Strict Standards: Non-static method DB::connect() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 28

Strict Standards: Non-static method DB::parseDSN() should not be called statically in /PEAR/DB.php on line 520

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /PEAR/DB.php on line 551

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /PEAR/DB.php on line 557

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 29

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /__handel2/config/db.php:28) in /__handel2/config/functions.inc.php on line 609

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method HTML_QuickForm::registerRule() should not be called statically in /__handel_admin/lib/SoftRequired.php on line 66

Strict Standards: Non-static method HTML_QuickForm_RuleRegistry::singleton() should not be called statically in /PEAR/HTML/QuickForm.php on line 354

Strict Standards: Declaration of HTML_QuickForm_hidden::accept() should be compatible with HTML_QuickForm_element::accept(&$renderer, $required = false, $error = NULL) in /PEAR/HTML/QuickForm/hidden.php on line 34

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /__handel2/config/db.php:28) in /www2.hurtidetal.pl/index.php on line 231
Jak to się zaczęło? Pierwsze dni w handlu

Handel

Jak to się zaczęło? Pierwsze dni w handlu

Środa, 15 października 2025 HURT & DETAL Nr 10/236. Październik 2025
W cyklu „Detaliści o handlu” odwiedzamy sklepy spożywcze w całej Polsce. Rozmawiamy z właścicielami i kierownikami, by zajrzeć za kulisy codziennej pracy – bez retuszu, z ich perspektywy i doświadczenia. Na początek odwiedziliśmy Pruszków, gdzie od ponad trzech dekad działa sklep mięsny „U Jacka”.
Sklep prowadzą małżonkowie Jacek i Małgorzata Bury. Placówkę otworzyli w 1991 roku i od tamtej pory czuwają nad jej działaniem.

„To było porwanie się z motyką na słońce” – wspomina pani Małgorzata, pytana o pierwsze dni działalności. Choć właściciele sklepu przyznają, że start był dużym i trudnym wyzwaniem, dziś opowiadają o nim z uśmiechem.

„Wspominając to, zastanawiam się, jak przez to przebrnęliśmy. Byliśmy młodzi, lubiłem wyzwania. Wiadomo, że trzeba było zarabiać, ale głównym celem było podjęcie wyzwania” – mówi pan Jacek.

Z branży muzycznej do mięsnej

Zanim otworzył sklep, pan Jacek zajmował się handlem obwoźnym – sprzedawał kasety magnetofonowe. Branża muzyczna była wówczas popularna i stąd wziął się pomysł na sklep z takim asortymentem. W planach były kasety, winyle i sprzęt audio.

Małżeństwo podjęło decyzję i rozpoczęło budowę – własnymi siłami. Pomagali brat, kolega i… trzyletnia córka, która nosiła cegły.

Wkrótce jednak rynek muzyczny zaczął się kurczyć. Wtedy pani Małgorzata wpadła na pomysł: sklep mięsny. Problem polegał na tym, że nie mieli żadnego doświadczenia w tej branży. „Pierwszego dnia nie wiedziałam nawet, ile to jest trzy deka kiełbasy” – przyznaje pani Małgorzata.

Otwarcie sklepu przypadło na 1 kwietnia. Prima aprilis? Nikt nie potraktował tego jako żartu – towar skończył się już o godzinie 11.

Małe doświadczenie, wielkie chęci

Początki wymagały nauki wszystkiego od podstaw. Pan Jacek wspomina, że jeździł do znajomego, aby uczyć się krojenia mięs. „Trzeba było mieć topór, pieniek i samemu rąbać. Kilka toporów pękło” – dodaje. Do dziś na zapleczu leżą narzędzia sprzed kilkudziesięciu lat.

Zrzut_ekranu_2025_10_15_114652.jpg
Właścicielka sklepu z córką, 1994 r.

Dzień właściciela zaczynał się o 3-4 rano. Pan Jacek jechał po towar, by na 7:00 sklep był gotowy do otwarcia. W tym czasie pani Małgorzata zajmowała się obsługą klientów.

Przyznaje, że w swojej pracy najbardziej lubi kontakt z ludźmi, ale trzeba też umieć z nimi rozmawiać i wychodzić im naprzeciw.

Z uśmiechem wspomina jedną z anegdot: „Klientka kupiła karkówkę i następnego dnia przyszła ją zwrócić, mówiąc, że jest niedobra i nie da się jej jeść po upieczeniu. Wzięliśmy ją, przeprosiliśmy i zwróciliśmy pieniądze. Kiedy wyszła, pokroiliśmy mięso, spróbowaliśmy je i okazało się, że jest przepyszne. Po kilku dniach klientka wróciła. Powiedziałam jej, że zjedliśmy jej pieczeń, poprosiłam nawet o przepis, bo była tak dobra. Kobieta chwilę się zastanowiła i przypomniała sobie, że niedługo przed spróbowaniem mięsa jadła pierogi z jagodami i pewnie dlatego karkówka wydawała jej się niezjadliwa”.

Takie historie, uczciwość i szczerość sprawiły, że klienci szybko zyskali zaufanie do sklepu.

Choć początki były trudne, państwo Bury zgodnie twierdzą, że otworzenie sklepu w latach 90. było łatwiejsze niż dziś. Nie było placówek wielkopowierzchniowych, na rynku panowały braki, a sprzęt chłodniczy nie był jeszcze koniecznością.

Praca nad marką

Już na starcie stawiali na jakość i wizerunek. „Od początku pracowaliśmy nad marką” – podkreśla pan Jacek. „Podstawą był klient, świeży towar i sklep, który jest czysty i pachnący” – dodaje pani Małgorzata.

Praca nad marką trwa do dziś, a najważniejszą rolę odgrywają w niej pracownicy. „Pracownik to filar, cały zespół pracuje na markę, która jest podstawą. Ważne jest zaangażowanie, żeby ją utrzymać, bo bardzo łatwo ją stracić” – podkreśla pan Jacek.

Rozwój i zmiany

Pięć lat temu sklep powiększył się i przeszedł gruntowny remont. Od tamtej pory oferta wykracza poza mięsa, wędliny i sery. Pojawiły się nabiał, mrożonki, makarony, dżemy czy słodycze. „To był bardzo dobry ruch. Wcześniej ograniczała nas powierzchnia, w takiej formie nie dalibyśmy już rady” – mówi pan Jacek. Dziś sklep ma około 50 mkw.

Zmieniły się też oczekiwania rynku. „Teraz trzeba bardziej zadbać o artykuły. Na początku samo się rozkręcało, później konkurencja wymuszała coraz większe starania. Zainwestowaliśmy w sprzęt, szukamy lokalnych artykułów, których nie ma w marketach” – tłumaczą właściciele.

Zrzut_ekranu_2025_10_15_120959.jpg

Recepta na sukces


Na czym polega ich przewaga? Właśnie na marce, którą wypracowali przez lata. Klienci przychodzą, bo wiedzą, że kupią polskie i dobre produkty. Właściciele sami wybierają część towarów i współpracują z małymi zakładami mięsnymi oraz mleczarskimi. „Nie możemy konkurować z marketami ceną. Naszą przewagą jest jakość” – podkreśla pani Małgorzata.

Ogromną rolę odgrywa też relacja z kupującymi. „To nie jest handel bezosobowy. Wielu klientów znamy po imieniu” – mówi właścicielka. Dodaje, że trzeba mieć wyczucie do ludzi: „Jeśli jesteśmy mili i doradzimy, nawet trudniejszy klient wyjdzie zadowolony”.

Ważna jest także chęć do działania, odwaga, podejmowanie nowych wyzwań i bycie konsekwentnym. Osoby zaczynające przygodę z handlem muszą być gotowe na naprawdę ciężką pracę.

20250918_123811.jpg
Właściciel z ponad 20-letnią siekierą, której używał do pracy

Satysfakcja po latach

Po ponad trzech dekadach w handlu państwo Bury wciąż znajdują w nim pasję i spełnienie. „Czuję, że w tym zawodzie umiem się odnaleźć. Zadowolenie klientów jest bardzo ważne, ale też sprawdzenie samego siebie – to, że potrafię. To mnie napędza do dalszej pracy” – mówi pan Jacek.

„Największą radością jest to, gdy klient wraca. To dodaje motywacji, by dalej się starać. Mimo konkurencji ze strony marketów, mamy swoją niszę, która pozwala nam pracować” – dodaje pani Małgorzata.





tagi: rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,


Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51

Strict Standards: Non-static method DB::isError() should not be called statically in /__handel2/config/db.php on line 51