Pilsvar ZERO IPA to piwo w stylu India Pale Ale, bez alkoholu i o ekstrakcie 8° Blg. Ma bursztynową barwę i dostępne jest w butelkach o pojemności 500 ml. To lekko wytrawne piwo, charakteryzuje się aromatem cytrusów i lekką goryczką chmielu.
Do jego uwarzenia użyto chmieli saaz, motueka i pacific, słodów jęczmiennych: pilzneńskiego i wiedeńskiego oraz wody z własnych studni głębinowych.
– Styl IPA przez ostatnie 10 lat na dobre zadomowił się w Polsce i od tego czasu zdobył stałe grono miłośników, którzy cenią go za intensywny aromat chmielu: od nut cytrusowych i tropikalnych, przez żywiczne akcenty, aż po wyrazistą, przyjemną goryczkę. Jednocześnie w ostatnich latach obserwujemy dynamiczny rozwój segmentu piw bezalkoholowych, coraz chętniej wybieranych przez konsumentów poszukujących pełni smaku bez zawartości alkoholu. W tym kontekście nasza ZERO IPA jest naturalnym połączeniem tych dwóch nurtów – zachowuje bogaty aromat i charakter smaku klasycznego IPA, a jednocześnie wpisuje się w rosnące zainteresowanie piwami bezalkoholowymi - mówi Andrej Chovanec, Prezes Browaru Pilsweizer.
Piwo wchodzi do sprzedaży w całej Polsce, do sklepów i hurtowni współpracujących w Browarem Pilsweizer. Będzie również w najbliższym czasie sukcesywnie wprowadzane do kanału HoReCa.
Wraz z Pilsvar ZERO IPA portfolio piw bezalkoholowych browaru obejmuje już 5 piw: ZERO, ZERO IPA, Mango i Marakuja, Cytryna Limonka oraz Konopniak. Cała gama produktowa browaru liczy zaś ponad 30 piw.
- Piwa bezalkoholowe przestały być już w Polsce ciekawostką. Jest ich coraz więcej i Polacy coraz chętniej je spożywają. Konsumenci mogą wybierać swoje ulubione piwa w wybranej wersji, czyli albo z procentami albo bez i doceniają ten wybór, o czym świadczy fakt, że segment piw bezalkoholowych to już niemal 10 proc. całego piwnego rynku i w dodatku ten segment z roku na rok szybko rośnie, po kilkanaście procent rocznie. Cieszę się, że nasz browar nie tylko wpisuje się w ten trend, ale można powiedzieć, że jest w gronie liderów, bo piwa bezalkoholowe stanowią już naprawdę dużą, niemal 20-procentową, część całej naszej oferty - dodaje Andrej Chovanec.
Zgodnie z art. 46 ust. 1 ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, piwo bezalkoholowe (o zawartości nieprzekraczającej 0,5% alkoholu) nie jest napojem alkoholowym w rozumieniu ww. Ustawy.
Browar Pilsweizer jest kontynuatorem tradycji założonego w 1804 r. w Siołkowej browaru, który dynamicznie zaczął się rozwijać po przejęciu go w 1887 r. przez czeskiego piwowara Franciszka Paschka.
W 2005 r. Browar Grybów w Siołkowej został kupiony przez Ivana i Andreja Chovanców, którzy, podobnie jak ponad 100 lat temu Paschek, zajęli się jego rozwojem po latach problemów finansowych.
Źródło: ŁubuDubu PR
Fot: mat. prasowe