Zakład w Kościane przerabia średnio ponad 250 tys. l mleka dziennie (co stanowi zaledwie połowę jego zdolności przerobowych) i zatrudnia 300 osób. Dlatego też Prezes Zarządu Kościańskiej Spółdzielni Henryk Bendziński widzi ogromną szansę połączeniu z Mlekovitą „...dzięki fuzji zakłady naszej spółdzielni będą mogły się rozwijać i zwiększać produkcję. W połączeniu upatruję pewność jutra zarówno dla dostawców i jak pracowników".
Natomiast Prezes Zarządu GK Mlekovita Dariusz Sapiński realizuje strategię konsolidacji i koncentracji od wielu lat „do Grupy Kapitałowej Mlekovita przyłączam ciągle nowe zakłady, przedstawiam strategię rozwoju i swoje warunki. Zależy mi aby wszystko było jasne i klarowne dla obu stron, nie było żadnych niewiadomych czy nierozwiązanych kwestii. Jest jedna wizja, jeden kierunek, wszyscy muszą patrzeć w tą sama stronę i mieć komfort pracy. Po przyłączeniu koncentruję się tylko i wyłącznie na rozwoju - mówi - główną przesłanką tej strategii jest zwiększenie skali działania, by być atrakcyjniejszym dla konsumenta".
Spółdzielnia Mleczarska w Kościanie ma 120 lat. Zawiązana - jako jedna z pierwszych w kraju - z inicjatywy światłych ziemian polskich i niemieckich, pod względem stosowanej technologii zawsze znajdowała się w czołówce firm i słynęła z najwyższej jakości wyrobów. Do dzisiaj smaczne i zdrowe, atrakcyjne i odpowiadające standardom europejskim produkty, sprawiały i sprawiają, że mleko, śmietana, sery, kefiry i jogurty z napisem "Kościan" cieszą się powodzeniem wśród konsumentów.
(Maja Święcka)
tagi: Mlekovita ,
W tym roku Browar Okocim świętuje 180-lecie istnienia. Z tej...
Znamy laureatów Sustainability Awards For Retail! Podczas...
Grupa wypracowała stabilne wyniki finansowe na poziomie 287,4...
Eksperci szacują, że niewyspani pracownicy mogą kosztować...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...