Aby słodkie przysmaki zachwycały nie tylko zapachem, ale i smakiem, warto sięgnąć po składniki naj-wyższej jakości. Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice to doskonała baza dla wszystkich świą-tecznych cudów z piekarnika, od kruchych ciasteczek po puszysty sernik. Dzięki niej każdy wypiek staje się wyjątkowy: lekki, delikatny i pełen smaku, rozgrzewając serca gości.
Czym smakują i pachną polskie święta?Podczas bożonarodzeniowej uczty to właśnie zapach wigilijnych potraw i wypieków przywołuje najwię-cej emocji. Gorący barszcz z uszkami, pierogi, aromatyczne mięsa i ryby, a obok nich na stole pyszniące się słodkie makowce, kruche pierniczki i puszyste serniki sprawiają, że każdy kęs staje się wspomnie-niem dzieciństwa, a każdy aromat – obietnicą spokoju i radości.
Do wydobycia tych niezwykłych zapachów i smaków domowych wypieków warto sięgnąć po nieza-wodne produkty. Przykładem może być Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice, dzięki której słodkie wypieki rozlewają po domu ciepły aromat, łączący wszystkich przy jednym stole.
Dobre, bo polskie!Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice to wysokogatunkowy produkt, wytwarzany z najlep-szych odmian pszenicy pod okiem profesjonalistów wkładających serce i zaangażowanie w swoją pra-cę. Na wysoką jakość produktu wpływa również miejsce dojrzewania ziarna. Ze względu na łagodny dolnośląski klimat sprzyjający uprawom pszenicy i urodzajne gleby Dolnego Śląska, Młyn Jaczkowice jest w stanie uzyskać delikatną, naturalną mąkę, stworzoną z myślą o polskich domach.
To także gwarancja doskonałego smaku domowych wypieków. Brak dodatków chemicznych, jednolity jasny kolor, puszystość oraz lekkość sprawia, że wysoko przemielona mąka typu 450 sprawdza się do-skonale podczas świątecznych przygotowań kulinarnych, zapewniając delikatny smak naszych ciast, ciasteczek, pierników, serników i innych przysmaków. Jako naturalny produkt zapewnia wysoką jakość przygotowanego ciasta, dorównujący jego wyglądowi.
Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice to serce domowych wypieków. Niezawodna i delikat-na, pozwala tworzyć ciasta, które pachną domem i rodzinnym ciepłem. Dzięki niej, nie tylko każde święto, ale nawet zwykła niedziela, może smakować wyjątkowo i pachnieć tak, jak tylko domowe wy-pieki potrafią.
Dolnośląska Mąka Tortowa Typ 450MŁYN JACZKOWICE
P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.
Dystrybutor: Sieci DINO, EKO, Selgros, Makro, wiele lokalnych sieci i dystrybutorów w całej Polsce.
Cena: ok. 2,50 – 3,00 PLN
Przepis na domowe pierniczki:
• 2 szklanki Dolnośląskiej Mąki Tortowej
• 2 łyżki miodu
• 4 łyżki cukru
• 1 łyżka masła
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 10 g (1/2 torebki) przyprawy piernikowej
• Ok. 1/3 szklanki ciepłego mleka
• 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
Mąkę przesiewamy, wlewamy podgrzany i rozpuszczony miód i całość mieszamy. Dodajemy cukier, sodę oczyszczoną, masło i przyprawy, a następnie siekamy nożem. Dodajemy jajko i dolewając stop-niowo mleko, zagniatamy ciasto do konsystencji ciasta kruchego (średnio twarde i gęste). Następnie jeszcze przez 10 minut dokładnie wyrabiamy ręką, aż będzie gładkie. Na posypanej mąką stolnicy wał-kujemy ciasto do grubości 1-1/2 cm. Foremkami wykrawamy pierniczki, smarujemy roztrzepanym jaj-kiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp około 2 cm pomiędzy nimi. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, w zależności od grubości.
| Wartość odżywcza w 100 g produktu | Tortowa typ 450 |
| Wartość energetyczna | 1481 kJ / 349 kcal |
| Tłuszcz | 1,2 g |
| W tym: kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
| Węglowodany | 72,1 g |
| W tym: cukry | 0,3 g |
| Błonnik | 1,5 g |
| Białko | 11, 7 g |
| Sól | 0,005 g |
Źródło: GutPR
Fot: mat. prasowe