Nazwa Kiełbasa Jałowcowa wyraża specyficzny charakter produktu, który związany jest przede wszystkim z jego niepowtarzalnym smakiem i zapachem. Te cechy są wynikiem zastosowania w procesie produkcji owoców krzewu jałowca (Juniperus), rozdrabnianych tuż przed dodaniem do surowca mięsnego, oraz korzystania z gałązek jałowca podczas procesu wędzenia. Ujednolicona metoda produkcji kiełbasy z użyciem ziaren jałowca i wędzonej jałowcowym dymem powstała w Polsce już na przełomie lat 40-ych i 50-ych XX wiek.
Nazwa Kiełbasy Myśliwskiej pochodzi od słów „myśliwy", „myślistwo", ponieważ pierwotnie ten typ wędlin stosowany był przez myśliwych jako suchy prowiant. Z czasem jej rynkowe przeznaczenie zyskało szerszy zasięg. Trwałość oraz poręczność czyniły z niej idealny składnik prowiantu zabieranego na wędrówki, podróże i dłuższe pobyty w miejscach, gdzie trudno o gorące posiłki. Opisy posiłków w trakcie polowań znajdujemy w literaturze, m.in. w narodowym poemacie „Pan Tadeusz". Stałym elementem prowiantu do zagryzania w chwilach odpoczynku była kiełbasa - podsuszana i wędzona, a dzięki temu stosunkowo trwała.
Gwarantowane Tradycyjne Specjalności wraz z chronionymi oznaczeniami geograficznymi (ChOG) i chronionymi nazwami pochodzenia (ChNP) stanowią główny element unijnej polityki jakości w rolnictwie, której celem jest zachęcanie do wytwarzania produktów wysokiej jakości oraz wspieranie rozwoju obszarów wiejskich.
W przeciwieństwie jednak do ChOG i ChNP, Gwarantowane Tradycyjne Specjalności nie odnoszą się do pochodzenia produktu, ale podkreślają tradycyjny charakter - zarówno w składzie, jak i sposobie produkcji.
Rejestracja ta nie zabrania producentom stosującym inne receptury korzystania z nazwy zarejestrowanych produktów, jednakże nie będą oni mogli używać oznaczenia TSG.
„Do unijnego oznaczenia Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności Związek Polskie Mięso, razem z kiełbasą myśliwską i jałowcową, zgłosił także kabanosy. Ciesząc się odniesionym sukcesem, liczymy na więcej i nadal czekamy na decyzję Komisji Europejskiej w tej sprawie" - mówi Witold Choiński, Prezes Związku Polskie Mięso.
(M.D)
tagi: kiełbasa ,
W tym roku Browar Okocim świętuje 180-lecie istnienia. Z tej...
Znamy laureatów Sustainability Awards For Retail! Podczas...
Grupa wypracowała stabilne wyniki finansowe na poziomie 287,4...
Eksperci szacują, że niewyspani pracownicy mogą kosztować...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...