budyniem dla siebie, rodziny lub przyjaciół. Marka WINIARY zaprasza do udziału w wyjątkowym konkursie pod hasłem: Lekkie śniadanie z budyniem bez cukru. Zadanie polega na przygotowaniu ulubionego śniadania z wykorzystaniem budyniu WINIARY, wykonaniu autorskiego zdjęcia potrawy, a następnie opublikowaniu go na dwa możliwe sposoby: na swoim profilu na Instagramie, oznaczając profil @winiary i dodając hashtag #BudyńWINIARY (profil uczestnika musi być publiczny) lub na Facebooku w komentarzu pod postem konkursowym.
Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody! Do wygrania jest 10 zestawów zastawy stołowej z kamionki dla 6 osób oraz 10 kompletów kokilek w kształcie serca. Zgłoszenia do konkursu trwają od 16 do 30 marca 2025 roku i mogą wziąć w nim udział tylko osoby pełnoletnie
1.
Przepis na przepyszne śniadanie – skyrniczki
A jeśli chcesz spróbować czegoś wyjątkowego – przygotuj wyśmienite skyrniczki, czyli nowy przepis od WINIARY na lekkie śniadanie z budyniem bez cukru. Do przygotowania porcji na 2 kokilki o pojemności 300ml potrzebne będą:
• 400g skyru
• 2 jajka
• 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru WINIARY
• Erytrol lub inne ulubione słodzidło (opcjonalnie)
• 1 łyżka soku z cytryny
• 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
• 1 łyżeczka masła orzechowego
• 1 łyżka płatków migdałów
• Skórka starta z cytryny
• Świeże owoce do dekoracji (maliny, borówki)
Przygotowanie śniadania jest bardzo łatwe i każdy przyrządzi je bez problemu:
1. Płatki owsiane wymieszaj z masłem orzechowym, płatkami migdałów i skórką z cytryny.
2. Ułóż masę na spodzie foremek do deserów.
3. Skyr wymieszaj z jajkami, budyniem, erytrolem i sokiem z cytryny. Masę przelej do foremek.
4. Piecz w 170°C przez ok. 30 minut.
5. Podawaj ze świeżymi owocami i ciesz się pysznym, lekkim śniadaniem. Smacznego!
Sprawdź ten przepis na profilu WINIARY
www.instagram.com.
Więcej inspiracji kulinarnych na
www.winiary.pl.
1 Regulamin konkursu na: www.121pr.pl. Organizator: 121 PR – Justyna Dzieduszycka-Jędrach.
Źródło: PUBLICIS CONSULTANTS
Fot: mat. prasowe