Dynamika produkcji sprzedanej w okresie I-X 2009 wyniosła 3,7%, podczas gdy w analogicznym okresie 2010 roku 5,7%. Ostatnie miesiące 2010 wskazują na spowolnienie dynamiki sprzedaży ze względu na aprecjację złotego.
Poszczególne segmenty rynku spożywczego znajdują się w odmiennej sytuacji. Branżą, która najmocniej ucierpiała podczas pogorszenia koniunktury gospodarczej, jest sektor producentów i przetwórców wędlin i mięs. Podniesienie stawki VAT w bieżącym roku może wpłynąć na ograniczenie wydatków konsumpcyjnych na artykuły spożywcze.
(maj)
tagi: handel ,
Czas deklaracji się skończył, teraz liczy się działanie...
Inwestycja o wartości ponad 25 milionów euro pozwoliła na...
W maju 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach...
Podrożeć mogą produkty spożywcze...
Eksperci apelują o mądre instrumenty wsparcia...
Problemem są też niejasne ich interpretacje...
Firmy apelują o szybkie wdrożenie przepisów...
Konieczne jest złagodzenie podejścia...