
Burger pozostaje najpopularniejszą kanapką na świecie. Zrobił furorę na całym świecie. Dziś jednak z podstawowego składu pozostały jedynie dodatki, bo zarówno bułka, jak i główny wkład, przeszły zasadniczą metamorfozę. Autorstwo burgera przypisywane jest wielu osobom. Burgery kojarzą się głównie ze Stanami Zjednoczonymi, które są prawdziwym potentatem pod względem ich konsumpcji. Jednak początków tej uwielbianej przez cały świat kanapki trzeba szukać jeszcze wcześniej i to nie w USA, a w Niemczech. Historia burgerów sięga XIX wieku. To właśnie w Hamburgu powstała ta najpopularniejsza przekąska składająca się z chrupiącej bułki, nadzienia z mięsa mielonego i różnych dodatków nazywana „Hamburger Rundstück”. W czasach rewolucji przemysłowej, większość Europejczyków podróżowała do Stanów Zjednoczonych właśnie z Hamburga, gdzie znajdował się jeden z największych portów europejskich. Statki z Hamburga zaczęły docierać do Nowego Jorku i to właśnie tam zaczęto serwować steki w stylu hamburskim, aby przyciągnąć załogę statków z Niemiec.
Coraz większą popularność zyskują miejsca, gdzie burgery serwują kucharze z dużym doświadczeniem, wiedzący o wołowinie niemal wszystko. W burgerze jest to, co lubimy: pyszna bułka, mięso, ser, warzywa i sosy. Idealny burger musi zawierać ser idealnie topliwy. Hochland Professional ma w swojej ofercie ser topiony Cheddar klasyczny, który charakteryzuje się intensywnym smakiem. Idealnie nadaje się do burgerów, ma wyśmienitą topliwość, pozostaje półpłynny do czasu konsumpcji oraz lekko się karmelizuje. Jest wyjątkowo plastyczny i rozciągliwy!
Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony
www.hochlandprofessional.pl, na której można inspirować się przepisami i poznać naszą pełną ofertę dedykowaną dla gastronomii.
Źródło: Quality Public Relations
Fot: mat. prasowe